Pilka Nozna Kobiet

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2617
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Pilka Nozna Kobiet

Post autor: Cement » 20 sie 2017, 22:57

Finał Euro U19

Francja - Hiszpania 2:3 (Bourdieu 4' Laurent 71' - Guijarro 18' 90' Egurrola 85')
W powtórce ubiegłorocznego finału Euro U19 Hiszpanki tym razem pokonały Francuzki, i to w dramatycznych okolicznościach. Trójkolorowe objęły prowadzenie już w 4 min. - bardzo szybka, choć nieco drewniana technicznie Emelyne Laurent ruszyła lewym skrzydłem i dograła do Bourdieu, która trafiła do pustej bramki. Hiszpanki przejęły inicjatywę, i w 18 min. zdobyły pola po rzucie rożnym i strzale niepilnowanej Patricii Guijarro. Francuzki mogły odpowiedzieć już kilka minut później, ale Laurent trafiła z dystansu w poprzeczkę. Przez resztę 1. połowy lepsze wrażenie sprawiały Hiszpanki (wyróżniała się ich kapitan Aitana Bonmati - dobry drybling i dynamika, założyła kilka efektownych "siatek" Francuzkom), ale do przerwy wynik nie uległ zmianie. W 2. połowie ponownie przewagę miały Hiszpanki ,Francuzki nastawiały się raczej na grę z kontry, i przyniosło to efekt w 71 min. - Laurent została obsłużona świetnym podaniem z głębi pola, uciekła rywalkom i w sytuacji sam na sam pewnym strzałem zdobyła gola. Hiszpanki wzmogły wysiłki, ale nie przekładało się to na sytuacje i wydawało się, że Francuzki dowiozą prowadzenie. W 85 min. z rzutu wolnego dośrodkowała jednak Carmen Menayo, a Egurrola strzałem głową wyrównała. Chwilę później boisko musiała opuścić za drugą żółtą kartkę Pauline Dechilly - była to dość surowa decyzja, bo drugą kartkę obejrzała za zagranie rzutu wolnego bez gwizdka (i to daleko od bramki), białoruska sędzia mogła to sobie darować. W ostatniej minucie podstawowego czasu gry Guijarro zdobyła gola głową po kolejnym rzucie wolnym Menayo (niezbyt dobra postawa francuskiej bramkarki Chavas, która została na linii). W sumie był to piąty gol Patricii Guijarro (piłkarki Barcelony) w tym turnieju, co dało jej złotego buta, a Hiszpanii mistrzostwo Europy U19. Był to całkiem atrakcyjny finał i dobra reklama kobiecej piłki młodzieżowej.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”