Eliminacje MS 2018 Rosja

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Eliminacje MS 2018 Rosja

Post autor: Carbon » 01 gru 2017, 19:41

Obrazek

Grupa A:
  1. Urugwaj
  2. Egipt
  3. Rosja
  4. Arabia Saudyjska
No, Rosja nie mogła lepiej wylosować chyba... Zacznijmy od końca. Arabia Saudyjska to zdecydowany outsider grupy i powinni wylecieć z turnieju bez punktu czy nawet gola. Nie sądzę też, by Rosja tu wyszła. Ciśnienie w kraju będzie wielkie. Z Urugwajem raczej nie mają szans, o ile Suarez nie będzie kontuzjowany czy coś. A Egipt? Dla mnie czarny koń turnieju. Jeśli tylko Salah nie będzie wyczerpany po sezonie, to zabiega rosyjskich drewnianych obrońców, którzy się nie popisywali podczas Pucharu Konfederacji.

Grupa B:
  1. Hiszpania
  2. Portugalia
  3. Iran
  4. Maroko
Ależ wojna w tej grupie będzie! Szkoda wielka, że pojedynek Portugalii z Hiszpanami dostaniemy już na samym początku, w ostatniej kolejce o pierwsze miejsce w grupie taki mecz miałby lepszy smaczek. No ale stawiam na Hiszpanię, Portugalczycy lubią mieć problemy już w fazie grupowej.

Grupa C:
  1. Francja
  2. Peru
  3. Dania
  4. Australia
Australii tu nie powinno być i dobrze nawet, że powinni skończyć z zerowym dorobkiem punktowym. Peru bez Guerrero będzie ciężko. Francja to faworyt bez dwóch zdań. Nie wiem, co o tych Duńczykach myśleć. Nie wygrali nawet grupy, w której zresztą i my byliśmy. Irlandię w drugim meczu roznieśli, ale znowu pierwszy bezbramkowo zremisowali. Dziwna drużyna i jakoś wyżej stawiam jednak Peru.

Grupa D:
  1. Argentyna
  2. Chorwacja
  3. Nigeria
  4. Islandia
Znowu Argentyna i Nigeria w jednej grupie! No ileż można! Argentyńczycy zawiedli kibiców w eliminacjach, ale do turnieju powinni się ogarnąć na dobre. Messi wie, że to jego ostatnia szansa na złoto. Musi tu poprowadzić drużynę, musi to wziąć na barki. Mecz z Chorwacją zapowiada się genialnie. Nigeria zaś powinna wygrać z Islandią, która pierwszy mecz gra z Argentyną właśnie i powinni tam zostać sprowadzeni do ziemi. Chociaż w sumie jak tak sobie myślę, to może i są szanse drużyny z Afryki na sprawienie niespodzianki i eliminację Chorwacji?..

Grupa E:
  1. Brazylia
  2. Szwajcaria
  3. Kostaryka
  4. Serbia
Jakże ja bym chciał, aby Kostaryka powtórzyła piękną historię sprzed czterech lat i wyszła z pierwszego miejsca(wtedy pokonali Włochów, Anglię i Urugwaj)! Ale na to się nie zapowiada. Brazylia to mój faworyt turnieju i teraz mała ciekawostka - jeśli oni i Niemcy wygrają swoje grupy, a potem wszystkie mecze po drodze, to... Tak, dobrze rozumujecie. 8) Finał Brazylia-Niemcy to byłby ogień, jak najbardziej bym tego chciał. Szwajcarzy ładnie pokazali się na EURO, typuję ich do drugiego miejsca, bo jednak żeby dwa razy Kostaryka tak ładnie zagrała? No chciałbym bardzo, ale wątpię...

Grupa F:
  1. Niemcy
  2. Meksyk
  3. Szwecja
  4. Korea Południowa
Meksyk to od kilkunastu lat stały bywalec 1/8 na Mistrzostwach Świata. Więc o ich wyjście z grupy się nie martwię. Wiadomo, że Niemcom się będzie ciężko postawić, Ci znów są faworytem turnieju. Mecz Szwecji z Koreą Południową zapowiada się... nudno. I raczej mało kogo obchodzi jak się skończy, bo poza tym to obie ekipy powinny być dostarczycielami punktów.

Grupa G:
  1. Anglia
  2. Belgia
  3. Panama
  4. Tunezja
Czyżby to był wreszcie turniej Anglii? Sterling błyszczy w City, Kane jest kolejny sezon w świetnej formie, Stones stał się murem obronnym w linii defensywnej City... No jak nie tu, to gdzie to ma zadziałać? Muszą tu wyjść z pierwszego miejsca, dostali najłatwiejsza grupę. Belgia jak to Belgia - super nazwiska ma i mogą namieszać, ale... No właśnie, pamiętam ich występ sprzed czterech lat. Niby doszli do ćwierćfinału, ale chyba każdy wie, że nie były to przekonujące spotkania. W eliminacjach mieli zdecydowanie z górki, nie musieli się nawet starać, by wygrać grupę. Ciekawa bitwa się zapowiada o pierwsze miejsce, stawiam na Anglików! Panama jest kopciuszkiem tej grupy, sam awans(pierwszy w historii!) na Mundial to już jest coś. Tunezji kilka dobrych lat nie było, ale nie najlepiej kojarzą mi się te ekipy z północnej Afryki. Niech więc Panama zajmie trzecie miejsce i temu będę kibicował!

Grupa H:
  1. Kolumbia
  2. Senegal
  3. Polska
  4. Japonia
Jestem zachwycony tym losowaniem. Niemal wszyscy stwierdzili, że no nie jest najgorzej, ale nie ma co lekceważyć. Więc teraz jak nie wyjdziemy, to będzie można śmiało powiedzieć, że przeceniamy naszą reprezentację. Kolumbia to Kolumbia, trzecie miejsce Copa America 2015. Eliminacje może nie wyszły im doskonale, ale na turniej powinni być gotowi do walki o najwyższe cele, choć półfinał w ich wypadku to powinien być max(to wciąż świetny wynik). Śmieszy mnie niedocenianie Senegalu. Mają masę nazwisk na najwyższym poziomie. Bałem się o spotkanie Salaha, ale Mane równie dobrze zabiega naszych obrońców. Z przodu wyglądają świetnie, jak trener ogarnie, że Lewandowskiego trzeba kryć podwójnie, to mogą nas zabiegać. A Japonia są po prostu bardzo doświadczeni, z grupy nie powinni wyjść, ale z nimi gra będzie ciężka. Widziałem ich w meczu towarzyskim z Brazylią i o ile wynik był wiadomy, o tyle Japończycy z tyłu nie wyglądają aż tak tragicznie. Według mnie nie wyjdziemy z grupy, obym się mylił.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”