O futbolu na luzie... - Strona 4593

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2418

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 28 sty 2018, 23:52

fieldy pisze: bo to był kozak, kiedyś chyba w jakimś finale PUEFA, czy innego miał w jednym meczu 2 gole z wolnych... jakoś w 2001 - te okolice. Pamieć jest zawodna, wiec mogę się mylić, ale kojarze takie spotkanie i to było gdzies w okolicach finału właśnie.
tez mam takie wspomnienie w glowie, ogladalem tamta kampanie w tvp, to byly poczatki van persiego w feye, ale nie potrafie odnalezc konkretnego meczu. wydawalo mi sie, ze to bylo z borussia, ale strzelil tam 'tylko' jednego wolniaka

edit: ok, znalazlem :D to bylo z rangersami

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 sty 2018, 23:55

Carbon pisze: No a czy umyślne nietrzymanie ręki przy ciele pod to nie podchodzi?
zrozum, że on trzyma rekę normalnie w sytuacji w jakiej się znalazł, próbuje wystartować do piłki, musi się "zabrać" z miejsca, wiec i reką nie zwisa pionowo, w sytuacji jakby stał w miejscu.
nie kojarzę, by w przepisach był zapis, że obrońca ma obowiązek trzymać ręce przy ciele, bo inaczej karny. Jest mowa o umyślnym zagraniu piłkę ręką, tutaj tego nie ma. On nie chce jej celowo zatrzymać ręką, po prostu zostaje w rękę trafiony, z bliska, nie ma czasu na reakcję, nie robi ruchu ręką do piłki już po strzale rywala.

czerepach
Skład B
Skład B
Reputacja: 19

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czerepach » 29 sty 2018, 0:15

karnego dla Deportivo Alaves oczywiscie nie ma, dopuki w przepisach jest mowa o niezamierzonej/nastrzelonej rece to wszelka dyskusja jest zbedna. Oczywiscie prowadzic ja beda jacys twardogłowi lub zwyczajnie nieduczeni.
Przy okazji tych rak w polu karnym, przypomnialo mi sie, kiedys w finale LM Bayern-Inter jescze przy 0-0 Maicon zagral reką po dosrodkowaniu z rzutu roznego - gdzie pilka leciala 30 metrow, i tez uznano ze przypadkowa co bylo absurdem:

dzis, Umiti nie mial zadneog wplywu na ulozenie reki (ktora i tak byla ulozona wzdloz ciala a nie jak ten obrazeczek wklejony na gorze).
I jesczze co do tego meczu, w 1. polowie (jeszcze przy 0-0) praktycznie tak samo jak dzien wczesniej na Mestalla Benzema, sfaulowany zostal Suarez (popchniecie w plecy przy wyskoku do pilki). tam karnego podyktowano, tutaj nie. Tak to juz jest.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1802
Kibicuję: Internazionale Serie A

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 29 sty 2018, 0:15

Van Hooijdonk jeszcze Realowi w meczu o Superpuchar Europy strzelił :wink: Jego wolne były cholernie dziwne, bramkarze też jednak dawali dupy bo te piłki szły w dolny róg gdzie teoretycznie łatwiej jest wyciągnąć piłkę. Dziś chyba nikt by już tak nawet wolnego nie wykonał.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5305
Kibicuję: Tylko WISŁA

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 29 sty 2018, 0:16

Carbon pisze: No a czy umyślne nietrzymanie ręki przy ciele pod to nie podchodzi? W takim wypadku to większość "rąk" w piłce nożnej nie byłaby gwizdana, no bo przecież może nie trzymał przy ciele, ale w żadnym wypadku nie było celowe! Nie wiem, dla mnie karny jak byk.
To nie ważne, co Ty myślisz. Sędzia ma sędziować zgodnie z przepisami. A przepisy mówią, że ręka musi być celowa.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 29 sty 2018, 0:24

Handling the ball involves a deliberate act of a player making contact with the ball with his hand or arm. The referee must take the following into consideration:

• the movement of the hand towards the ball (not the ball towards the hand)
• the distance between the opponent and the ball (unexpected ball)
• the position of the hand does not necessarily mean that there is an infringement
• touching the ball with an object held in the hand (clothing, shinguard, etc.) counts as an infringement
• hitting the ball with a thrown object (boot, shinguard, etc.) counts as an infringement
Przepisy te można interpretować różnie. Sędzia równie dobrze mógł dać karnego i by się spokojnie wybronił. Spowolnijcie sobie nagranie - Umtiti wyciąga tą rękę, gdy zawodnik Alaves składa się do strzału.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6735

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 sty 2018, 7:36

De facto wszystkie ręce w polu karnym są nieumyślne, no chyba, że mówimy o przypadku Suareza, ale to wyjątki.

IMO tutaj należał się rzut karny. Próbujesz blokować piłkę to chowasz łapy. De Sciglio czy Arajuuri się tak kiedyś dziwili, chociaż ten drugi to w zasadzie przegrał z grawitacją.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6332
Kibicuję: 4rsenal

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 sty 2018, 9:18

Zgadzam się że ręka nie była celowa. Poratowałby ktoś dla kontrastu filmikiem w celową ręką w polu karnym?

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 539

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 29 sty 2018, 9:24

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 sty 2018, 9:45

sickstick pisze: Poratowałby ktoś dla kontrastu filmikiem w celową ręką w polu karnym?

:mrgreen:

ps ta teź dobra
https://as.com/videos/2017/03/14/en/148 ... 02631.html

czerepach
Skład B
Skład B
Reputacja: 19

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czerepach » 29 sty 2018, 12:19

Przepis powinien byc inaczej skonstulowany, teraz jest za duzo mozliwych interpretacji na krozysc bronicego. Wg mnie powinno byc cos takiego, ze gdy strzal idzie w kierunku bramki, to reka nieumyslna jest gwiazdana jako karny (czyli np. sytuacja z Umtitim -przy takiej zamienie przepisu karny). To najbaredziej sprawiedliwe, strzal na bramke -czyli atakujacy musi byc traktowany priorytetowo. Teraz prorytetowo traktowany jest obronca.
Zreszta podobnie jest z przepisem ze bramkarz moze lapac pilke podana przypadkowo. A coraz czesciej pilkarze zagrywaja "niby przypadkowo" do bramkarza on ja lapie bez konsekwencji. Ten przepis jest naginany w coraz wiekszym zakresie, np. bardzo czesto obronca idzie wslizgiem i wie ze jak kopnie do bramkarza bedzie to traktowane jako przypadek.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8781
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 sty 2018, 21:23

Obrazek

kaj łoni te ancugi kupili :o :shock:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 29 sty 2018, 21:34

cloner pisze: kaj łoni te ancugi kupili
Myślałem, że W Europie są inne trendy niż w USA. :shock: Co za wory.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2446
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 sty 2018, 21:56

cloner pisze: kaj łoni te ancugi kupili
Gdyby nie pomoc wyszukiwarki, to nie miałbym szans na zrozumienie tego zdania.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8781
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 sty 2018, 22:03

Kluchman pisze: Gdyby nie pomoc wyszukiwarki, to nie miałbym szans na zrozumienie tego zdania.
Ciesze się, że wujek google pomógł. Beka z barcy zawsze na propsie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”