Oj nie jestes Specem i to widac.Corinthians pisze:No cóż... Nie jestem specem od La Liga, i rzadko tu się wypowiadam, ale dziwi mnie radość kibiców Barcy po zwycięstwie Espanyolu nad Realem. Przecież Espanyol to też wielki wróg Barcy, a tu za zwycięstwo od naszych forumowiczów przyjmują gratulacje, wszyscy się cieszą. Trochę to dziwneNie pradważ? Dziwne, że Polscy fani Barcy tak schlebiają Espanoylowi... To tak jakby fani Legii cieszyli się ze zwycięstwa Polonii nad Wisła...
Kazdy kibic Barcelony nienawidzi realu i zawsze zyczy im porazki z kim by nie grali=ANTIMADRIDISTA
Snake z Espanyolem jest troche innaczej. Ten klub ogolnie jest katalonski ale nie w 100% . Na ich meczach powiewaja flagi hiszpanskie co jest nie do przyjecia ale najgorsze jest to ze ich brygady trzymaja z ultra sursnake pisze:Niedawno ogladalem program, na kotrym byla pokazana mala ankieta kibicow oby zespolow, tzn. Barcy i Espanolu. Pytanie brzmialo: (do kibicow Barcelony) "Chcialbys zeby Espanol spadl do Segunda Division?" bylo 50 odpowiedzi i tylko jeden powiedzial ze chcialby. Inni mowili ze woleli by zeby grali w Primera dlatego ze wtedy az 2 kluby ze stolicy Cataluni gralyby w najlepszej lidze. Kibicow Espanolu pytano: "Chcialbys zeby Barcelona wygrala Lige"? Na 50 odpowiedzi prawie wszyscy odpowiedziali ze chcialiby zeby FC Barca wygrala lige, bo wtedy mistrzem Hiszpani bylby jakis klub z Barcelony. Co z tego wynika? Ze kibice i kluby i Barcelony lubia sie. To ze sa rywalami na boisku nie znaczy ze sa wrogami, bedac klubami z jednego miasta. Trzeba przyznac ze nie jest tak w calej Hiszpani, bo np. kibice Relu i Atletico "nienawidza sie" w delikanym tego slowa znaczeniu, tak samo jak kibice FC Sevilla i Betsu Sevilla. W Kataloni, inaczej sie traktuje pilke nozna i ogulnie wszystkie inne sprawy takie jak polityka itp. Oni w jakis sposob uwazaja sie za inny kraj, bo sa "innym" narodem, majacym swoj jezyk (Katalunski) kulture i zwyczaje.nikt z kibicow barcy nie nienawidzi espanyolu
.
Ja bym porownal kibicow obydwu klubow z Barcelony do warszawskiej Legii i Poloni a madryckie do krakowskiej wisly i Cracovi