Real Madryt (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post autor: Bienias » 20 wrz 2005, 20:32

Corinthians pisze:No cóż... Nie jestem specem od La Liga, i rzadko tu się wypowiadam, ale dziwi mnie radość kibiców Barcy po zwycięstwie Espanyolu nad Realem. Przecież Espanyol to też wielki wróg Barcy, a tu za zwycięstwo od naszych forumowiczów przyjmują gratulacje, wszyscy się cieszą. Trochę to dziwne :roll: Nie pradważ? Dziwne, że Polscy fani Barcy tak schlebiają Espanoylowi... To tak jakby fani Legii cieszyli się ze zwycięstwa Polonii nad Wisła...
Oj nie jestes Specem i to widac.
Kazdy kibic Barcelony nienawidzi realu i zawsze zyczy im porazki z kim by nie grali=ANTIMADRIDISTA

snake pisze:
nikt z kibicow barcy nie nienawidzi espanyolu
Niedawno ogladalem program, na kotrym byla pokazana mala ankieta kibicow oby zespolow, tzn. Barcy i Espanolu. Pytanie brzmialo: (do kibicow Barcelony) "Chcialbys zeby Espanol spadl do Segunda Division?" bylo 50 odpowiedzi i tylko jeden powiedzial ze chcialby. Inni mowili ze woleli by zeby grali w Primera dlatego ze wtedy az 2 kluby ze stolicy Cataluni gralyby w najlepszej lidze. Kibicow Espanolu pytano: "Chcialbys zeby Barcelona wygrala Lige"? Na 50 odpowiedzi prawie wszyscy odpowiedziali ze chcialiby zeby FC Barca wygrala lige, bo wtedy mistrzem Hiszpani bylby jakis klub z Barcelony. Co z tego wynika? Ze kibice i kluby i Barcelony lubia sie. To ze sa rywalami na boisku nie znaczy ze sa wrogami, bedac klubami z jednego miasta. Trzeba przyznac ze nie jest tak w calej Hiszpani, bo np. kibice Relu i Atletico "nienawidza sie" w delikanym tego slowa znaczeniu, tak samo jak kibice FC Sevilla i Betsu Sevilla. W Kataloni, inaczej sie traktuje pilke nozna i ogulnie wszystkie inne sprawy takie jak polityka itp. Oni w jakis sposob uwazaja sie za inny kraj, bo sa "innym" narodem, majacym swoj jezyk (Katalunski) kulture i zwyczaje.
.
Snake z Espanyolem jest troche innaczej. Ten klub ogolnie jest katalonski ale nie w 100% . Na ich meczach powiewaja flagi hiszpanskie co jest nie do przyjecia ale najgorsze jest to ze ich brygady trzymaja z ultra sur :evil:
Ja bym porownal kibicow obydwu klubow z Barcelony do warszawskiej Legii i Poloni a madryckie do krakowskiej wisly i Cracovi

Wróć do „Hiszpania”