To znaczy w tym roku ile było? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Zwykle po marszach(np. Niepodległości) jeszcze tego samego dnia są pierwsze liczby, tutaj nic.Organizatorzy oceniają, że frekwencja jest większa niż się spodziewali.
W dodatku śmieszne są te Wasze żądania.
https://www.paradarownosci.eu/pl/postul ... -rownosci/
Po czym wchodzę na stronę tvnu, a tam taki kwiatek.3. Wzmocnienie ochrony prawnej przed mową i przestępstwami z nienawiści
Żądamy regulacji prawnych w sprawie przestępstw motywowanych nienawiścią i nienawiści wobec osób LGBTQ. Postulujemy rozszerzenie przepisów dotyczących mowy nienawiści o kwestie dotyczące tożsamości płciowej i orientacji seksualnej oraz skuteczne egzekwowanie już istniejących regulacji.
To ja mam pytanie - Wam wolno samych siebie nazywać pedałami, ale jakbyście doszli do władzy, to wymierzalibyście karę mi za to, że nazwałbym Was pedałami?Trzymali też transparenty: "Małżeństwo dla wszystkich", "Miłość zwycięża", "Pride for everyone", "Ten pedał kocha Polskę".
Well, bardzo mnie zastanawia, czego dokładnie dotyczy ten punkt. Co to znaczy, nielegitymizowanie skrajnych poglądów? Chcecie prasie zabronić wolności słowa?12. Dość chamstwa – żądamy debaty
Apelujemy do mediów o nielegitymizowanie skrajnie seksistowskich, homo-, bi-, i transofobicznych poglądów.
@EDIT:
Rok temu:
A teraz znalazłem, że według organizatorów było 45 tysięcy ludzi. Czyli mniej niż rok temu, nawet według samych organizatorów.
Ale teraz lepsze.
Najbliżej prawdy zapewne tym z ratusza, którzy przecież popierają ten marsz, sam Trzaskowski się nawet pokazał, więc po cichu można nawet uznać, że zawyżyli. No ale OK, niech będzie, że było te 25k. Także...z tego co czytam:
- wg. organizatorów 45k
- wg. ratusza 23k
- wg. policji 13k
Ktoś tu się chyba rozmija z prawdą xD