Piłkarze dali z siebie wszystko. A kiedy piłkarze dają z siebie wszystko nie mogę być na nich zły ani sfrustrowany. Grają tak jak potrafią. Tak jak rywale.
Następnie patrzysz na umiejętności. Są umiejętności, które piłkarz ma i są takie, których nie ma. Nie możesz ich poprawić. Nie możesz dać piłkarzowi nowych umiejętności. Dam ci przykład. Robertson, Mane, Salah, Keita, Fabinho. To są piłkarze grający fizycznie. Ponadto to są dobrzy technicznie piłkarze. Ja też mam wielu dobrych technicznie piłkarzy. Ale nie mamy tak dobrych fizycznie piłkarzy. Więc kiedy mecz jest intensywny jest nam ciężko.
Na koniec piękna szpilka od Ikera, widać, że przygotowywał się na tę okoliczność:Powtórzę, że jestem bardzo zadowolony z wysiłku i nastawienia piłkarzy, których miałem na boisku. Właśnie dlatego tak rozpatruję powody porażki i chcę, żeby zawodnicy byli schowani za mną. Dali z siebie absolutnie wszystko. Szczerzy ludzie, którzy dali z siebie absolutnie wszystko. (...) Jestem bardzo zadowolony z postawy i zaangażowania zawodników. Współczuję im.
W tłumaczeniu:[Iker Casillas] "According to a Portuguese newspaper, someone (Jose) said that a player like me (37 years) is at the end of his career. Completely agree! My question is, for that newspaper: in the case of coaches, when and at what point do you see that they are no longer to lead a team or train?"
W portugalskiej prasie ktoś (Jose) powiedział, że w wieku 37 lat znajduje się na końcu kariery. Całkowicie się zgadzam! Mam tylko jedno pytanie w przypadku trenerów: kiedy można zauważyć, że ktoś nie jest w stanie prowadzić już swojej drużyny?