Ekstraklasa 18/19 Polska dawaj!

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6529

Ekstraklasa 18/19 Polska dawaj!

Post autor: Boromir » 29 kwie 2019, 11:58

Magnum pisze:
29 kwie 2019, 0:08
Ba, w obecnych czasach UEFA nawet mocno CIŚNIE na to, żeby tu ABSOLUTNIE nie bylo przewinienia - stąd teraz po UEFA przeszło na IFAB i od nowego sezonu będziemy to mieli już nie tylko w wytycznych, ale w czystych przepisach.

Nie jest to celowe zagranie piłki ręką, gdyż wykonuje wślizg utrzymując ręce w naturalnej pozycji i nie robi z nimi niczego, co sprawiałoby, ze próbuję ją zagarnąć. Decyzji o karynm więc być nie może, natomiast rzut sędziowski tutaj pokazuje, że VAR faktycznie sprawia ogromne zamieszanie w piłce.
To nadal jest bardzo słaba interpretacja bo zmierza to do tego, że mogę zatrzymać piłkę lecącą do bramki ręką bez konsekwencji. Jędza nie robi nic, żeby ją zagarnąć, ale jednak zagarnia ją pod siebie. Ręką. A może gdyby nie ręka to by ją wypluł w pole i Sobiech by to dobił? Tego się nie dowiemy już, przez rękę Jędrzejczyka.

Zalecenia UEFA rok temu były inne, teraz są takie, za rok znowu będą inne. Dwa sezony temu Ajaruuri upadając na rękę dostał w tę rękę i wtedy zalecania były, że jak podejmujesz interwencję - licz się z konsekwencjami. I to dla mnie było rozsądne, bo, cytując Kowala, w piłkę nie gra się rękoma. Teraz się zastanawiamy przez pół godziny, czy interwencja była zamierzona - no nie znam przypadku, poza tak oczywistymi jak Suareza, w którym piłkarz świadomie zagrywa ręką.

Ja pójdę dalej, większość karnych też jest nie zamierzona, bo tylko szaleniec fauluje celowo w polu karnym :wink:

Wróć do „Polska”