Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2175

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
4
31%
Oddanie Sneijdera
1
8%
Zatrudnienie Beniteza
0
Brak głosów
Zwolnienie Xabiego
6
46%
Zatrudnienie Mourinho
2
15%
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2428

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 30 lip 2019, 11:39

Ktoś pisze że deal done 130 mln Euro plus 35 mln w bonusach.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2405
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 lip 2019, 20:21

Kubo przez 10 minut gry (a właściwie mniej, bo w końcówce zmarnowano mnóstwo czasu) stworzył więcej zagrożenia pod bramką Tottenhamu niż żelazny skład Zidane'a przez całą resztę meczu.

Nie wiem, co on robi z tymi chłopakami na treningach i czemu tak bardzo nie chce wpuścić innych twarzy od pierwszych minut. Oby to był tymczasowy efekt jakiejś bardzo intensywnej pracy fizycznej, która da dobre skutki w trakcie sezonu, bo jeśli jest inaczej, to wygląda to dramatycznie na ten moment.

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1596

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 30 lip 2019, 20:48

Zidane to chyba jeszcze większy beton niż Valverde. Skoro on nawet w sparingach woli wystawić Kroosa, Modrica, Casemiro czy Vazqueza to niemal na pewno to samo będzie robił w meczach o punkty. Ja do tej pory nie rozumiem dlaczego niektórzy tak się nim podniecają. Okej, wygrał 3 LM, ale nie oszukujmy się, nie wszystkie wygrał sprawiedliwie ( :witam: ), a z pomocą rywali (choćby Ulreich czy Karius) czy sędziów (KUUURŁA, KIBIC FARSY A PIEPRZY O SENDZIACH!!1!1!11) :mrgreen: Najśmieszniejsze, że niektórzy nazywali tamten Real najlepsza drużyną e historii futbolu :angry2: A ten Real wcale nie był taki mocny, widać to teraz kiedy odszedł Cristiano, który ciągnął ta drużynę, głównie w fazie pucharowej LM.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 30 lip 2019, 21:02

IRA ZIDANE: W 2017 roku Zidane zażądał, aby Madryt pozbył się Jamesa. W 2018 roku złożył rezygnację. W 2019 r. Powrócił pod presją. Obiecali mu siłę: poprosił o 2 priorytetowe rzeczy: sprzedać Bale'owi i podpisać Pogbę. Wczoraj w Valdebebas spotkał Jamesa i Bale'a. I bez Pogby.

heh

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 30 lip 2019, 22:36

Meczu z Bayernem nie oglądałem, po prostu nie mam ochoty już oglądać Realu w okresie przygotowawczym. Czytałem jedynie, że całkiem ciekawie się prezentuje trio Hazard, Kubo, Rodrygo a przy tym jakby wkomponować Viniciusa...

Mi się wydaje, że główny problem leży w morale drużyny i ogólnie mentalności. Tu nie chodzi tylko o wypalenie, że połowa zawodników osiągnęła wszystko co można, gdzieś już też wiekowo są zaawansowani i czują, że kariera im powoli dobiega końca, nie mają motywacji a chcą jedynie zarobić i tyle. Do tego cała sytuacja z wyprzedażą zawodników, krytyka, wywalanie zawodników na siłę z klubu, brak zaufania do części graczy - Przecież ten zespół wewnętrznie jest rozwalony kompletnie. Jak można oczekiwać, że drużyna wyjdzie tutaj na boisko z skupieniem na graniu w piłkę, gdy atmosfera wokół zespołu jest taka a nie inna... Trzeba to wszystko uporządkować, załagodzić, znaleźć kompromis a zawodnicy muszą czuć, że są potrzebni. Zidan gdzieś wybrał się na prywatną wojnę, strzela fochy na konkretnych zawodników a jego zaufanie do podstawowych graczy z poprzedniego okresu jest wręcz zadziwiające patrząc, że jakości oni już nie dają.

Powiem, co ja bym zrobił na miejscu Zidana w kontekście przebudowy Realu

Out z klubu :

Luka Modrić
Toni Kroos
Nacho
Lucas Vasquez
Mateo Kovacic
Borja Mayoral
Theo Hernandez
Brahim - wypożyczenie

Rozważani do sprzedaży :

Gareth Bale
Raul de Tomas lub Mariano
Wypożyczenie Valverde i Llorente
Rozważenie wypożyczenia Ceballosa

Do klubu przychodzą :

Rodrygo - wcześniej zakontraktowany
Eder Militao - wcześniej zakontraktowany
Martin Odegaard - powrót z wypożyczenia
Achraf - powrót z wypożyczenia
Raul de Tomas - powrót z wypożyczenia

Transfery :

Christian Eriksen - właściwie za pół ceny realnej wartości zawodnika z racji kończącego się kontraktu

Kubo - W sumie, nie wiele o nim wiedziałem, ale dziś jestem fanem tego chłopaka

Joao Felix - Były o nim spekulacje i w sumie byłem do niego sceptyczny, ale okazuje się wielkim talentem i szkoda, że Real nie był bardziej zdeterminowany by go kupić.

Christian Pulisic - Wiem, że to świeży nabytek Chelsea ale ta ma swoje problemy i może była by w stanie odsprzedać Amerykanina. Pulisic to genialny talent i przyszłość.

Na bramce - Navas i Courtois gdzie Navas dostałby jasną informację o byciu tym drugim. Ewentualnie rozważyłbym sprzedaż Navasa by zrobić miejsce dla Łunina, który powinien być rozwijany z myślą o tym, by w przyszłości był filarem bramki Realu. Dzisiaj obok Donnarummy, to Łunin jest najlepszym bramkarzem młodego pokolenia.

Lewa obrona i powrót Achrafa, jest też Reguilon i Marcelo. Jednak tutaj powoli brazylijczyk powinien zacząć odgrywać mniejszą rolę ustępując... Achrafowi - tak, uważam, że jest lepszym zawodnikiem niż Reguilon. Jest też inna opcja, bo Achraf mocniej niż lewą stronę, to preferuje prawą stronę obrony i tam może też szukać swojego miejsca, zwłaszcza w przyszłości. Obecnie jednak uważałbym, że to Achraf powinien stopniowo wyrzucać Marcelo z pierwszego składu.

Prawa obrona - Carvajal radzi sobie nieźle i nieźle go uzupełnia Odriozola a jak wspomniałem, zawsze w odwecie może pomóc tu Achraf.

Środek obrony - Pomimo, że wyrzuciłem Nacho z zespołu, to uważam, że ta strefa była by kompletna z Ramosem, Varanem, Militao i Vallejo.

Lewa pomoc - Jest tu Vinicius i Hazard, preferuje tą strefę boiska też Asensio a nieco mniej Isco, do tego byłby też Christian Pulisic jaki również może tą stronę uzupełniać, amerykanin może graćna skrzydłach jak i w środkowej strefie.

Prawa pomoc - Tutaj zostałby James Rodriguez, Gareth Bale i Christian Pulisic oraz Rodrygo. James bardziej preferuje środkową strefę a Gareth jest typowym skrzydłowym jaki stawia na szybkość i świetnie działa w kompozycji szybkich prostopadłych podań, Christian Pulisic to zawodnik kreatywny, jaki jest w stanie rozwiązać akcje na wiele sposobów i jest nieprzewidywalny, potrafi dośrodkować, przedryblować czy podać prostopadle, maszyna do kreowania akcji i tutaj właśnie Pulisic moim zdaniem powinien grać pierwsze skrzypce a Gareth Bale wchodzić na drugą połowę by wykorzystywać swoje możliwości motoryczne na zmęczonych rywali a dodatkowo w mniej znaczących meczach swoje szanse dostawałby Rodrygo dla adaptacji w swoim pierwszym sezonie. Jest też jeszcze Martin Odegaard i on byłby powodem dla którego rozważałbym sprzedanie Bale'a.

Środek pomocy - Casemiro i Valverde oraz Llorente, to pomocnicy o typowych defensywnych zachowaniach, Eriksen i Kubo to moim zdaniem dyrygenci, goście od napędzania akcji i dyktowania tempa z kolei Isco, James, Asensio, Ceballos to zawodnicy od szarpania z przodu. Właściwie opcji jest sporo i osobiście w pierwszym składzie postawiłbym na Eriksena i Asensio/Isco oraz Kubo.

Napastnicy - Tutaj do wyboru jest De Tomas, Mariano Diaz, Rodrygo, Benzema i Joao Felix. Tutaj postawiłbym na Joao Felixa.

Oczywiście kadra jest spora, można tu rozważyć opcje by Valverde wypożyczyć, pozbyć się Mariano lub de Tomasa, rozważyć pozbycie się Bale'a i Isco z czego tej dwójki bym w sumie nie chciał ruszać. Środek pomocy jest najbardziej oblegany. Obecnie w kadrze by było za dużo ofensywnych pomocników więc sensownym byłoby faktycznie sprzedanie któregoś z nich lub tak jak to miało miejsce obecnie, wypożyczenie Ceballosa. Jednak szeroka kadra też jest potrzebna i rotacja tutaj pomogła by rozkładać siły między rozgrywki.

Sam bym grał

GK - Courtois w rezerwie Łunin lub Navas o ile bym Navasa zachował, bo opcja jego sprzedaży wydaje być się sensowna dla pewności hierarchii w bramce i unikania konfilktów oraz spekulacji.

DL - Marcelo, nadal ufam Brazylijczykowi, ale nie uważam, by miał grać pełne 90 min. Uważam, że Marcelo powinien być rotowany z Achrafem.

DR - Carvajal jaki dość solidnie się prezentuje i Odriozola który również dobrze spełnia się w roli jego zmiennika

DC - Rafael Varane i Sergio Ramos. Ci goście mają niebywałe umiejętności, ale trzeba ustabilizować ich formę i koncentracje co ma znaczenie, bo obecnie obaj mentalnie są rozwaleni, widać, że brakuje im koncentracji na boisku i pewności, zaangażowania, to trzeba zmienić, bo ta dwójka to topowi środkowi na Świecie. W rezerwie solidny Militao i zdolny Vallejo.

OLP - Vinicius Jr. na lewej flance. Ma on niezwykłą zdolność do kreowania sytuacji bramkowych, świetnie wychodzi na pozycje, dobrze spisuje się w grze kombinacyjnej i czyta gre, nie brakuje mu szybkości, umiejętności technicznych czy podania, jedyny mankament to skuteczność.
Jako zmiennik na lewej pozycji Marco Asensio.

OPP - Christian Pulisic na prawej flance, jak wspomniałem, zawodnik przebojowy, biorący grę na siebie, szybki, świetnie podający i mający precyzyjne dośrodkowania, potrafi zejść do środka i przywalić z dystansu lub uruchomić prostopadle napastników, jest uniwersalny i nieprzewidywalny dla rywali. Jego zmiennikiem byłby Gareth Bale jaki wchodziłby w ok. 70 min by szarpać szybkością na zmęczonych rywali lub przy ewentualnej sprzedaży Garetha - Martin Odegaard jaki ma profil podobny nieco do Pulisicia.

ŚP - Christian Eriksen - Następca Modricia jaki byłby odpowiedzialny za rozgrywanie, ma genialny przegląd pola, wybiera dobre rozwiązania, potrafi świetnie rozegrać, pociągnąć akcję czy uderzyć z dystansu a i pracowitości mu nie brakuje, bo potrafi pracować i w ataku jak i obronie. Jako zmiennika uznałbym dla niego Kubo. Japończyk w swoim pierwszym sezonie nie musi grać pierwszych skrzypiec, mimo, że już jest ulubieńcem kibiców, podpatrywanie Eriksena i bycie jego zmiennikiem było by idealnym dla niego wdrożeniem do zespołu.

ŚP - James Rodriguez - James to zawodnik nieprzewidywalny i uniwersalny, świetnie potrafiący rozegrać prostopadle piłkę, pociągnąć akcje ofensywnie i przywalić z dystansu, spokojnie mógłby prowadzić wymienność pozycji z Pulisiciem między środkiem a prawą flanką i wprowadzać zamieszanie w formacji przeciwnika. Jego zmiennikiem byłby Isco który bardziej nadawałby się do gry kombinacyjnej u boku m.in Kubo.

OŚP - Ofensywnym środkowym pomocnikiem grającym za napastnikiem byłby Eden Hazard. Widzę go jako wolny elektron jaki porusza się między formacjami i szuka gry, włącza się do akcji ofensywnych i robi to co do niego należy. Wspominałem w innym poście, że jego rola powinna być podobna do CR7 jaki miał pełną swobodę na boisku. Jego zmiennikiem tutaj mógłby być Ceballos lub Rodrygo.

ST - Napastnik Joao Felix a jego zmiennikiem Karim Benzema/Rodrygo w uzupełnieniu Mariano DIaz. Joao Felix mógłby spokojnie prowadzić wymienność pozycji z grającym za nim Hazardem lub Rodrygo/Benzemą.

W tym składzie widzielibyśmy rewolucje. Jedynie formacja defensywna wstępnie zostaje bez zmian, ale zmienia się cały środek pola i skrzydła oraz właściwie atak, zespół miałby też bardziej ofensywne nastawienie rezygnując z defensywnego pomocnika w formacji na rzecz ofensywnego pomocnika grającego za napastnikiem i i warto podkreślić, że grający tutaj Hazard, Felix mogliby spokojnie prowadzić wymienność pozycji.

Na skrzydłach szybcy i kreatywni Vinicius i Pulisic, młodość jaka by wprowadziła świeżość i przebojowość. Wypalony Modrić zastąpiony Eriksenem i zdolnym Kubo a Toni Kroos ustąpiłby niedocenianemu Jamesowi jakiego uzupełniał by Isco a nawet i pomóc tu mógłby Ceballos.

Ogólnie uważam, że ten zespół by się fajnie zazębiał, zwłaszcza jeśli chodzi o tą mieszankę doświadczenia i młodości.

Jako styl gry preferowałbym szybką i składną grę z kontry, co dawniej chrakteryzowało Real i z czego był znany na całym Świecie. Zawodnicy mogli by idealnie przesuwać formacje by płynnie przechodzić z obrony do ataku, młodzi i szybcy zawodnicy łatwo by się odnaleźli w takiej grze. Zespół by wypracował swój nowy, ale dawny styl jaki zostałby po prostu odświeżony.

Taki Real chciałbym zobaczyć. Może trochę zaskoczyłem z Christianem Pulisiciem, ale jestem jego ogromnym fanem. Z młodych zawodników na tej pozycji cenię bardziej jedynie Kyliana Mbappe.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2019, 23:00 przez Kesz, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 30 lip 2019, 22:37

O Panie.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 30 lip 2019, 23:01

nudzi mi się, to sobie pofantazjowałem no ;)

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 916

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 30 lip 2019, 23:43

Z taką pomocą (5 mega ofensywnych gości) niczego byś nie wygrał i wyleciał w grudniu że stanowiska :)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 31 lip 2019, 0:32

Nie no kesz zapomniał, że w rzeczywistości nie ma genescouta i zabawił się w FMa na forum. Zacznę od absurdalnego wyrzucenia Nacho. Kogoś kto pokrywa wiele pozycji w defensywie i zostawić WIECZNIE kontuzjowanego Vallejo. Później ta pomoc. Beż żadnego gracza który odpowiada za defensywę. Kij dajmy tam Jamesa, Eriksena, wielkiego Pulisicia, Hazarda, Isco wrzućmy jeszcze Asensio dokupmy Neymara i będzie w ogóle super. Jak miałbym to rozstawić na grafice to byłby środek obrony i później wielka pustka, aż do 25 metra przed bramką rywali. Czarna dziura. Zidanes y Pavones to byłoby nic przy tym. Kolejno ściągając Puliscia ktory nie zagrał jeszcze meczu w Chelsea oraz bezpodstawnie wyolbrzymiając jego talent. Jaja do kwadratu jak to pisał Wilmore.

Pobawię we wróżbitę przed zbliżającym się sezonem. Zidane poleci w tym sezonie lub ewentualnie go zakończy nic więcej z jego ręki nie przewiduje. Pogba okaże się klapą jeżeli ostatecznie tu trafi. Barca zdobędzie misia. Vinicius jeżeli nie poprawi wykończenia to widzę go gdzieś na poziomie Villarreal nic więcej. Rodrygo który od ogłoszenia transferu do Realu ponoć nie zagrał dobrego spotkania dla Santosu więc osobiście nie upatrywał bym go w realnym wzmocnieniu na ten sezon, a dwóch Vinciusów Real nie może przecież ogrywać jednocześnie. Nawet IMO powinien zacząć od Castilli. Do tego dochodzi Kubo z podobną charakterystyką. Same transfery też nie rozpieszczają. Hazard owszem mega wzmocnienie, a reszta to przyszłość. Na domiar złego został kilu piłkarzy którzy ewidentnie są po drugiej strony rzeki bądź niechętnie są wystawiania przez Zizou. Warto dodać, że odeszło dwóch od których być może zacząłbym nową erę - Llorente oraz Ceballos. Nie sądzę również aby Jovic wygryzł Benzeme w erze Zidane'a.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 31 lip 2019, 1:07

Przebudowa, ktora Zidane robi pierwszy raz w swojej karierze idzie poki co wzorowo. Oby tak dalej. 8)

Awatar użytkownika
Kamil_77
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 9

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil_77 » 31 lip 2019, 8:45

Kesz pisze:
30 lip 2019, 22:36
Meczu z Bayernem nie oglądałem, po prostu nie mam ochoty już oglądać Realu w okresie przygotowawczym. Czytałem jedynie, że całkiem ciekawie się prezentuje trio Hazard, Kubo, Rodrygo a przy tym jakby wkomponować Viniciusa...
Gościu, no offence, ale Ciebie czytać się na poważnie nie da :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Neris
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Neris » 31 lip 2019, 9:16

Dobrze zrobił, że nie oglądał. Ja niestety miałem "przyjemność" oglądać ten mecz. Nie widziałem wcześniejszych meczów bo nie chciało mi się zarywać nocek, więc też nie mam porównania. W każdym razie w grze Realu nie widać żadnego pomysłu w grze a w środku bez Casemiro jest krater. Jakby mi ktoś powiedział, że to mecz z końca poprzedniego sezonu to bym w sumie uwierzył bo to wyglądało wtedy podobnie. Nie jestem jakimś fanem Kubo i pierwszy raz go widziałem ale faktycznie gość stworzył więcej zagrożenia niż cały skład Realu do jego wejścia. Pomyłka Marcelo po raz kolejny przypomniała mi o tym jak to mają w zwyczaju mieć zjazd nasi obrońcy po lewej stronie.

Można mówić, że to dopiero presezon i że się ogarną na start ligi, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć bo to wygląda zbyt podobnie do tego co się działo pod koniec ostatniego sezonu i do znanej już taktyki tysiąca wrzutek na nikogo. Gdyby nie to, że Casemiro niedawno rozpoczął treningi to coś czuję, że słynne trio CKM grałoby w tym meczu od początku :lol2: i to taka rewolucja według Zidane'a.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 31 lip 2019, 10:24

Też nigdy nie oglądam presezonowych. Pamiętam jak van Gaal rozkładał tuzy europejskie na łopatki i wszyscy się jarali, że zaraz United zamiecie ligą. Trenerzy w jakichś meczach powinni czuć prawdziwy oddech, tymczasem Zidane z jednej strony jest krytykowany za wyniki w tych meczach, a z drugiej pisze się że cały czas używa pierwszego składu.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 01 sie 2019, 15:45

Nebula RN pisze:
30 lip 2019, 23:43
Z taką pomocą (5 mega ofensywnych gości) niczego byś nie wygrał i wyleciał w grudniu że stanowiska :)
Jak to się mówi "najlepszą obroną jest atak"

Nie wiem, skąd niby się wzięło, by koniecznie grać defensywnym pomocnikiem.

Ja bym Real sobie ustawił z wysuniętą linią obrony, grającą na linii spalonego. Czyli typowo pod zespół nastawiony na grę ofensywną i przemieszczającą formacje, umożliwając szybkie i płynne przechodzenie z obrony do ataku. Real nawet obecnie nie ma jakości na pozycji defensywnego pomocnika, bo jest jedynie Casemiro i Valverde no i był Llorente z czego ostatnia dwójka prezentuje moim zdaniem watpliwą jakość a Casemiro jest cieniem samego siebie. W perspektywie transferów dojdzie co najwyżej Pogba jaki też nie jest nominalnym defensywnym pomocnikiem. Więc czemu na siłę budować nacisk na tą formację gdy w składzie jest wielu zawodników o znacznie lepszym potencjale, ale możliwościami ofensywnymi..

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 01 sie 2019, 16:06

Kesz pisze:
Nie wiem, skąd niby się wzięło, by koniecznie grać defensywnym pomocnikiem.
Z oglądania meczów, w których Kroos był najbardziej cofniętym pomocnikiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”