Kosciół

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: Mazurek » 27 paź 2005, 20:29

Chlopaczek pisze:
Tomachos pisze:
Jest ich tam tyle ile wszędzie tylko te sprawy związane z kościołem są bardziej rozgłaszane!!
Nie zgodze sie z tym.
Celibat sprzyja dewiacjom bo trudno tlumic latami poped seksualny.
Nie zgodze sie tez ze te sprawy zwiazane z kosciolem sa rozglaszane.Na pewno nie w Polsce.
Sorry, ale za bardzo chcesz odpierac argumenty wszystkich naraz :lol:
Powiedz szczerze ile razy widziałeś nagłówek: "Ksiądz potrącił przechodnia", a ile razy "Hydraulik potrącił przechodnia"... n/c
Chlopaczek pisze:Chyba problem jest chyba bardziej zlozony.Jakis rok temu wycztalem na internecie ze jakas organizacja (niestety zapomnialem nazwy nie moge wszystkiego pamietac) wyliczyla (tylko sobie znanym sposobem) ze polowa z 400 tysiecy ksiezy na swiecie to geje.
Jestem niezmiernie ciekaw skąd się biorą takie informacje... Po prostu nie wiem jak można cos takiego sprawdzić....
Chlopaczek pisze:Ale o tym pewnie nie wiesz bo w tv o tym nie mowia
A skąd ty o tym wiesz ? 8)
Chlopaczek pisze: Z ta roznica ze konstytucja w zaden sposob nie normuje spraw zwiazanych z Kaczynskim a z kosciolem tak.Skoro wiadomo ze w wyborach liczy sie to lub ten na ktorego glosowala wiekszosc to ja musze sie z tym pogodzic.Jednak nie ma prawa ktore mowi ze Polska to kraj katolicki a wrecz przeciwnie wiec krzyzy w budynkach uzytecznosci publicznej byc nie moze.Chyba ze zrobia oddzielne poczty szpitale itd dla katolikow i pozostalych albo zmienia konstytucje (kto wie kto wie...).Wtedy albo sie pogodze z prawna wyzszoscia katolicyzmu albo wyjade z kraju.
Jak już zostało naisane wcześniej, krzyże nie znikną z dnia na dzień, ale z czasem na pewno. Widzisz mówisz, że w Konstytucji nie ma zapisu o religii, jednak Belka walczył w Brukseli, aby w Konstytucji UE znalazł się zapis o chrześcijaństwie....
Przeciez jest dziesiatki ewangelii apokryficznych moze to wlasnie jedna z nich zawiera prawdziwe przeslanie wiary chrzescijanskiej?
I każdy ma do nich dostęp - są do nabycia w Caritasie w cenie 3 zł :] Nie wiem, czy dobrze kojarze, ale podobny wątek był w filmie Stygmaty. Tam było ukazane, że ewangelie bodajże św Bartłomieja Kościol odrzucił, bo zawierała fragmenty, które były mu niewygodne. Zaraz po filmie zakupiłem ją i.. nic nadzwyczajnego w niej nie znalazłem...
smitu pisze:Przedstawiciel wiary sa kaplani tak? To dlaczego takowi ponizali mnie gdy wchodzilem z nimi w polemike a oni nie potrafili odbic pileczki.
Jak widać nie umieli rozmawiać z ludźmi. Nie zaryzykuje stwierdzenia, że nie byli dobrymi kapłanami, po prostu może rozmawiałeś z niewłaściwymi...
smitu pisze:Wlasnie dlatego uwazam ze religia jest dla slabych.
No i muszę temu zaprzeczyć. Chyba Smitu nie bardzo rozumiesz jak to wszystko działa... nie chodzi o to, żeby siąść na d... i mówic sobie "spoko, mam wiarę - Bog mnie uratuje" - trzeba działać.
Tomachos pisze:smithu napisz ile masz lat!
Jakby to miało jakieś znaczenie...

Ok a teraz coś ode mnie. Piszecie, że jest brak tolerancji dla niekatolików w waszym otoczeniu/miejscu zamieszkania. A ja powiem inaczej - zauważyłem nietolerancje religijną, ale dla wierzących....
Weźmy taki przykład - podchodzisz do znajomych i mówisz: "Fajnie było dziś w Kościele" lub tym podobne... Zapewne zalegie grobowa cisza, a ludzie zaczną na Ciebie dziwnie patrzeć... dziwne, że nikt nie poruszył wcześniej tego zjawiska...

Jeszcze jedna sprawa - ja nie zawsze byłem katolikiem, więc doskonale rozumiem o czym piszecie...
jestem z Rzeszowa, czyli z Podkarpacia
Ja też :P

EDIT:
legalizacja zwiazkow homoseksualnych to pierwsza z brzegu
A temu akurat jestem przeciwny nie z pobudek religijnych - zaraz za tym by poszło (na wzór Holandii) aby takie pary mogły adoptować dzieci... a nie wiem jak ty, ale ja nie chciałbym być wychowywany przez taką pare...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”