Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: czarny samael » 14 lis 2019, 20:12

ozob pisze: ↑
14 lis 2019, 14:27
Czyli nie przyjmujesz do wiadomosci, nie wiesz lub moze nie dostrzegasz tego, ze operacja wojskowa na Ukrainie miala u podstaw cel strategiczny, ktory to zostal osiagniety?
Ale ich cel był "mały". Wyszli z tego starcia zdecydowanie przegrani i mniejsi pod każdym względem.

Przed nim, mieli Ukrainę, dobre stosunki z Zachodem, większe poparcie u reszty państw Unii Euroazjatyckiej, rezerwy, silniejszą walutę, normalny dostęp swoich bogaczy i polityków do państw Zachodu, etc.
Po tym mają Krym, znowu są wrogiem na przynajmniej parę lat, wasale im wierzgają, stracili jeden fundusz, cudowali z rublem, ban za banem dla Rosjan a Zachodzie, sprokurowanie awantury ze Skripalami, rozciągnięcie wojskowe, społeczeństwo w buntowniczych nastrojach, Czarnogórę w NATO, zaraz Macedonię, rozluźnienie stosunków z Armenią, wciąż trwające sankcje, NS2 decyzją Danii bez priorytetu co do przestrzeni nad Baltic Pipe i własne urzędy alarmujące o sytuacji w państwie.
A pomijam tutaj wszystko czym oberwali w Syrii.
Są słabsi terytorialnie, ekonomicznie i politycznie. Krym to plan minimum, bo inaczej terytorialnie byłaby skrajna tragedia. Nie bez przyczyny mówi się, że Rosja bez Ukrainy nie może być supermocarstwem.
Całkowicie to ignorujesz .
ozob pisze: ↑
14 lis 2019, 14:27
O ja pierdole!
To ja pierdolę :roll: Piszemy o zagranianiu Łotwy i to jest stricte pośrednie zagrożenie. Bezpośrednim jest zabór ziem polskich, atak na nasze statki, blokada morska, itp. To może nastąpić po zaborze Łotwy.

Ale nie odpowiadasz na pytania, które nie idą zgodnie z Twoją tezą, więc dla Ciebie wszystko wygląda tak, że musimy wygrać Łotwie wojnę z Rosją i się zbroić by być na to gotowymi. Pozdrawiam serdecznie takie plany :-D Pozdrawiam tak mocno, że mam nadzieję, że Polacy się na to nie zgodzą i z podwyżki podatków:
szmagel pisze: ↑
14 lis 2019, 13:18
akcyza na fajki i alko 10% w górę od nowego roku:

0,5 litra wódki 40 proc. vol. - 1,40 zł
0,5 litra piwa o zawartości 12 stopni Plato - 0,06 zł
0,75 litra wina i napoju fermentowanego - 0,15 zł
20 sztuk papierosów - 1,02 zł
50 gram tytoniu do palenia - 1,69 zł
cygaro o masie 10 g - 0,40 zł
100 gram suszu tytoniowego - 2,29 zł
100 gram wyrobu nowatorskiego - 3,38 zł. (PAP Biznes)
na ten cel cieszyć się nie będą.
Nie ma ku temu powodu. Nie osiągniemy przewagi militarnej nad Rosją i nie będziemy gwarantem Łotwy. Nie ma na to najmniejszych szans, ani możliwości. A granie tutaj wg dyrygowania amerykańskiego, którzy chcą nami zabezpieczyć resztę, mnie śmieszy.
Te 2-3 lata temu wyglądało, że może to pójść w inną stronę, ale Rosją Ukrainą okazała koniec końców słabość, a nie siłę, a także ostrożność, a nie parcie do zajmowania terenów.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”