Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1328

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4447
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 lip 2020, 0:23

ozob pisze:
13 lip 2020, 0:21
Mysle, ze jestem bardziej wartosciowym wyborca niz Janusz z Grazyna glosujacy z powodu 500+, krowa +, bon turystyczny + itd. Glosuje ideowo w zwiazku z droga jaka wedlug mnie Polska powinna podazac jezeli ma buc nowoczesnym i bezpiecznym krajem.
Ozob może i jesteś ale nie żyjesz tu i nie odczuwasz potem efektów tego wyboru. Co innego ktoś kto wyjechał zarobić na parę lat, zostawil w PL dzieci czy rodziców i ma związek z krajem bo albo planuje wrócić albo często bywa. A co innego babcia z Kanady która wyjechała 40 lat temu i nawet już dobrze po polsku nie mowi. Dlaczego ktoś taki ma wybierać tu prezydenta?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 lip 2020, 0:30

Bo moze, bo ma do tego prawo, bo gwarnatuje mu to obywatelstwo. Jezeli prezydenta maja prawo wybierac ludzie myslacy tylko o socjalu, ludzie szczerze majacy w dupie jak wyglada sytuacja poza Polska, ktora to ma istotny wplyw na los Polski w przyszloaci, to dlaczego ja, majacy odwrotne priorytety mam byc tego glosu pozbawiony?

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8414

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 lip 2020, 0:31

ozob pisze:
13 lip 2020, 0:21
ale wyniki late poll są reprezentatywne, wyniki cząstkowe z PKW nie - PKW choćby Warszawę i zagranicę uwzględnia na koniec, wcześniej podając wyniki z mniejszych miejscowości i zwykle kandydat PiS ma w tych wynikach lepszy rezultat niż finalnie. A late polle Ipsosu są wynikami losowymi z obwodowych komisji, więc faktycznie będą zbierane z całego kraju i nie wykluczą ważnej dla wyników Warszawy.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 lip 2020, 0:33

Komorowski w exit poll miał 53,1% wtedy. Trzaskowski ma minimalne szanse w tym momencie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 lip 2020, 0:45

ozob pisze:
13 lip 2020, 0:30
Bo moze, bo ma do tego prawo, bo gwarnatuje mu to obywatelstwo. Jezeli prezydenta maja prawo wybierac ludzie myslacy tylko o socjalu, ludzie szczerze majacy w dupie jak wyglada sytuacja poza Polska, ktora to ma istotny wplyw na los Polski w przyszloaci, to dlaczego ja, majacy odwrotne priorytety mam byc tego glosu pozbawiony?
Ale dla tej przysłowiowej ciotki z Kanady warto by to prawo zmienić. Ona akurat zagłosowałaby na Dudę :)

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 lip 2020, 1:10

Obrazek

Zastanawia mnie ten twor jakim jest Konfederacja. Tak rozlozone glosy sugeruja, ze ten projekt musi sie w pewnym momencie zawalic, bo baza glosujacych za cholere nie jest jednolita. Jak mozna pogodzic ludzi, ktorzy mowia, ze socjal jest zly z tymi, ktorzy popieraja kandydata rozdajacego pieniadze na lewo i prawo?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2333
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 lip 2020, 1:19

Eyesmon pisze:
venomik pisze:
13 lip 2020, 0:20
Eyesmon pisze:
13 lip 2020, 0:15
1 raz w historii może być tak że decydujące będą głosy ludzi którzy mieszkają poza Polską
Co za brednia.
Fakt nie brednia. Różnica jest na tyle mała że mogą zadecydować głosy Polonii
A dlaczego akurat one a nie wymienisz głosy turystów na wakacjach, głosy jakiejś wioski na Podkarpaciu czy głosy konfederacji ?

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

h1893230
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: h1893230 » 13 lip 2020, 1:30

glosowalem na trzasklowskiego i jestem z tego dumny.mysle ze nie ma sie czego wstydzic. no chyba ze ze ziobro bedzie chcial mnie zamknac.

jesli ktos chce byc dudą, jasne gratuluję, ale [k****] po co tak skłocać narod?? dlaczego ja mam sie czuc jako ktos gorszy?
bo wiecie gdyby wygrakl trzaskowski to nie uznawalbym wyborcow dyudy za gorszych. bo jestem osoba tolerancyjną. nie lubie madrytu jasne ale [k****]. jak ktos mnie zna to wie ze nie raz pilem wodke z kibicami realu. a tutaj co mamy? nienawisc nienawisc nienawisc.
oni nas tak trakutują. 50% spoleczenstwa jest inna, ja jestem inny, jestem gejem ba moze transeksualisyta cholera wie, jestem tez niemcem mimo ze w latach 90tcyh pralem sie z kinbicami ruchu ktorzy krzyczeli dojczland iber alez,. mimo ze [k****] mam od dziada pradziada polaka we krwi.
pozdrawiam was.rozkradli panstwo w sposob niespotykane w historii a ludzie glosują. barwo. co ja moge wiecej naopisac, chvcialem tylko pigratulowac tym co gsosowali na trzaska. w koncu jest nas 50% prawie... czy to zle? mysle ze swietnie.

gratuluje tez dudzie. wielki ywynik jakby nbie patrzec.
tylko bardz prezydentem WSZYSTKICH polakow a nie tylko kastry.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 lip 2020, 1:39

h1893230 pisze:
13 lip 2020, 1:30
w latach 90tcyh pralem sie z kinbicami ruchu ktorzy krzyczeli dojczland iber alez,
Umarlem.🤭

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 13 lip 2020, 1:59

Ludzie, Polska nigdy nie była przeciwko homoseksualistom, nigdy w naszym kraju homoseksualizm nie był ścigany prawnie jak w innych krajach, nigdy też nie byliśmy narodem nietolerancyjnym i rasistowskim, przed wojną i nawet w czasach średniowiecza mieliśmy w kraju bardzo zróżnicowane społeczeństwo, nie oglądajcie mediów, które wpajają wam historie i dzieje innych narodów, które mordowały i kolonizowały inne kraje, ozob się śmieje z cebuli ale niech opowie o historii kraju w którym mieszka i pracuje, państwa, które za pomoc polaków w wojnie powiedziało nam spierdalajcie. Zajebała nas komuna, przez takich świetnych sojuszników, którzy nas sprzedali My jako Nardów Polski nie jesteśmy tacy i nic takiego się nie dzieje w kraju.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8414

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 lip 2020, 2:35

Ale ty bzdury wypisujesz, Kojiro...

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 lip 2020, 3:30

Kojiro pisze:
13 lip 2020, 1:59
ozob się śmieje z cebuli ale niech opowie o historii kraju w którym mieszka i pracuje, państwa, które za pomoc polaków w wojnie powiedziało nam spierdalajcie. Zajebała nas komuna, przez takich świetnych sojuszników, którzy nas sprzedali My jako Nardów Polski nie jesteśmy tacy i nic takiego się nie dzieje w kraju.
Gdybys znal choc troche historie, to bys wiedzial, ze istnienie Polski po wojnie to i tak duzy sukces negocjacyjny anglosasow. Amerykanie byli w stanie poswiecic duzo wiecej niz to co mowia mapy powstale po IIWS.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 lip 2020, 8:22

Magnum pisze:
13 lip 2020, 1:19
Eyesmon pisze:
venomik pisze:
13 lip 2020, 0:20

Co za brednia.
Fakt nie brednia. Różnica jest na tyle mała że mogą zadecydować głosy Polonii
A dlaczego akurat one a nie wymienisz głosy turystów na wakacjach, głosy jakiejś wioski na Podkarpaciu czy głosy konfederacji ?

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
Bo te głosy spływają na końcu więc teoretycznie jeszcze moga przechylić szale

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 lip 2020, 8:28

@Kojiro ma dużo racji. U nas nie ma żadnego instytucjonalnego rasizmu czy homofobii. To są pojedyncze przypadki. Komuś napisali na oknie "jebac lgbt" ale to nie znaczy że 38 mln tak myśli. Po prostu media podchwytują takie tematy i nagłaśniają. Jakoś żyje na tym Śląsku tyle lat, mam kumpli gejów i nikt nikogo za to nie pobił ani nie zwyzywał. To tak jak z policją i ich rzekoma brutalnością. Jak im nie skaczesz podczas kontroli to jest profeska. To jedno

A drugie to zobaczcie jak nas ten POPiS (a właściwie media za nimi stojące) skłóca. Przecież co obie strony robią z mózgów ludzi to kosmos. Jedni o "gorszym sorcie, gesty posłanki, kurski, tvp" a drudzy "8 gwiazdek, wieś wygrała, wyprany mózg na wschodzie". Zero szacunku dla 2 strony. Nie dajcie się mediom tak manipulować bo ten po 2 stronie to często sąsiad który pomógł wymienić koło, znajomy z pracy z którym się bardzo lubicie, listonosz, wujek, dawno nie widziany kuzyn itd. Ludzie jak my sami.

Duzo zdrowia i dystansu na ten nowy tydzień. Besos 😘

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2469

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 lip 2020, 8:56

A kto tu pisał że 38 mln jest homofobiczna, w Polsce jest problem z tym i szczególnie tacy są wyborcy Dudy i konfy. Głównie wieś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”