Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Chlopaczek » 15 lip 2020, 0:17

Kluchman pisze:
14 lip 2020, 23:45
Nie wiem, na ile kontrowersyjna jest ta teza, ale fakt, że każdy głos liczy się tak samo jest największą wadą demokracji świadczącej o głupocie tego ustroju, mimo że nie wymyślono (?) lepszego.
Dla mnie ta teza w ogole nie jest kontrowersyjna i mysle podobnie.
Juz kiedys sam sie zastanawialem w jaki sposob mozna by ten system ulepszyc.
Obawiam sie ze Twoj sposob by nie przeszedl bo jest pewnego rodzaju jawnym kategoryzowaniem ludzi i jest to nomen omen niedemokratyczne.
Moim zdaniem bardziej niz wskazywanie ludziom ze ich glos jest lepszy lub gorszy nalezaloby ich zmusic do wiekszego zaangazowania niz tylko pojscie na wybory. Mogloby to polegac na przyklad na koniecznosci w lokalu wyborczym rozwiazania jakiegos quizu przykladowo z zakresu podstawowej wiedzy gospodarczej lub ekonomicznej. Albo kluczowe punkty z programow kandydatow lub partii. Do obgadania. Oblewasz nie glosujesz.
Oczywiscie jeszcze prostym rozwiazaniem byloby obciecie od gory. Tak jak teraz musisz miec ukonczone 18 lat zeby glosowac to podobnie po skonczeniu ilus tam lat to prawo tracisz. Niestety nie jest to powszechna zasada ze z wiekiem sie madrzeje powiedzialbym ze jest wprost przeciwnie. Poza tym dla mnie argumentem ku temu jest fakt ze gdy masz 80 czy 90 lat to juz cie w ogole nie zajmuja sprawy jakiejs dalszej przyszlosci twoja perspektywa staje sie bardzo waska. Problem z tym jest taki ze trudno odebrac komus prawa nabyte i zapewne zostaloby to odebrane jako forma dyskryminacji. Slusznie zreszta.
W obliczu starzejacego sie spoleczenstwa zaczynamy miec do czynienia z rzadami starcow.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”