Filmy - Strona 444

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6537

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2020, 12:26

Czy tylko mi ten film nie podszedł?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4311
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 wrz 2020, 12:26

Na Chili i na CDA

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 wrz 2020, 12:35

sci pisze:
02 wrz 2020, 12:15
Gdzie mogę obejrzeć?
za darmo to chyba nigdzie.

Czasem leci na Canal+. Jeśli masz to możesz obserwować i jak poleci to sobie obejrzysz lub nagrasz.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2127

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 wrz 2020, 13:09

Rezus pisze:
01 wrz 2020, 22:48
Oczywiście, kawał świetnego kina, jak nie amerykański.
W jakim sensie 'jak nie amerykański'? Przecież ten film jest na wskroś amerykański - od klimatu po sposób realizacji.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 wrz 2020, 13:10

Chodzi o to, że jest dobry, zupełnie jakby nie był amerykański. Widocznie jakaś awersja do filmów zza oceanu.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2127

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 wrz 2020, 13:14

Przecież masa kapitalnych filmów jest z USA, mamy w sumie całkiem spoko lata za sobą. Nie rozumiem jak można utożsamiać amerykańskie kino z czymś złym do tego stopnia, że 'dobry film nie wygląda jak amerykański'.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 wrz 2020, 13:34

https://www.filmweb.pl/film/P%C4%99tla-2020-848826

Kolejne "dzieło' Vegi w drodze. W rolach głównych Królikowski i Stramowski, który wcieli się w Dawida Kosteckiego.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8353

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 02 wrz 2020, 13:36

Królikowski staje się dla Vegi powoli tym samym co Jakubik dla Smarzowskiego. Przy czym ten jest po prostu słaby.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 02 wrz 2020, 14:31

Ten akurat obejrzę z uwagi na Cygana

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 wrz 2020, 14:48

Vega generalnie znalazł swoją niszę, on robi filmowe odpowiedniki KSW dla gawiedzi, gawiedź ogląda, kasa się zgadza...

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2826

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 02 wrz 2020, 17:10

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 02 wrz 2020, 18:43

Nędzników polecam koniecznie obejrzeć, jeśli komuś podobał się Tropa de Elite czy Miasto Boga (w końcu wyszły napisy)
https://www.filmweb.pl/film/Nędznicy-2019-829448
I to już jest trzeci film z nominowanych na Oscarów filmów zagranicznych, który widziałem. Wszystkie powinny być w grze o główną nagrodę. Tym razem mamy Francję (tym razem ubogaconą kulturowo) antagonizmy narastają, atmosfera gęstnieje, rewolucja się zbliża... I kapitalny film, nie będę na siłę szukał negatywów.
9/10

HBO zamierza zrobić adaptację Hejtera: Salę ekstremistycznych prawaków. I nie jestem zdziwiony. Tuż przed Hejterem oglądałem film z Norwegii Winni (przy okazji polecam) i myślałem, że świetnie, gdyby Polacy zaczęli tworzyć takie scenariusze: uniwersalne i łatwe do zrozumienia w innych częściach świata (bo film Winni właśnie taki był).
Nagle wchodzi Hejter, cały na czarno i świetnie wpisuje się w uniwersalność, jest suspens, jest charyzmatyczny/niecharyzmatyczny główny bohater. Wtręt osobisty: myślę, że Komasa poszedł z tym o krok za daleko, bo odwołał się do globalnego lęku przed odradzającym się fashyzmę (eh, ile można). Gdyby to ode mnie zależało, to zamiast zamiast homofobów i marszów nienawiści z polskimi flagami wrzuciłbym wesołą ekipę cenzorską z facebuczka i google'a wyglądające jak duperki ze StopBzdurom: https://bigmemes.funnyjunk.com/large/pi ... 865464.jpg
- ale powiedzmy, ze wybór ideologii filmowej ciemnej masy to detal. Każdy ma prawo do własnych opinii, a skojarzenie płonące race = marsze z pochodniami jest bardziej filmowe niż tłuste niebinarnopozytywne biurwy bujające się na huśtawkach na open space'ie i kreujące nową wolność słowa (przykład z ostatnich godzin: Facebook wydał wyrok przed policją w sprawie strzelany w Kenoshy)
Sam w sobie film, według mnie, świetny (chociaż fragmenty z animacjami dalej do kasacji) i o dziwo poruszający niewyeksploatowany temat. Gdyby w Ameryce ktoś nakręcił film, który można opisać jako krwisty, mroczny thriller o działaniach internetowych manipulantów, to byłby mocno dyskutowany.

I te historie, z którymi mogą identyfikować się ludzie na całym świecie, polski przemysł filmowy powinien sobie wziąć na sztandary. Najlepszy przykład - niewątpliwy zagraniczny sukces rodzimego filmu 365 dni na platformie Netfixa :mrgreen:.
8,5/10

Dla tych, którym nie chce się czytać, wrzucam tylko wideoklip z filmu (35 mln :o):

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 03 wrz 2020, 13:55

Obejrzałem ostatnio ten Kler i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Smarzowskiego musiało spotkać w życiu coś bardzo przykrego, że dosłownie w każdym swoim filmie musi stosować ten sam schemat i zamieszczać masę seksu, brutalności i hektolitry wypitego alkoholu. Każda grupa jaką przedstawia w swoich filmach musi być ruchającymi, skorumpowanymi i nie stroniącymi od alkoholu szumowinami. Zapewne w jakimś tam małym procencie ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości, ale jednak to co praktykuje od lat w swoich filmach Smarzowski zdaje się być jednak do granic możliwości przerysowane. Zapewne to zabieg celowy, ale osobiście nieco mnie to w jego filmach już męczy i chciałbym kiedyś zostać pozytywnie zaskoczony i obejrzeć film spod jego ręki, który byłby w stanie być uznawany za dobry również i bez tego wszystkiego.

A sam Kler całkiem przyjemny. Była masa tego o czym wspomniałem wyżej i to czym filmy Smarzowskiego stoją plus również standardowa jak na jego filmy świetna przytłaczająca muzyka dodająca całości niesamowitego klimatu.

Oczywiście osobny akapit dla Jakubika. Jak ogólnie raczej nie jaram się polskimi aktorami i raczej też za nimi nie przepadam tak ten gość jest po prostu znakomity. Normalnie byłbym pewnie zmęczony gdybym u jakiegoś innego reżysera widział w kolejnym już jego filmie tego samego aktora, ale w przypadku Jakubika w ogóle mi to nie przeszkadza bo wiem, że stworzy kolejną wyśmienitą kreację aktorską.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 03 wrz 2020, 15:20

Smarzowski to się stał 2 Vegą tylko w lepszej jakości. Generalnie obaj kręcą ten sam film od paru lat, co ciekawe obaj ze swoją grupą aktorów :)

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8353

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 wrz 2020, 15:45

Smarzowski nawet jako swojego ulubionego aktora ma najbardziej depresyjnego aktora w Polsce - Jakubika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”