Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1403

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 12:05

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 11:38
Dobrze, że wiesz. Bo jak na razie w dyskusji przewijają się tylko te podłe kobiety, a tymczasem na protestach spotkać można także innych
Nie no, pisałem, że wczoraj wdałem się w dyskusję z gościem na proteście, ale jej poziom tak szybko zszedł do zera, że się zakończyła. Jestem świadom tego, że tam są różne grupy, że niektóre osoby są inteligentne i świadome tego o co walczą, ale są też typowi idioci, jak w każdej większej grupie, również wsród kibiców.
j1mmy pisze:
27 paź 2020, 11:47
Przecież to nie jest protest mający na celu przyciągnięcie nieprzekonanych. To jest protest wyrażający sprzeciw wobec skręcania w stronę Państwa religijnego. Ja tam popieram akcję bazgrania po kościołach jak mówi stare porzekadło : Kto sieje wiatr ten zbiera burzę.
A jak ja zacznę bazgrać po domach osób protestujących? PRzecież one uderzają w moją wolnośc do przemieszczania się w przestrzeni publicznej i w ogóle normalnego życia. Skoro one w ramach walki o swoją wolnośc mogą malować po kościołach, który wg nich jest za to odpowiedzialny, to ja mogę po ich domach? W sumie to nawet bym poszedł dalej - one malują po dowolnych kościołach, nawet takich, gdzie księża nie wypowiadają się na temat aborcji. To możę ja będę mógł malować po domach wszystkich i pisać swoje hasła? Przecież to prowadzi do anarchii, trzeba to szybko zatrzymać!
Conrado pisze:
27 paź 2020, 11:53
Zastanawia mnie co jest dla KK większą hańbą większym wstydem większą obrazą pomazanie kawałka muru sprejem czy posiadanie w sowich szeregach dzieciorobów,pijaków,pedofili,dziwkarzy,oszustów,złodziei czy hazardzistów da się ich bardziej obrazić niż robią to sami ?
W każdej grupie społecznej są osoby takie jak wyżej wymieniłeś. Równie dobrze można spytać, czy wstydem nie jest posiadanie w szeregach protestujących takich ludzi? Po co takie coś, co to wnosi do dyskusji?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 27 paź 2020, 12:08

cloner pisze:
27 paź 2020, 11:55
Hańba dla protestujących jest niszczenie cudzej własności.
Powiedz z czyich podatków są budowane kościoły i z czego utrzymywani są księża jak nie z podatków ?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 12:09

j1mmy pisze:
27 paź 2020, 12:01
Niewątpliwie bloki na mojej ulicy sa ozdoione graffiti Elany, muszę z tym żyć.

Nie mniej różnica między mną a Kościółem katolickim jest taka że ja jestem osoba prywatną , a kościół instytucją publiczną.
I ja prowadzę jakąś tam dyskusję a Kościół lobbuje za pewnymi zmianami.
A zakrystie są prywatne czy publiczne? A ogrodzenia polityków? A ich domy? A sam budynek kościoła? Ludzie, którzy protestują też lobbują za pewnymi zmianami, a nie prowadzą dyskusji. Wyżywają się na pomnikach czy budynkach, bo tak najprościej. I za to powinni być karani.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 27 paź 2020, 12:09

Rozumiem, że sprejować kościoły KK można, a zrobienie tego przed synagogą, meczetem brakuje już odwagi? :)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 12:09

DDK pisze:
27 paź 2020, 12:05
W każdej grupie społecznej są osoby takie jak wyżej wymieniłeś. Równie dobrze można spytać, czy wstydem nie jest posiadanie w szeregach protestujących takich ludzi? Po co takie coś, co to wnosi do dyskusji?
Porównujesz grupę odrębnych, obcych sobie ludzi do jednej zwartej instytucji, która, jako całość, broni takich postaw w swoich szeregach? :mrgreen:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 12:10

Vol'jin pisze:
27 paź 2020, 12:09
Rozumiem, że sprejować kościoły KK można, a zrobienie tego przed synagogą, meczetem brakuje już odwagi? :)
Nie, przecież to wina KK, że TK wydał taką opinię w kwestii zgodności z konstytucją :rotfl4:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 27 paź 2020, 12:13

DDK pisze:
j1mmy pisze:
27 paź 2020, 12:01
Niewątpliwie bloki na mojej ulicy sa ozdoione graffiti Elany, muszę z tym żyć.

Nie mniej różnica między mną a Kościółem katolickim jest taka że ja jestem osoba prywatną , a kościół instytucją publiczną.
I ja prowadzę jakąś tam dyskusję a Kościół lobbuje za pewnymi zmianami.
A zakrystie są prywatne czy publiczne? A ogrodzenia polityków? A ich domy? A sam budynek kościoła? Ludzie, którzy protestują też lobbują za pewnymi zmianami, a nie prowadzą dyskusji. Wyżywają się na pomnikach czy budynkach, bo tak najprościej. I za to powinni być karani.
Za niszczenie mienia jest paragraf i w oczywisty sposób ci ludzie powinni być za to karani. No ale im jak i kibicom którzy obsmarowują kamienice to nie przeszkadza zdaje się.

Rozumiem że to jakaś siła polityczna w tym kraju?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 12:13

futbolowa pisze:
Porównujesz grupę odrębnych, obcych sobie ludzi do jednej zwartej instytucji, która, jako całość, broni takich postaw w swoich szeregach?
Tak. Bo wydaje mi się, żę dla obu grup społecznych jest to wstyd. I przecież ja tutaj NIGDZIE nie bronię KK - jestem jego przeciwnikiem. Uważam, żę nie powinien być finansowany z budżetu i że powinien być jak najdalej od polityki. Ale mamy kraj, którego społeczeństwo jest w większości katolickie. Ale odróżnijmy religię i wartości katolickie od instytucji Kościoła, bo to dwie całkowicie inne rzeczy!

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 12:15

DDK pisze:
27 paź 2020, 12:10
Nie, przecież to wina KK, że TK wydał taką opinię w kwestii zgodności z konstytucją
KK głośno poparł tę decyzję i namawia w swoich świątyniach do przeciwstawiania się protestującym ;)

Ci z meczetów to akurat się do naszej polityki nie wpieprzają i nie agitują, więc za co mają być krytykowani?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 12:17

j1mmy pisze:
27 paź 2020, 12:13
Za niszczenie mienia jest paragraf i w oczywisty sposób ci ludzie powinni być za to karani. No ale im jak i kibicom którzy obsmarowują kamienice to nie przeszkadza zdaje się.
Tylko masz inny paragraf za malowanie po bloku, inny za malowanie po kamienicy (która jest np. zabytkiem), inny za malowanie "jebać pis", inny za "jebać katolików", a inny za "zabić kaczyńskiego". Ja, jeśli za małolata malowałem po blokach, to bralem pod uwagę, że mogę dostać mandat, ale też, że mogę dostać nożem od kogoś komu się to nie spodoba. TAk samo osoba, która maluje na Kościele, niech nie dziwi się, że oprócz mandatu jest narażona na to, że ktoś kto broni kościoła da mu po mordzie - tak wygląda świat, szczególnie teraz, gdy od wczoraj agresja aż gotuje się w ludziach.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 12:17

DDK pisze:
27 paź 2020, 12:13
Tak. Bo wydaje mi się, żę dla obu grup społecznych jest to wstyd.
Ale jakich grup społecznych? Jeżeli hydraulik jest zbokiem, to jest to wstyd dla wszystkich hydraulików? Dla wszystkich mieszkańców jego bloku? Dla wszystkich facetów?

Wstyd to jest wtedy, jak kościół wie, że ma pedofili w swoich szeregach i staje za nich murem, pozwalając dalej pracować z dziećmi.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 27 paź 2020, 12:17

[/quote]
A no po to że ci zwykli ludzie nie włażą z buciorami w życie księży i nie mówią im jak mają żyć za to księża robią to od zawsze narzucając swoją wiarę i swój światopogląd innym

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 12:23

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 12:17
Ale jakich grup społecznych? Jeżeli hydraulik jest zbokiem, to jest to wstyd dla wszystkich hydraulików? Dla wszystkich mieszkańców jego bloku? Dla wszystkich facetów?

Wstyd to jest wtedy, jak kościół wie, że ma pedofili w swoich szeregach i staje za nich murem, pozwalając dalej pracować z dziećmi.
Wstydem byłoby iść dla mnie, jako kibica, na trybune, wiedząc że są tam gwałciciele. Wstyd byłoby dla mnie, jako piłkarza, grać w drużynie, gdzie gra pedofil. I tak samo wstydem jest dla KK, którego powtarzam po raz setny - nie bronię, bo uważam, że sam powienine odpowiedzieć za swoje grzechy.
Conrado pisze:
27 paź 2020, 12:17
A no po to że ci zwykli ludzie nie włażą z buciorami w życie księży i nie mówią im jak mają żyć za to księża robią to od zawsze narzucając swoją wiarę i swój światopogląd innym
Do kościoła też im nie włażą i nie piszą im sprejem po murach.
Po drugie wiesz czemu KK wchodzi i narzuca światopogląd? Bo jest bardzo związany z partią, która w demokratycznych wyborach zdobyła większość. Szkoda, że ci wszyscy nie mysleli wtedy o aborcji, tylko woleli dostać 500+.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 12:23

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 12:00
I po tym wnosisz, że to jest cel całej akcji?
Ojoj, a to nie można mieć kilka różnych celów? Wg Ciebie tylko jeden, ok.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 12:27

cloner pisze:
27 paź 2020, 12:23
Ojoj, a to nie można mieć kilka różnych celów? Wg Ciebie tylko jeden, ok.
Jak zwykle wyciągasz wniosek z dupy, ale cóż ;)
DDK pisze:
27 paź 2020, 12:23
Wstydem byłoby iść dla mnie, jako kibica, na trybune, wiedząc że są tam gwałciciele. Wstyd byłoby dla mnie, jako piłkarza, grać w drużynie, gdzie gra pedofil. I tak samo wstydem jest dla KK, którego powtarzam po raz setny - nie bronię, bo uważam, że sam powienine odpowiedzieć za swoje grzechy.
Rozumiem, że idąc na trybunę najpierw szczegółowo sprawdzasz wszystkich, których tam spotkasz? :D I gdzie wyznaczasz granicę? Na trybunie nie usiądziesz, ale na tym samym stadionie już tak? :D Mógłbyś wyluzować, naprawdę nie musisz brać odpowiedzialności za obcych ludzi, którzy akurat w tym samym czasie co Ty, przebywają w danym miejscu. Tym bardziej że ich obecności nie da się porównać do działań KK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”