Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1452

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 63

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 11 lis 2020, 12:18

MarcinW pisze:
10 lis 2020, 21:39
I w przypadku pedofilii uważam, że kodeks karny powinien przewidywać jeszcze większą karę niż obecnie.
Dokładnie, potem przez takich "oczytanych" człowiek musi się głowić, co robić z 17 latkiem, który obcował ze swoją niespełna 15 letnią dziewczyną i jak tu nie złamać mu życiorysu pobytem w ZK i co zrobić, żeby do końca życia nie figurował w rejestrze karnym z piętnem pedolfila.
17 latka w tego typu sprawach mozna sądzić z ustawy o nieletnich np objac go nadzorem kuratora. Wiec zaden to argument przeciwko zaostrzeniu kar za pedofilie.

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 11 lis 2020, 12:38

17 latka w tego typu sprawach mozna sądzić z ustawy o nieletnich np objac go nadzorem kuratora. Wiec zaden to argument przeciwko zaostrzeniu kar za pedofilie.
Można a robi się tak ? :-) Odpowiem Tobie, nie nie robi. Zdecydowana większość sprawców, którzy nie ukończyli 18 lat odpowiada na normalnych zasadach. To raz a dwa, że ustawą o nielatach można objąć nie każdego 17 - latka tylko takiego, w stosunku do którego okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają. Druga sprawa, że jak już wchodzisz w dyskusje to na podstawie samego KK można zastosować w stosunku do sprawcy młodocianego nadzwyczajnego złagodzenia kary i orzec wobec niego symboliczną grzywnę. Problem polega na tym, że to w bardzo wielu wypadkach jest naciągnie przepisów i rzeźbienie a nie do końca tak powinno to wyglądać. I teraz najważniejsze system prawa karnego przez ten wasz krzyk przestał być spójny. Bo skoro za obcowanie z małoletnim do lat 15 - jakkolwiek obrzydliwe to by nie było - za jego zgodą odpowiadasz od lat 2 lat 12 (a chcecie jeszcze dopierdolić) to ile lat powinna dostać osoba, która doprowadza do obcowania płciowego z użyciem przemocy, co bez wątpienia jest o wiele bardziej traumatyzujące dla ofiary ? W typie podstawowym od 2 do 12. Albo ile powinien dostać facet znęcający się nad żoną przez wiele lat z użyciem przemocy ? Do lat 5 :-) Wiem to wszystko mało jest nośne, ale do tego to wasze darcie ryja prowadzi i głosowanie na populistów pokroju ZZ.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5315
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 lis 2020, 12:46

Darcie ryja to możesz dopiero mieć.

Za pedofilie od 5 do 15. Wystarczy rozróżnić, że np. jeśli różnica wieku wynosi mniej niż 3-5 lat to nie jest to pedofilia. Wtedt 18 latek może uprawiać seks z 15-latką legalnie, a 16 latek z 13 latką.

Co znaczy znęcający się? Gwałcący ją? Czy znęcający psychocznie? Bo to dwie całkwocie inne sprawy.

Przestępstwa seksualne powinny być karane bardzo poważnie, szczególnie te na dzieciach.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 lis 2020, 12:49

Podwyzszanie tych kar niewiele da. Nie odstraszy to sprawcow poniewaz problem pedofilii (de facto pedofilii zastepczej) to nie jest problem tych przedstawianych w serialach groznych drapiezcow ktorzy poluja na placach zabaw i uprowadzaja dzieci tylko przede wszystkim problem ograniczony do zamknietego kregu rodziny i zaufanych znajomych. Stad wynika pewne poczucie bezkarnosci sprawcow a jak juz udowodniono nie wysokosc kary ale jej nieuchronnosc odstrasza.

Jezeli ma nastapic jakas pozytywna zmiana w tym temacie to nalezy zrobic to przed czym kosciol i pewne srodowiska prawicowe bronia sie rekami i nogami czyli postawic na edukacja seksualna. Juz kilkuletnie dzieci powinny miec podstawowa wiedze o tym ze tatus wujek czy ksiadz nie moga ich dotykac w pewne miejsca i ze nie jest to "nasza tajemnica".

Z innej beczki.
Ogladalem wczoraj na Polsacie "dyskusje" z Kaja Godek profesorem badan z dupy ktora tym razem postanowila zakazywac marszow rownosci. Miedzy slowa powiedziala rowniez ze kolejnym krokiem bedzie delegalizacja aborcji ciazy ktora jest wynikiem gwaltu. Jak widac kobieta ma jeszcze duzo do zrobienia. Oszolomstwo to praca na caly etat i chetnie bym przeczytal jej zeznanie podatkowe bo podejrzewam ze niezle platna.

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 11 lis 2020, 12:57

DDK pisze:
11 lis 2020, 12:46
Darcie ryja to możesz dopiero mieć.

Za pedofilie od 5 do 15. Wystarczy rozróżnić, że np. jeśli różnica wieku wynosi mniej niż 3-5 lat to nie jest to pedofilia. Wtedt 18 latek może uprawiać seks z 15-latką legalnie, a 16 latek z 13 latką.

Co znaczy znęcający się? Gwałcący ją? Czy znęcający psychocznie? Bo to dwie całkwocie inne sprawy.

Przestępstwa seksualne powinny być karane bardzo poważnie, szczególnie te na dzieciach.
To ignorujesz mnie, czy nie ? Trochę konsekwencji, podobno facetem jesteś a zachowujesz się jak chwiejna nastolatka. Bez urazy dla nastolatek ;-) I jak już wchodzisz w dyskusje Panie oczytany to polecam odrobinę się przyuczyć, bo podstawowej wiedzy brak. Znęcanie i gwałt to są dwa różne przestępstwa, więc zanim wejdziesz w buty ustawodawcy wypada dowiedzieć się o tym czym różnią się od siebie te przestępstwa. A znęcanie może być zarówno psychiczne jak i fizyczne. Na wioskach dominuje typ mieszany, czyli wszystkiego po trochu. Sprawca zarówno tłucze ofiarę (szarpie, dusi, popycha itp.), jak jej ubliża, grozi. I to wszystko na przestrzeni lat. No i taki sprawca ponosi odpowiedzialność od 3 m - cy do lat 5. Jeżeli znęca się nad dzieckiem to od 6 m - cy do lat 8. Natomiast gwałt to jest gwałt a zatem doprowadzenie ofiary do obcowania płciowego lub innej czynności seksualnej za pomoc przemocy, groźby lub podstępu. I tak przestępstwa seksualne już teraz są zagrożone bardzo poważnymi karami i już teraz w tego typu przypadkach są orzekane bardzo surowe kary.
Za pedofilie od 5 do 15.
Czyli za obcowanie z małoletnim za jego zgodą sprawca powinien odpowiadać z przepisu przewidującego surowszą odpowiedzialność niż osoba, która np. umyślnie upierdoli tobie nogę lub sprawca gwałtu grupowego. Brawo geniuszu.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 lis 2020, 13:03

Jesteś na ignorze podobnie jak kilku innych, ale czasami mogę rzucić okiem na jakiś post czy mi zabronisz?

Kto powiedział, że surowszą? NApisałęm, że za przestępstwa seksualne powinny być większe kary, więć np. za gwałt grupowy również powinno się zwiększyć kary.

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 11 lis 2020, 13:12

Chlopaczek pisze:
11 lis 2020, 12:49
Podwyzszanie tych kar niewiele da. Nie odstraszy to sprawcow poniewaz problem pedofilii (de facto pedofilii zastepczej) to nie jest problem tych przedstawianych w serialach groznych drapiezcow ktorzy poluja na placach zabaw i uprowadzaja dzieci tylko przede wszystkim problem ograniczony do zamknietego kregu rodziny i zaufanych znajomych. Stad wynika pewne poczucie bezkarnosci sprawcow a jak juz udowodniono nie wysokosc kary ale jej nieuchronnosc odstrasza.
Patrząc modelowo jest tak jak piszesz. Zwykle nieuchronność kary odstrasza sprawców. Niemniej jednak w przypadku sprawców przestępstw seksualnych problem polega na tym, że są to ludzie mówiąc delikatnie "zaburzeni", dopuszczając się tych czynów oni nie myślą racjonalnie nie zastanawiają się nad konsekwencjami.

DDK
Weźmy może w takim razie za wszystkie przestępstwa ustalmy karę dożywotniego pozbawienia wolności, w ten sposób zaspokojone będziesz miał poczucie sprawiedliwości i będziesz wiedział jaka konkretnie kara grozi za określone przestępstwo, bo zawsze będzie to dożywocie. Bo że teraz tego nie wiesz to ja nie mam wątpliwości, ale do darcia ryje podnosić kary zawszę jesteś pierwszy. A teraz tobie odpowiadam za przestępstwa seksualne już teraz są bardzo wysokie kary nie ma potrzeby ich zwiększania na fali medialnych doniesień (co już swoją drogą robiono kilka razy).

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 lis 2020, 13:15

MarcinW pisze:
11 lis 2020, 13:12
Weźmy może w takim razie za wszystkie przestępstwa ustalmy karę dożywotniego pozbawienia wolności, w ten sposób zaspokojone będziesz miał poczucie sprawiedliwości i będziesz wiedział jaka konkretnie kara grozi za określone przestępstwo, bo zawsze będzie to dożywocie. Bo że teraz tego nie wiesz to ja nie mam wątpliwości, ale do darcia ryje podnosić kary zawszę jesteś pierwszy. A teraz tobie odpowiadam za przestępstwa seksualne już teraz są bardzo wysokie kary nie ma potrzeby ich zwiększania na fali medialnych doniesień (co już swoją drogą robiono kilka razy).
Zamiast podać argumenty najlepiej rzucić puste hasło, najlepiej skrajnie debilne jak o dożywociu za wszystko. Brawo, jednak czytanie tych idiotyzmów było błędem. Nie mam już siły rozmawiać na wysokim poziomie, bo do niektórych to nie trafia, więc zacznę czasami pisać "waszym" jezykiem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8783
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 lis 2020, 13:18

Każdy kto jest za niskimi wyrokami za przestępstwa seksualne musi mieć samemu nieczyste sumienie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 lis 2020, 13:27

DDK pisze:
11 lis 2020, 13:15
Zamiast podać argumenty najlepiej rzucić puste hasło, najlepiej skrajnie debilne jak o dożywociu za wszystko. Brawo, jednak czytanie tych idiotyzmów było błędem. Nie mam już siły rozmawiać na wysokim poziomie, bo do niektórych to nie trafia, więc zacznę czasami pisać "waszym" jezykiem.
Ja podalem argumenty mozesz sie do nich odniesc jezeli masz ochote zamiast krzyczec o "wysokim poziomie dyskusji" jak to ostatnio masz w zwyczaju gdy rzucisz jakies haslo a ktos mniej lub bardziej dosadnie pokaze jego bezzasadnosc albo absurd. Wtedy wyciagasz karte "wysokiego poziomu" zwalniasz sie z kontrargumentacji i uciekasz.

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 11 lis 2020, 13:27

a gdzie ja napisałem, że jestem za niskimi wyrokami wobec pedofilii ? Ot po prostu uważam, że już teraz przestępstwa p - ko wolności seksualnej przewidują bardzo surowe kary. Warto przy tym dodać, że w przeciwieństwie do was wiem jak to są kary i jakie to sa przestepstwa.

DDK. To Tobie wytłumaczyłem, że już teraz są surowe kary i nie ma potrzeby ich podwyższać, bo jeżeli na fali publicznego oburzenia będziemy brneli tą drogą to będzie dochodziło do kolejnych patologii w stylu, że jak Ciebie zwiozą na policję to lepiej mówić "Ja nie nękałem tej pani tylko się nad nią znecałem", ponieważ ustawodawca na fali tego typu pierdolenie jak tu się usktuczenia uznał, że stalking powinien być zagrożony wyższą karą niż znęcanie. A typowy stalking to np. nachodzenie, wypisywanie wiadomości, dzwonienie. Nie muszę chyba mówić, że naparzanie, wyzywanie (itp.) jest zdecydowanie bardziej szkodliwe...

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1381
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 11 lis 2020, 15:02

DDK pisze:
10 lis 2020, 13:21
Ciekawe, czy te osoby, które tutaj głosowały na PiS zagłosowałyby na nich dzisiaj.
Oczywiście, że tak. Jedyną realną alternatywą jest KO (sama lub w koalicji), a obraz jej rządów mamy w Warszawie - oby tam zawsze był prezydentem ktoś z opozycji - ot taki papierek lakmusowy.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 11 lis 2020, 15:40

Czyjes mieszkanie sie wlasnie pali, bo pietro wyzej na balkonie wisiala flaga strajku kobiet. Wyglada, ze ktos nie dorzucil racy. Mistrzostwo. No i spladrowany Empik.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 11 lis 2020, 15:44

Czyli pierwsze efekty zwycięstwa Bidena już widoczne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”