Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2202

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 21 kwie 2022, 18:13

czytam że panienki z szatni są rozczarowane wyborem ten Haga :angry2:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 21 kwie 2022, 18:13

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 kwie 2022, 18:19

szmagel pisze:
21 kwie 2022, 18:13
czytam że panienki z szatni są rozczarowane wyborem ten Haga :angry2:
To niech szukają innego klubu. Za większością nie będę tęsknić.

Mieliśmy już głośne i kontrowersyjne nazwiska w postaci LvG oraz Mou i nic one nie dały. Pora na kogoś kto w ostatnich latach jest na szczycie i z pokorą wykonuje swoją pracę dając lepsze rezultaty niż się od niego oczekuje.

Conte niestety przespaliśmy.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 21 kwie 2022, 18:21

Mr.Chris pisze:
21 kwie 2022, 18:19
Conte niestety przespaliśmy.
My chcieliśmy ale Conte postawił warunki.. chciał mieć więcej kontroli

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 kwie 2022, 18:32

szmagel pisze:
21 kwie 2022, 18:21
My chcieliśmy ale Conte postawił warunki.. chciał mieć więcej kontroli
Podobno Eryk również wymaga ogromnej. Tylko jednak Conte to gwarancja najlepszej jakości i wyciśnięcia z zespołu 120%. Robi to w każdym klubie na przestrzeni ostatnich kilku lub kilkunastu lat... przynajmniej przez 1-2 sezony :D

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 21 kwie 2022, 18:39

Ta ale wtedy takie sprawy załatwiał edzio, dzisiaj na szczęście go nie ma. być może też podejście żydków się zmieniło (oby)

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 21 kwie 2022, 19:44

Morrow mam pytanie.Czego oczekiwałeś po Rangicku? Niemiec byl zatrudniony w określony celu i było wiadome ze przyjdzie ktoś nowy.
Widze ze w opinie się przyjeło że kazdy zespół musi wyglądać jak Chelsea Tuchela po jego przejściu. Nic bardziej mylnego, jest zespoły Rangicka zawsze presowaly i najwiecej biegaly to uwierz mi nie zaczną tego robić w trakcie sezonu.To wymaga czasu. Guardiola zanim zacząl zdobywać Anglie zajął 4 miejsce w lidze dostając oklep choćby od Evertonu. Kloop też sie musiał uczyć. Serio chcesz presować z Pogba Maticem Ronaldo? Nie robmy jaj.Ta kadre trzeba pogonić.

Jak już tak czytam peany o Kloopie ktory zbudowal wielka ekipe, to jak ta ekipa wygladała w tamtym sezonie?Ile porazek z rzędu u siebie?Jakim fartem weszli do LM?Wystarczyla kontuzja VVD i sie zespol posypał niesamowicie kosztem poprzedniego sezonu, oczywiscie ze mieli wiecej kontuzji ale pomoc i atak byly w tym samym skladzie.Czesto są sytuacje nad ktorymi nie da sie w prosty sposób zapanować. Dla Was wszystko musi byc czarne albo białe.

Rangick miał przyjść zbadać i wystawić diagnoze.Oczywiscie ze wyniki są slabe ale jesli ktoś twierdzi ze taki Kloop by zrobił wiecej to odsyłam do zeszłego sezonu Liverpoolu.Nie nad wszystkim da sie zapanować.

czytam że chłop rozwalil szatnie.Ktora szatnie? Bardzo dobrze robi i mam nadzieje ze Ten Hag ma wolna ręke w pozbywaniu sie szrotu.

Mniej poklepywanie po pleckach.Czasy Ole sie zakonczyły.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 21 kwie 2022, 20:47

Ja bym jeszcze dorzucił, że sam fakt ile rzeczy wypływa w trakcie przyjścia Rangnicka jest oczyszczający. Bo okazuje się, że u nas są tylko nazwiska bez chęci do biegania i trenowania. I tą różnicą przegrywamy mecze. Kluczowe będzie to co wydarzy się dalej, bo sam Ten Hag i Rangick to nie są zbawiciele, jeśli faktycznie idzie za tym kontrola to spoko, ale jeśli nadal gdzieś tam po boisku treningowym ma się pałętać Fletcher (o czym dzisiaj głosno w mediach, że się Rangnickowi w pale nie mieści) to nawet sam Pep z Klopem by tu nic nie dali. Ja się nie chce powtarzać w tym naszym małym forumowym bagienku, ale ryba psuje się od głowy. I fajnie że w kwietniu Holender jest klepnięty ale tutaj teraz trzeba odesłać na szybko jak najdalej Pogbę, Martiala, Lingarda i reszta miernot, kupić wcale nie drogich ale solidnich grajków, tak jak robi od 7 lat Liverpool no i dobrze przepracować sezon przygotowawczy. Media kochają piękne historyjki w stylu Tuchela, czy Conte, ale ten drugi też dostaje na razie oklep i oczywiście z totkami odwala piękną robotę, tylko że im zaraz przyjdzie sięgnąć do kieszeni bo sam Kane + Son za daleko nie ujadą gdy dojdzie LM. Fakty są takie, że u nas narzeka się na przstarzały system wszystkiego i teraz kluczowe będzie czy Glazerowie ogarną się w końcu ze mianami, czy nadal wystaczy im co roku jakies TOP6 i sprzedaż koszulek + kręcenie się marki na rynku. To zresztą też sie w końcu skończy. Także dla mnie Ten Hag to jest światełko w tulenu, Rangick miły dodatek i mimo wszystko rozczarowanie, bo kilka decyzji było vel Ole na kole 2 (5 obrońców na Liverpool, czy szybkie odpuszczenie 4-2-2-2).

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 21 kwie 2022, 20:54

Uprosciles bardzo mocno. To nie tylko VVD tylko przez wieksza czesc sezonu caly zestaw srodka obrony a do tego wzmocnienie na koniec stycznia to byla fuszerka. Do tego pomoc i atak tez nie byly ciagle w tym samym skladzie, tylko tez zawodnicy wypadali. Szczegolnie w pomocy a i Joty z dwa miesiace nie bylo. Ew jak byli to latalo sie nimi obrone i to byl faktycznie jeden z bledow tamtego sezonu co mysle nawet zostalo powiedziane ktoregos razu w mediach.

Ostatecznie byl dobry poczatek sezonu i dobry koniec sezonu. Kompletnie zostal polozony srodek gdzie tych problemow bylo najwiecej. Ja wiem ze Alisson strzelil bramke ale jednak wtedy regularnie punktowalismy i fuksem to troche naduzycie. Sezon polozony zlym podejsciem i sytuacja kadrowa pozniej i ciezko ocenic go pozytywnie, ale biorac kontekst to mniej lub bardziej zostalo ogarniete.

Nie wiem co tam Morrow pisal ale nawiazujac jeszcze to Klopp sie uczyl i do zeszlego sezonu notowal regularny progres. Od razu widac bylo ze jest pomysl i wyladowalismy z mierna kadra w dwoch finalach, a pozniej z sezonu na sezon bylo lepiej. Czas czasem ale zmiany bylo widac od razu.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 21 kwie 2022, 21:12

Kloppa robote było widać od razu, przecież on zrobił 2 finały w debiutanckim sezonie gdzie też przyszedł dopiero późną jesienią. Pamiętam dobrze nasz pojedynek w playoff LE i tej konfrontacji z "tikitaką" Luja van Gaala

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 21 kwie 2022, 21:18

Przecież Rangnick jest turbo słaby i z tym nie ma co handlować. Rozumiem, że braki fizyczne z początku sezonu nie pozwalają grać tego słynnego pressingu, ale my nie tylko nie pressujemy, ale po prostu nie mamy stylu, do tego Niemiec podejmuje czasem niezrozumiałe decyzje personalne, a jego jedyny pomysł, jak nie idzie, to wrzucić wszystkich ofensywnych graczy i jazda. No od geniusza oczekuję czegoś więcej. Nie mówiąc już o tym, że pod jego wodzą wyglądamy jeszcze gorzej jako zespół, na finiszu, kiedy mamy turbo ważne mecze, gada o tym, że wymienimy pół składu. Tak się tworzy pewność siebie u graczy. No zajebiście, taka hybryda późnego Mou pod względem tworzenia atmosfery z Moyesem pod względem stylu gry. Do zapomnienia.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 21 kwie 2022, 21:32

MGiggs pisze:
21 kwie 2022, 19:44
Morrow mam pytanie.Czego oczekiwałeś po Rangicku? Niemiec byl zatrudniony w określony celu i było wiadome ze przyjdzie ktoś nowy.
Widze ze w opinie się przyjeło że kazdy zespół musi wyglądać jak Chelsea Tuchela po jego przejściu. Nic bardziej mylnego, jest zespoły Rangicka zawsze presowaly i najwiecej biegaly to uwierz mi nie zaczną tego robić w trakcie sezonu.To wymaga czasu. Guardiola zanim zacząl zdobywać Anglie zajął 4 miejsce w lidze dostając oklep choćby od Evertonu. Kloop też sie musiał uczyć. Serio chcesz presować z Pogba Maticem Ronaldo? Nie robmy jaj.Ta kadre trzeba pogonić.
Może na początku wyjaśnijmy sobie jedno - na żadnym etapie nie spodziewałem się, że Rangnick wygra z United Ligę Mistrzów albo zrobi wyniki na poziomie Tuchela. Nigdy nic takiego nie napisałem i nigdy niczego takiego się nie spodziewałem. Jakie miałem oczekiwania wobec jego osoby można odszukać w postach po jego zatrudnieniu, pisałem o tym wielokrotnie. Doskonale pamiętam początki Kloppa i Guardioli, pamiętam też początek Solskjaera. Ten drugi w zasadzie nic nie zrobił, a z miejsca notował rekordową serię zwycięstw i fartem przeszedł PSG w LM, dwaj pierwsi za to potrzebowali czasu aby się przystosować, wyniki się nie zgadzały ale od początku było widać, że tam się dokonuje rewolucja w stylu gry i mentalności piłkarzy. Po Rangnicku uchodzącym za wizjonera i mentora Kloppa spodziewałem się właśnie tego drugiego, a nie serii 10 zwycięstw jak wpadło Ole.

Pytasz czego oczekiwałem - pisałem o tym wielokrotnie. Niekoniecznie wyników ale jakiejś zmiany w myśli szkoleniowej i taktyce. Rangnick dostał do dyspozycji pół roku bezkompromisowej trenerki przy napakowanej gwiazdami ekipie w topowej lidze i grę na drzewku w Champions League. Tu się prosiło o odważne decyzje zarówno kadrowe jak i taktyczne. Choćby ich próby. Niemiec w końcu nie miał nic do stracenia, i tak wiedział, że leci po sezonie (choć przez moment chyba się łudził, że może zostać). Efekt? Nie zmieniło się nic. Te pół roku pod kątem gry poszło na śmietnik. Wiemy tyle, że kadra za miliard funtów jest do wywalenia, chyba, że i tak Ten Hag będzie miał inne zdanie od Niemca na temat poszczególnych graczy. Ta drużyna gra w tym momencie na poziomie schyłkowego Solskjaera albo nawet jeszcze gorzej. Liczyliśmy na jakieś roszady personalne - nic z tego. Grają Ci sami ludzie, grają tak samo beznadziejnie, a Liverpool jak pół rok temu klepie ich w dziadka. Naprawdę potrzeba było nowego trenera żeby sam się przekonał o tym, że Matić, Pogba czy Ronaldo nie nadają się do tego mitycznego gegenpressingu skoro my to wiedzieliśmy z perspektywy telewizora? Po to był potrzebny nam Niemiec na ławce żeby dostrzec, że kilka nazwisk nie nadaje się do innego stylu gry? Tak na marginesie - nie da się PRÓBOWAĆ grać pressingiem z Fredem, McTominayem, VdB, Sancho, Rashfordem i Bruno czy innym Elangą?

Efekt nowej miotły ma to do siebie, że ma być bodźcem pozytywnym, a nie negatywnym. Może nie być wyników ale widzisz, że coś tam zaczyna kiełkować i chociaż tego się chwytasz. Tu nie ma nic - trener sprawia wrażenie jakby miał wyjebane na wyniki i piłkarzy, piłkarze mają wyjebane na trenera i tak sobie tu żyjemy. Nie wiem jak Rangnick sprawdzi się jako doradca/dyrektor, może będzie świetny ale moim zdaniem menadżerem okazuje się gównianym. Dostał to co dostał, może mu się nie podobać to co zastał ale idąc Twoim tokiem myślenia, mógłby ten zespół nawet spuścić do Championship, bo przecież z gówna bicza nie ukręcisz, a on tu przyjechał tylko na rozeznanie. Ja bym nawet przyjął to 0:4 z Liverpoolem gdyby grali bezczelnie, z pasją i jakimś pomysłem, a problemem byłaby jedynie jakość wykonawców i brak wypracowanych schematów. Ci ludzie wyszli jednak po 0:0, a dostali 4 bez walki z odwiecznym rywalem.

Kolejna kwestia - to jaka ma być rola Rangnicka w tym sprzątaniu kadry jak z doniesień, które dochodzą, to zmiany w kadrze i tak będą autorytarnymi decyzjami Ten Haga? Zaraz się okaże, że Niemiec publicznie wyjebał z OT połowę kadry, z której Holender zaraz jednak będzie próbował coś jednak sobie zostawić. Jak golił Real i Juventus w LM Blindem czy Schoene, to cholera wie kogo on tu będzie próbował odkurzyć, bo przecież nawet przy planowanej przebudowie, chyba nikt nie liczy, że na OT w lecie przyjdzie 10 klasowych grajków.

Jak sam słusznie zauważyłeś, przed nami długi proces. Klopp musiał przerobić Kariusa i doszlifować obronę Van Dijkiem żeby to zaczęło grać, Pep przerobił kilku GK i kilka zestawów obrony aby dojść do tego co chciał ale w obu przypadkach, które obecnie uchodzą za wzór, od początku była cierpliwie realizowana wizja i dlatego mamy teraz do czynienia z hegemonami. Oby Ten Hag okazał się być godny żeby tu cokolwiek tworzyć i zasługiwać na takie środki oraz cierpliwość ale rozmowa jest o Rangnicku. W przypadku Niemca, przynajmniej z mojej perspektywy, wygląda to tak że zastał rozpieprzone po całym pokoju zabawki i cała jego dotychczasowa rola sprowadziła się do rozpieprzenia ich dalej.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 21 kwie 2022, 21:33

Ja Rangnicka jako menago nie będę oceniał bo ten sezon i tak był już przegrany ale jego przyjscie może jeszcze wyjść na dobre bo koleś o budowaniu druzyn ma pojęcie.
piotrcies pisze:
21 kwie 2022, 21:18
No zajebiście, taka hybryda późnego Mou pod względem tworzenia atmosfery z Moyesem pod względem stylu gry. Do zapomnienia.
Lepiej głaskać po ch jak Solskjaer? Czy Pogba który był głaskany po głowie przez Ole grał wtedy lepiej niż był wirusem Mou? Imho portugalczyk miał sporo racji

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 21 kwie 2022, 21:48

szmagel pisze:
21 kwie 2022, 21:33
Lepiej głaskać po ch jak Solskjaer? Czy Pogba który był głaskany po głowie przez Ole grał wtedy lepiej niż był wirusem Mou? Imho portugalczyk miał sporo racji
Oczywiście, że nie lepiej. Od wielu lat wiadomo, że z tą grupą piłkarzy nie da się nic ugrać dając im się zdominować. Dlatego czas Pogby, Lingarda i pewnie kilku innych nazwisk dobiegnie końca ale to będzie przecież ogromne uproszczenie jeśli stwierdzimy, że najprościej znaleźć kilku kozłów ofiarnych obecnej patologii. To nie będzie Real Zidane'a gdzie Francuz idealnie się wpasował w tę konstelację gwiazd i zbudowali razem potężną ekipę. Wiadomo też jednak, że niczego się nie wygra wojując z nimi publicznie na konferencjach prasowych. To nie jest profesjonalne. Odejdzie kilku albo kilkunastu graczy. Po cholerę o tym mówić po meczu? Zwłaszcza, że to nie Rangnick będzie o tym ostatecznie decydował. Co to wnosi?

U Maguire'a dzisiaj zgłoszono w domu alarm bombowy. Gość jest pośmiewiskiem ligi od kilku miesięcy, co mecz wali babola za babolem, pastwią się nad nim co kilka dni wszyscy, teraz ktoś mu grozi bombą w chałupie z narzeczoną i dziećmi. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego ktoś nie da chłopu odpocząć z każdego możliwego powodu.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 21 kwie 2022, 21:50

Ole zrobił dwa podia z rzędu i finał LE. Całkiem nieźle jak na trenera mimo wszystko o dość ograniczonym warsztacie. Gdyby nie umiał zarządzać szatnią, to by go pokonał pierwszy czy drugi kryzys, a on potrafił odbudować zespół dwukrotnie - raz po słabej rundzie jesiennej w sezonie covidowym, drugi raz po katastrofalnym początku sezonu 20/21.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”