Narciarstwo Alpejskie

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post autor: cloner » 10 sty 2006, 20:15

onet.pl pisze:Aktualna wicemistrzyni olimpijska w zjeździe, Włoszka Isolde Kostner ogłosiła we wtorek, że spodziewa się dziecka i dlatego postanowiła zakończyć karierę, zaledwie na miesiąc przed igrzyskami w Turynie.

"Moja kariera jako narciarki alpejskiej dobiegła końca. Nie chcę wziąć udziału w zmaganiach olimpijskich, ponieważ spodziewam się dziecka i to jest dla mnie teraz większe wyzwanie niż olimpijskie złoto" - oświadczyła 30-letnia Kostner na swojej stronie internetowej.

Kostner przed czterema laty wywalczyła srebrny medal olimpijski w zjeździe w Salt Lake City. Ma w dorobku także brązowe krążki zdobyte w zjeździe i supergigancie podczas igrzysk w norweskim Lillehammer w 1994 roku.

Pochodząca z Ortisei narciarka 15 razy wygrywała zawody Pucharu Świata, w tym 12 razy udało jej się to w zjeździe, a trzykrotnie stawała na najwyższym stopniu podium w supergigancie. Dwa razy kończyła sezon jako czwarta alpejka świata, a także dwukrotnie zdobyła małą Kryształową Kulę w zjeździe.

W mistrzostwach świata najlepsze wyniki uzyskiwała w supergigancie, zdobywając złote medale w 1996 i 1997 roku, a także srebro w 2001 roku. W zjeździe najwyżej sklasyfikowana była na czwartym miejscu w 1999 roku.
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

byla jedna z nielicznych alpejek, ktorym kibicowalem :cry:

Wróć do „Inne sporty”