Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 9449

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 335

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 01 gru 2022, 16:11

Tak. Ale jeszcze raz - mozesz to oplacic z tych $2000 ktore firma wplaca na konto HSA (wszystkie wydatki medyczne: lekarze, dentysci, apteki itd.). W latach 'normalnych' (czyt. brak ciazy), te $2000 starczy na wszystko w ciagu roku.

Przeliczajac na zlotowki moze wychodzi duzo, ale w $ nie jest wcale zle. Dla porownania: miesieczny rachunek za telefon na 2 osoby to $140, obiad w sredniej knajpie to $40, litr paliwa 90 centow, PS5 $500, rachunek za prad miesiecznie $200.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2285
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 01 gru 2022, 16:13

piotrcies pisze:
01 gru 2022, 16:01
Czekaj, czyli masz ubezpieczenie, które dofinansowuje firma, ale które ogólnie kosztuje ponad 2000 dolarów (czyli jakieś 10k zł), ale za pobyt w szpitalu przez 3 dni trzeba było dopłacić 1500 dolarów (czyli 7,5 tys. zł)? Dobrze rozumiem?

No zajebista sprawa.
Tu bardziej rodzi się (hehe) pytanie, czemu te 3 dni kosztują 26k, rzekomo ”normalnie” ;).

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5300
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 gru 2022, 16:15

Zajebiste, brałbym w ciemno. Teraz płacę składki zdrowotnej pewnie koło 15-20k zł na rok, a jak robiłem operację to i tak musiałem zapłacić z wizytami i lekami jakieś 6,5k, a w szpitalu byłem kilka godzin. Wiadomo, że mogłem publicznie, ale jak poszedłem do publicznego ortopedy to powiedział, że skoro bardoz nie boli i nie przeszkadza w życiu codziennym, a tylko w sporcie to on nic mi nie doradzi i najlepiej tego nie ruszać. Zajebista sprawa za 20k rocznie :)

Wychodzi, że zapłaciłem więcej niż w USA, a porównajmy sobie zarobki.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2022, 16:17 przez DDK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 gru 2022, 16:16

To brzmi spoko, jak ktoś tam się nieźle urządzi i ma dobrą pracę. Rozumiem, że jak ktoś wpadnie w kłopoty, straci pracę, to wyrostek może go wpędzić w takie długi, że mu włosy osiwieją?

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 01 gru 2022, 16:21

piotrcies pisze:
01 gru 2022, 16:16
Rozumiem, że jak ktoś wpadnie w kłopoty, straci pracę, to wyrostek może go wpędzić w takie długi, że mu włosy osiwieją?
to wtedy po prostu nie chorujesz.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 01 gru 2022, 16:23

No to ja na porodzie jestem 7,5 koła do przodu bo nic nie płaciłem ;) koleżanka ostatnio rodziła i wyszło, że jej dziecko ma żółtaczkę więc została na tydzień w szpitalu i jeszcze wyszła zarobiona no powyżej trzech czy czterech dni w szpitalu dostaje odszkodowanie od ubezpieczalni. Stawiam, że jakby człowiek płacił taką składkę ubezpieczycielowi to miałby grube profity z tego

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 01 gru 2022, 16:24

piotrcies pisze:
To brzmi spoko, jak ktoś tam się nieźle urządzi i ma dobrą pracę. Rozumiem, że jak ktoś wpadnie w kłopoty, straci pracę, to wyrostek może go wpędzić w takie długi, że mu włosy osiwieją?
Oczywiscie ze tak.
cruel pisze:
01 gru 2022, 15:57
Magnum, to co piszesz to nieprawda, ludzie czytajac cos takiego beda sie zastanawiac jak w ogole da sie zyc w takim USA. Gdyby bylo tak jak piszesz, to kierunki emigracji bylyby zupelnie odwrotne niz sa teraz :)
Musisz miec do tego dobra prace. Wiekszosc ludzi w USA po prostu nie ma takiego ubezpieczenia, jakie ty masz, wiec masz zupelnie inna perspektywe na to. Tak, ty masz bardzo dobre ubezpieczenie, swietne warunki, ale masz tez swietne warunki finansowe w pracy o czym mowiles, grubo ponad srednia krajowa no i w takim sektorze jestes, ze daja takie dobre ubezpieczenie. Ot filozofia.
cruel pisze:
01 gru 2022, 15:57
Wiec nie, nikt z dobrym ubezpieczeniem nie bedzie placil za raka kilkanascie tysiecy dolarow :)
Dlaczego 55% ludzi ma dlug medyczny mimo posiadania dobrego ubezpieczenia?

https://www.cnbc.com/2022/03/11/why-55p ... rance.html

Porod kosztuje srednio $19k i srednio z ubezpieczeniem ludzi placa za to dodatkowe $4k.

https://www.kff.org/health-costs/press- ... of-pocket/

Pomimo posiadania dobrego ubezpieczenia, jej dlug wyniosl $227k

https://time.com/5555988/medical-bills-out-of-network/

Przykladow jest OD CHOLERY w necie. Sa reddity gdzie ludzie o tym pisza. No mozna na peczki znalezc. Wszystko zalezy od sytuacji na jaka trafisz, ubezpieczenia, firmy, szpitala i lekarza. Czyli szczescia.

Oczywiscie duzo osob moze byc w dobrej sytuacji i im sie uda, ale trzeba miec prace w klasie sredniej z dobrymi zarobkami. USA to swietny kierunek dla ludzi z dobrym skillem i wyksztalceniem gdzie beda zarabiac wiecej niz srednia krajowa, duzo wiecej. Nikt o zdrowych zmyslach z Europy nie wyniesie sie do USA bez posiadania takich rzeczy.

Pomijajac juz oczywiste kwestie typu brak urlopu ustawowego i czesto mala ilosc urlopu. Np. gadalem z dyrektorem swojej szkoly, ktory jest zadowolony bo ma 15 dni urlopu w roku + 5 dni wolnych do wybrania. Wiec az 20 dni, nigdy tyle nie mial wczesniej w zyciu :]

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8764
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 gru 2022, 16:25

Tomusmc pisze:
01 gru 2022, 16:23
No to ja na porodzie jestem 7,5 koła do przodu bo nic nie płaciłem
A jak poród? Bolało cię?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2285
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 01 gru 2022, 16:25

piotrcies pisze:
Na to wyglada. Choć i tak uważam, ze lepiej niż u Nas - ja mam identyczna sytuacje jak ddk. Wór siana idzie na składki zdrowotne gdzie nie korzystam ze służby zdrowia, a na koniec jak mi się coś stanie to będę musiał wyłożyć z portfela aby ktoś mi podawał prince polo.

Ostatnio opisane przykłady w większości i tak pokazują, ze działa de facto tylko prywatna służba zdrowia.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 01 gru 2022, 16:28

cloner pisze:
01 gru 2022, 16:25
Tomusmc pisze:
01 gru 2022, 16:23
No to ja na porodzie jestem 7,5 koła do przodu bo nic nie płaciłem
A jak poród? Bolało cię?
Ręka od ściskania :]

Rozumiem, że jakby żona cruela leżała w szpitalu np. 6 dni to by zapłacił dwa razy tyle i ubezpieczenie już by tego nie obejmowało? W sensie, że całoroczna składka poszłaby się bujać i trzeba by było dopłacić

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8764
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 gru 2022, 16:29

Enjo pisze:
01 gru 2022, 16:25
Ostatnio opisane przykłady w większości i tak pokazują, ze działa de facto tylko prywatna służba zdrowia.
No tak to wygląda, ewentualnie znajomości ;)

Ja po szpitalu miałem mieć wykonane kilka badań, w przeciągu 1-3 msc, żeby posprawdzać jak tam się wszystko goi. Idę do lekarza, skierowanie, najbliższy wolny termin 6 msc :pogrzeb: i co w sytuacji, gdyby się jednak nie goiło poprawnie? nie interesowało ich, ze jestem po szpitalu i musze mieć badanie kontrolne. Dobrze, że znajomości zadziałały i kolega pomógł, udało się spotkać z dyrektorem szpitala i badanie mialem po 3 tyg. ;)

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 01 gru 2022, 16:35

Moj ojczym mial znajomych w Fort Lauderdale, ktorzy siedza w USA na czarno - bez wizy i bez ubezpieczenia. Facet pracuje na budowie, mial wypadek, operacja i szpital. Koszt jakis mega, powiedzial ze nie ma jak zaplacic. Spytali sie, ile moze - wyszlo, ze bedzie placil $30 miesiecznie i machneli na to reka. Pewnie sporo tych 'rat' bedzie mial, ale pewnie te $30 miesiecznie mu zycia nie zawali. Wiec to nie jest tak, ze ktos Ci wjedzie na chate i zabierze telewizor i dziecko, jak nie masz jak zaplacic ;) Da sie tez ze szpitalami negocjowac z tego co wiem.

I zeby nie bylo - nie uwazam, ze caly ten system jest perfect, duzo moznaby poprawic. Po prostu nieprawda jest, ze z dobrym ubezpieczniem bedziesz placil parenascie tysiacy dolarow. Ja jednak wole zaplacic, ale miec pewnosc, ze nie bede mial sytuacji jakie wspomnial DDK, Enjo czy Cloner powyzej.

@Tomusmc - jakby bylo 6 dni, tez by pokryli, ale pewnie byloby wiecej niz $1500 do zaplaty. Ubezpieczenie zawsze da Ci gorny limit roczny, ktorego za zadna cene nie mozesz przekroczyc - u mnie jest to $5200 na cala rodzine (mozna powiedziec $3200, bo zaczynam od tych $2000 ktore daje mi firma). Wiec nawet jakbym spedzil w szpitalu miesiac walczac o zycie i mial 5 operacji, nie moge zaplacic w ciagu calego roku wiecej niz $5200 - $2000 = $3200. Czyli w moim przypadku, maksymalna kwota jaka moge wydac na lekarzy w ciagu roku jest mniejsza, niz 2% rocznej pensji. I to zakladajac katastroficzny rok. Uwazam, ze w miare OK.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 gru 2022, 16:36

Ja akurat miałem jakiś czas temu nieco częściej do czynienia ze służba zdrowia i porównywałem - pakiet medyczny w Medicover vs. publiczna służba i w sumie ta publiczna działała lepiej w moim przypadku.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 01 gru 2022, 16:43

cruel pisze:
01 gru 2022, 16:35
Wiec to nie jest tak, ze ktos Ci wjedzie na chate i zabierze telewizor i dziecko, jak nie masz jak zaplacic ;) Da sie tez ze szpitalami negocjowac z tego co wiem.
Sprzedaja dlug do firm windykacyjnych ktore cie pozywaja do sadu i one juz potem zabieraja telewizor ;) Zależy od szpitala i jak do tego podchodzi i do firmy windykacyjnej.

No wiadomo, jak mówisz, kwestia tego, jaki jest out of pocket i jak działa network, bo jak jestes out of network i nie pokrywają po prostu no to faktycznie nie zaplacisz wg nich - bo nic nie pokrywaja, radź sobie sam ;) Ja mając ubezpieczenie OOP maximum zawsze miałem powyżej 10k więc w moim wypadku wyszłoby te kilkanaście tysięcy, a HSA owszem oferowali, ale nikt nic nie dopłacał z tego tytułu. Ale wiem, że sporo firm dopłąca. Tak samo jak zresztą do 401k.

Mnie najbardziej w tym systemie zdenerwowało to, jak moja dziewczyna kupiła sobie indywidualnie ubezpieczenie i płaciła $700 miesięcznie składki i nie chcieli jej pokryć większości rzeczy tylko dlatego, że to było indywidualny zakup dla kogoś kto robi na własną działalność. Później znalazła pracę w firmie która kupiła DOKŁADNIE TEN SAM PLAN i już ubezpieczenie pokrywało WSZYSTKO czego nie chciało wcześniej. Dlaczeog? Prosta sprawa - polisa grupowa, więc firma nie chce ryzykować ,że straci klienta dającego im zarobić za 50 polis. A jednego klienta na którego trzeba było płącić a się nie zarabiało na nim wcale trzeba było spławić.

A swoją drogą - najlepsze ubezpieczenie mają politycy, rząd płaci za wszystko. Wszędzie to samo. :P

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5300
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 gru 2022, 18:01

Magnum pisze:
01 gru 2022, 16:24
Musisz miec do tego dobra prace. Wiekszosc ludzi w USA po prostu nie ma takiego ubezpieczenia, jakie ty masz, wiec masz zupelnie inna perspektywe na to. Tak, ty masz bardzo dobre ubezpieczenie, swietne warunki, ale masz tez swietne warunki finansowe w pracy o czym mowiles, grubo ponad srednia krajowa no i w takim sektorze jestes, ze daja takie dobre ubezpieczenie. Ot filozofia.
No dobra, ale on nie płaci jakichś kosmicznych stawek. Piszesz ze ma super ubezpieczenie, a czy płaci dużo więcej niż ja zusu w Polsce? A ja tak jak pisałem - zdrowotna koło 15-20k rocznie.
Policzcie jaki procent średniego wynagrodzenia w USA płaci cruel, że ma takie super ubezpieczenie, a jaki procent średnio ubezpieczenia płacę ja za które gówno mam.

A to, że połowa ludzi jak nie ma obowiązku to nie zapłaci jakiejś danej kwoty za ubezpieczneie... Cóz, w Polsce też połowa ludzi nie ma żadnych oszczędności i jak widzę to głównie nie z tego powodu, ze nie mają za co jeść, tylko wydają na inne niepotrzebne rzeczy, olewają pracę, a potem narzekają, że tak się nie da żyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”