Kibice, ultras, oprawa meczowa - Strona 2

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 02 sie 2004, 22:40

gfsst pisze:Dupku..........Ultras to oprawa meczowia więc nie pier**l że legia jest cienka pod tym względem(do euro wiele brakuje) Ultras Pokazy piro Baloniady Kartoniady Serpentyny i inne.......... więc Spierd.......
........:::::::::::::::::::;do kloca z góry::::::::::::::::::>...............
Ostrzezenie juz ode mnie dostales a teraz sluchaj DUPKU!!!
Ultras to przede wsyztskim wyjazdy doping i gotowosc do walki w obronie barw!!! potem dopiero jakies pierdoly w stylu piro baloniady i kartoniady!!!

I nie pier.. ze Legia jest cienka tylko zwracam uwage DUPKU!!! ze nie jets tak ze Legia a reszta jest marna. Nara frajerze jak nie wiesz co to ULTRAS to sie zamknij.

Na koniec DUPKU!!! Poczytaj sobie ten tekst:
Termin „ultras”, choć tak naprawdę jego korzenie sięgają lat 70, stał się w Polsce modny dopiero od niedawna. Wraz z jego upowszechnieniem zaczęły się tworzyć wewnętrzne podziały na nie-szalikową część publiczności, popularnie zwaną piknikami, na odrębne grupy hools, wreszcie na ultrasów, których powszechnie zaczęto utożsamiać z oprawą spotkań. Nie wiem kto i dlaczego to wymyślił, wiem natomiast że takie rozumienie tematu dalekie jest od pierwotnego znaczenia tego słowa. Pomijam tutaj fakt sięgania po obce słownictwo, bowiem w języku polskim od kilkudziesięciu lat funkcjonuje „szalikowiec”. Wracając do głównego wątku. Podzielenie kibiców na powyższe kategorie pociągnęło za sobą dziwne, żeby nie powiedzieć, patologiczne zachowania. Kiedy przeglądam fora internetowe, ziny czy też obserwuje na codzień niektórych kibiców, to nasuwają się niewesołe refleksje. Otóż dziś wielu takich „ultrasów” uważa, że całe kibicowanie zamyka się w tworzeniu oprawy i dopingu. Słowem-stoisz w młynie, jesteś ultra! A gdzie cała otoczka, gdzie kibicowskie zasady? Z jednej strony mamy deklaracje o szacunku i przywiązaniu do barw, z drugiej zaś czy takie słowa są coś warte, skoro ich głosiciele nieraz ściągają szale „na życzenie” („nie jestem przecież chuliganem”), czy wkładają ręce do kieszeni, gdy przeciwnik rwie flagi z płotu. Powyższe sytuacje nie są wymysłem mojej wyobraźni, ale rzeczywistymi sytuacjami, które miały miejsce na stadionach i wokół nich. Przykładów nie trzeba szukać daleko. Dalej-ultras to także synonim kibicowskiego buntu przeciwko ustalonemu porządkowi. Włoscy prekursorzy ruchu ultras zawsze stali w opozycji do klubowych działaczy i co oczywiste, policji. Stąd duży nacisk na niezależność, na zachowanie tak dużej swobody, która by pozwalała w każdej sytuacji powiedzieć zdecydowane „nie”. A co mamy na naszym podwórku? Wiele znanych ekip kibicowskich z radością zawiesza się na pasku działaczy, aby tylko w zamian dostać stosowny datek na oprawę spotkań. Sam temat dofinansowywania nie byłby może tak kontrowersyjny, gdyby większość pieniędzy pochodziła z własnych środków-składek czy akcji promocyjnych. Tymczasem u nas przyjęło się, że skoro dają, to po co się spinać. Z kolei w klubach, gdzie kibice nie mogą liczyć na jałmużnę, finansowy ciężar organizacji życia kibicowskiego spoczywa na barkach kilkunastu, góra kilkudziesięciu osób. Dzieje się też tak na stadionach, gdzie liczba fanatyków przyznających się do miana „ultrasa” sięga co najmniej setek, jeśli nie tysięcy. Brać łatwo, ale dać coś od siebie bez odgórnego prikazu, dużo trudniej. Dużo bardziej drażliwym tematem jest stosunek do służb mundurowych. Hasło „ChWDP” stało się niezwykle modne. Tymczasem zdarzają się sytuacje-przyznaje, nie ma ich tak wiele-gdzie wyjazd zaczyna się od organizowania sobie obstawy. Zawsze można się później tłumaczyć, że to sam klub w trosce o bezpieczeństwo, że to nieświadome zgredy, że to, że tamto... Na pewno nie chciałbym doczekać czasów, kiedy w lidze dojdzie do powtórki ze Stadionu Śląskiego-głośnej akceptacji dla brutalnych działań policji. Dziś to co prawda wciąż fantastyka, ale też kilka lat temu nie mógłbym sobie wyobrazić, że dojdzie do takiej sytuacji na meczu kadry. Jak więc zdefiniować pojęcie „Ultras”? Myślę, że do tej pory nie powstało nic lepszego jak „Ultra Manifest” stworzony przez kibiców Romy, dokładnie określający zasady, jakimi powinni się kierować piłkarscy fanatycy. Tymczasem wygląda na to, że my się konsekwentnie od tego oddalamy, tworząc zupełnie nowe reguły i wzorce. Szkoda tylko że w tym wypadku „nowe” nie znaczy „lepsze”.

PS. Innego moda prosze o ostrzezenie ale nie moglem sie powstrzymac jak ktos pier.. o czyms o czym nie ma pojecia!!!

Awatar użytkownika
LAZIO
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAZIO » 02 sie 2004, 22:53

no najlepsza oprawe ma LAZIO :D to to sie dopiero dzeje :D
po prostu CURVA NORD RZADZI
CURVA NORD FOREVER !!! wystczy sobie wejsc na stronke www.ultraslazio.it no lipa ze po włosku ale mozan sobie zdjecia pogladac :]
FORZA S.S. LAZIO FOREVER !!!
anty as
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 02 sie 2004, 22:56

Masz absolutna racje Marco!

Zakoncze jak poprzednicy:

DUPEK! Hahaha! 8) :lol: :twisted:

PS A teraz modlmy sie z TV TRWAM i radiem Maryja :P :D :lol: 8) :twisted:

Awatar użytkownika
gfsst
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gfsst » 03 sie 2004, 23:08

Dupku............(heheheh) Legia się Ultrasowsko Prezentuje dobrze PRAWDA RESZTA WCALE GORSZA BARDZO NIE JEST Ja o ultras nie czytam w internecie..............ile się dowiedziałem na stadionie tyle psze.............( NAJWYRAŹNIEJ NIEWIELE WIEM).....
Ostatnio zmieniony 03 sie 2004, 23:14 przez gfsst, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gfsst
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gfsst » 03 sie 2004, 23:10

...

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 03 sie 2004, 23:17

gfsst pisze:Dupku............(heheheh) Legia się Ultrasowsko Prezentuje dobrze PRAWDA RESZTA WCALE GORSZA BARDZO NIE JEST Ja o ultras nie czytam w internecie..............ile się dowiedziałem na stadionie tyle psze.............( NAJWYRAŹNIEJ NIEWIELE WIEM).....
a ja sie tym zajmuje wiec tez nie czytam na necie i nie pytam sie na stadionie.

Awatar użytkownika
gfsst
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gfsst » 03 sie 2004, 23:19

pytać się nie pytam....................Tyle co zakumam tyle wiem............................Najwyraźniej cienki jestem.........więcej kumasz i tyle..........

Awatar użytkownika
Wachu
Trampkarz
Trampkarz
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wachu » 06 sie 2004, 6:37

ej dupki
na ŁKSie tez jest niewąsko z oprawami
np mecz z Cracovia i poszedl rekord rac w jednym momencie odpalonych w Polsce;)
Obrazek

to tylko fragment z trybun a bylo tego po kazdej stronie w pizdu:)

Awatar użytkownika
LAZIO
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAZIO » 07 sie 2004, 17:41

a co do polkich ULTRASÓW najlepszych ma WISLA

ULTRAS LAZIO---> PER L'ONORE DI ROMA ONORE E GLORIA!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Lucas_OE
Junior
Junior
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lucas_OE » 13 wrz 2004, 12:32

olek j pisze:Najslabszy punkt Ligi Polskiej :arrow: kIbIcE
I tu sie mylisz !! Dla Ciebie najslabszym punktem Polskiej ligi sa takie wspaniale kartoniady,race,stroboskopy,glosny dopinh itp. pokazywany w skali europejskiej przez takie ekpiy jak Legia,Lech,Widzew i jeszcze wiele wiele innych ?? Powiem Ci ze jest wielu ludzi ktorzy przychodza na mecze tych druzyn aby nie tylko ogladac mecze ale takze popatrzyc na wspaniale oprawy !!

Tak poza tym jest to pierwszy moj post na tym forum i POZDRO DLA WSZYSTKICH !!

Awatar użytkownika
MikPio
Junior
Junior

Oprawa meczowa- gdzie najlepsza?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MikPio » 11 lut 2006, 23:11

Siema!
Jak sądzicie- na jakim stadionie w Polsce jest najlepsza oprawa meczowa.
Mówiąc oprawa meczowa mam na myśli: kibice (ich doping, zaangażowanie w przebieg wydarzeń na boisku), race i inne gadgety :]

Proszę o ocenę, bez patrzenia na antypatie i sympatię (ja w ogóle nie biore tego pod uwagę, po prostu oceniam racjonalnie!)

Według mnie najlepsza oprawa jest:
1miejsce- Stadion (L)egii
2miejsce- Stadion Lecha
3miejsce- Stadion Widzewa

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 11 lut 2006, 23:14

MikPio pisze:1miejsce- Stadion (L)egii

Szczegolnie ladna byla w rundzie jesiennej tego sezonu ;]

Awatar użytkownika
MikPio
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MikPio » 11 lut 2006, 23:22

Lakier pisze:Szczegolnie ladna byla w rundzie jesiennej tego sezonu ;]
Konflikt... ale później już było duuuużo lepiej :]

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 11 lut 2006, 23:37

Akurat co do rundy jesiennej trzeba przyznać, że przez konflikt nie ma co oceniać, ale ogólnie przez ostatnie lata, na (L)egii zawsze oprawa jest fenomenalna ;) Żyleta - wiadomo, najwierniejsi polscy fani, czasami jest taki szoł, że nie można uwierzyć ze to mecz...no i Hadaj, człowiek generalnie fenomenalny, takiego spikera trudno znaleźć....szkoda tylko tego konfliktu, bo piłkarzom to napewno nie pomogło. O kibicach Legii niestety oczywiście nie można powiedziec samych dorych słów. Trzeba przypomnieć incydenty chociażby na Torwarze z pobiciem kibiców Legii...przez kibiców Legii :/ Żenada totalna, tych kilku, kilkunastu idiotów zrobiło coś co zdarzyć się nie może !! "Tylko szmata bije brata" i tego się trzymajmy, za niektórych 'kibiców' Legii trzeba się wstydzić, ale Ci prawdziwi fani są bezapelacyjnie najlepsi w Polsce.

Potem jest Lech, Pogoń, Wisła, Korona....najbardziej ciekawi mnie postawa na wiosne kibiców "Portowców". Jak wiadomo wielu pseudokiboli to rasiści, ciakwe jaka będzie rekacja na Canarinhos w Szczecinie.

Generalnie doping w Polsce jest na najwyższym poziomie. Brakuje tylko jednego...stadionów :/ Ale mam nadzieję, że to się zmieni w jak najszybszym czasie :) Korona juz ma niezły stadion, chociaż według mnie, jego pojemność jest zdecydowanie zbyt mała. Wisła ciągle swój rozbudowuje, ale czy to ma sens, nie wiem. Chyba lepiej zamiast ciągłego dobudowywania trybun, zbudować nowy od podstaw, ale cóż....wiadomo Krakusy :P
Na Legii stadion ma być zacząć budowany już w tym roku, ale szczerze mowiąc wątpie w to :( Kto by wierzył politykom :P Chociaz liczę na to, że juz niedługo na mecze Legii będzie przychodzić po 40000 widzów :) Trzeba tylko chcieć :) ( i obniżyc ceny biletów :P ).

A tak wogóle to taki temat chyba już gdzieś był :P :P :P :P

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 12 lut 2006, 0:12

Bonso pisze:Żyleta - wiadomo, najwierniejsi polscy fani,
Czym przejawia się ich wierność? Tym, że chodza na pierwszą lige na mecze w których Legia zawsze walczy o zwycieństwo, w sezonach gdy zawsze walczy o mistrza?
Skoro to takie oczywiscte to prosze o argumenty :wink: .
A moze to Kolporter Korona ma najwierniejszych kibiców (byli zawsze ;] )

Wracając do tematu to wg mnie:
Legia i Wisła ex aequo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”