Filmy

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2623
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Filmy

Post autor: 7lechus » 03 maja 2023, 18:34

Premiera dopiero na koniec roku - w listopadzie (US) ale zapowiada się przaśnie. Pierwsza część miała swoje bolączki (zwłaszcza wycięcie wątku oraz klimatu dworskich intryg pomiędzy rodami) ale generalnie film był u mnie na plus. Zresztą tak jak napisałem zaraz po premierze jedynki - całość jako adaptację ocenię dopiero po obejrzeniu obu części.
Notabene ostatnio powtórzyłem sobie Sanshō Dayū (1954) Mizoguchiego (Zarządca Sanshō) i odnoszę wrażenie, że Herbert pisząc Diunę w jakimś tam małym stopniu inspirował się tym właśnie klasykiem.

Na ten film również czekam z niecierpliwością. Marinette Pichon to gwiazda kobiecego futbolu sprzed dwóch dekad. Kiedy ona kończyła karierę, ja dopiero zaczynałem interesować sie piłką nożną kobiet. Znam ją tylko z archiwalnych meczów, kilku opowieści starszych fanów oraz suchych wycinków prasowych.
112 rozegranych meczy i 81 strzelonych bramek w kadrze Francji. 187 zdobytych bramek w Europie i USA w ponad 250 występach klubowych (brak dokładnych danych ilości występów z lat 90-tych). W zeszłym roku ta 48 letnia obecnie pani otrzymała Order Narodowy Legii Honorowej - najwyższe odzanczenie we Francji za zasługi dla swojego kraju.

Nasze piłkarki z tamtych lat dobrze ją pamiętają. w eliminacjach do EURO 2005 strzeliła nam dwa hattricki - we meczu we Francji i w rewanżu w Opolu. :wink:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”