Kosciół - Strona 133

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 sty 2023, 20:10

Ja kiedyś byłem na mszy po niemiecku

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 sty 2023, 20:52

Pewnie w Niemczech? :)

Ja lubię zwiedzać kościoły więc parę mszy też zaliczyłem (na chwilę ale jednak) w różnych językach :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 sty 2023, 13:14

Eyesmon pisze:
10 sty 2023, 20:52
Pewnie w Niemczech?
Nie, w Opolu w jednym z kościołów są w niedziele msze po niemiecku.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 sty 2023, 22:03

Status mojego związku z kościołem? To skomplikowane.
Z jednej strony jestem pełen szacunku dla osób, które potrafią odnaleźć się we wspólnocie, czy podczas mszy świętej, czy podczas spotkań różnych grup związanych z kościołem (Grupy Oazowe, zespoły, chóry, kółka różańcowe itd), spędzać czas z obcymi ludźmi, którzy po jakimś czasie oczywiście przestają być "obcy", z drugiej strony totalnie nie wierzę w instytucję kościoła, która zatraciła sens swojej działalności. Zresztą, nie ona jedna. Takie czasy, ludzie przechodzą kryzys wiary w autorytety, nie potrafią zaufać innym, nie mają przy sobie kogoś, na kim mogliby się wzorować. Po prostu ludzie (głównie młodzi, ale dotyka to również pokolenia naszych rodziców) przestali wierzyć ludziom reprezentującym przeróżne instytucje, a przestali, bo zewsząd do nich docierają głównie złe informacje na temat funkcjonowania przeróżnych instytucji. Nie chcę przez to powiedzieć, że to wszystko wina mediów, o nie. Tak było zawsze, różne instytucje (rządy, kościoły) funkcjonowały źle od wieków i tylko słaby rozwój mediów i technologii powodował, że grupy "niedoinformowanych" i ciągle ufających były sporych rozmiarów. Wraz z rozwojem mediów, ich powszechności, no i rozwojem technologii, zaufanie do instytucji wykorzystujących ludzkie słabości (a więc rządów i kościołów, nie tylko Kościoła katolickiego) zaczęło pikować. To trend ogólnoświatowy i chyba tylko jakaś globalna katastrofa mogłaby spowodować, że ten trend się odwróci na korzyść religii.

I teraz przykład z mojego podwórka. Pochodzę z małej miejscowości, w której religia (i wszystko co z nią związane), stanowiła jeden z filarów funkcjonowania lokalnej społeczności. Księża zawsze mieli dużo do powiedzenia, bo lokalna społeczność im ufała. Jednocześnie całe życie uczono mnie, że ksiądz to pierwsza linia kontaktu w razie problemów w domu czy w szkole (oczywiście poza rodzicami, no ale umówmy się, nie każdy z moich kolegów i koleżanek miał takie szczęście jak ja, że o swoich życiowych rozterkach mógł rozmawiać z domownikami). Ksiądz to spowiednik, powiernik naszych tajemnic, filozof, psycholog, lekarz duszy, co powinno mieć odzwierciedlenie szczególnie w małych społecznościach, gdzie w latach 90-tych dostęp do tej podstawowej nawet opieki psychologicznej był mocno utrudniony. Teraz zresztą nie jest lepiej. Tak rozumiem rolę księży i religii. Nie tłumaczenie wszystkiego złego, co nas spotyka prostym "taka jest wola Boża" albo "Bóg tak chciał", bo często spotykałem w swoim gronie ludzi, którym w ciężkim momencie życia wystarczyłaby prosta rozmowa, wspólne wypicie herbaty, bycie z tą osobą i zainteresowanie się jej problemami, wspólne poszukanie rozwiązania problemu. No ale do tego potrzeba otwartości umysłu, inteligencji, umiejętności słuchania i empatii, a nie zamykania się na jedną, jedyną linię postępowania i próby rzeźbienia wg schematu "to jest czarne, a to jest białe". Zresztą, z tym brakiem empatii spotkałem się osobiście, kiedy poproszony przeze mnie o przyjazd do umierającego członka rodziny ksiądz... w pierwszej kolejności (jeszcze podczas rozmowy telefonicznej) w sposób opryskliwy i z podniesionym głosem zaczął tłumaczyć mi, że to, o co proszę, to nie jest "ostatnie namaszczenie", a "wizyta u chorego". Już na miejscu w sposób opryskiwy i podniesionym głosem zaczął wypytywać "kiedy ostatnio ta osoba była u spowiedzi". Na moją odpowiedź, że "nie wiem", bo z nią nie mieszkam i nie pytałem jej nigdy o takie sprawy, niemal się wściekł i zaczął mi prawić kazanie, że to dowód na to, że nasza wiara jest za słaba. Mimo, że osoba, do której go wezwałem była osobą bardzo wierzącą, zawsze, kiedy mogła, oglądała msze święte w telewizji lub słuchała w radiu, kiedy jeszcze była przytomna przyjmowała w szpitalu księdza.
Pytanie: Jak ja mam ufać takiemu kapłanowi? Dlaczego miałbym zwrócić się do niego z jakąkolwiek pomocą w momencie kryzysu? Co on (jako człowiek) ma mi do zaoferowania? W jaki sposób mnie wesprze, kiedy zabraknie mi sił? Pomijam już oczywisty fakt, że jako przedstawiciel instytucji stworzonej do "opiekowania się" owieczkami, powinien być wsparciem w trudnym momencie mojego życia.
Bliska mi osoba odeszła następnego dnia po jego wizycie. Kilka miesięcy później pojawił się w naszym domu "po kolędzie". Żałuję, że nie było mnie wtedy w domu, powiedziałbym mu to samo, co napisałem tutaj. Może jeszcze będzie okazja, ale póki co - nie wybieram się do kościoła z rewizytą.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 sty 2023, 23:07

Bardzo fajny odcinek.

Awatar użytkownika
Reinach
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 19
Kibicuję: Hiszpania

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Reinach » 06 mar 2023, 0:00

Quercus pisze:
09 sty 2023, 10:44
Uczęszcza ktoś na mszę trydencką?
Tak. Zdarza mi się uczęszczać na mszę świętą w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego.

W niedzielę o 15 bywam w kościele redemptorystów na Karolkowej, a w zwykłe dni zdarzyło mi się parę razy w przeciągu ostatniego roku być na porannej mszy o 7 w kościele Środowisk Twórczych na Placu Teatralnym.

Pierwsza jest bardzo uroczysta, z dużą liczbą wiernych i "rozmachem". Druga jest kameralna, dla rannych ptaszków i ludzi lubiących spokój.

Mszę w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego wybieram w szczególnie uroczyste dni.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2023, 0:30 przez Reinach, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Reinach
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 19
Kibicuję: Hiszpania

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Reinach » 06 mar 2023, 0:16

Ale to nie znaczy, że tylko msza w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego może być uroczysta.

W szczególnie uroczyste dni chodzę również na msze w nowym rycie do kościoła benedyktynek-sakramentek na Nowym Mieście. Czasami po łacinie, czasami tylko po polsku, ale z chorałem gregoriańskim.

Drugiej lokalizacji nie zdradzę, bo kaplica jest mała i przez to bardzo intymna. :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 cze 2023, 10:55

Właśnie obejrzałem mega dobry jakościowo reportaż na TVP1 nt tego czy powinno się brać do buzi czy do ręki (oczywiście chodzi o eucharystię). Naprawdę wysoki jakościowo materiał. Zaskoczyła mnie informacja i tym że księża z całej Polski zaczęli dostawać pogróżki od swoich parafian, że dają do ręki, kiedy tamci chcą do buzi :shock:

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 08 cze 2023, 13:20

Niepokojący wydźwięk ma ten post

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 08 cze 2023, 13:57

Też jakiś podtekst wyłapałaś?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 cze 2023, 13:59

Jakby to miało jakies znaczenie ;)Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 09 cze 2023, 8:43

sickstick pisze:
08 cze 2023, 10:55
Właśnie obejrzałem mega dobry jakościowo reportaż na TVP1 nt tego czy powinno się brać do buzi czy do ręki (oczywiście chodzi o eucharystię). Naprawdę wysoki jakościowo materiał. Zaskoczyła mnie informacja i tym że księża z całej Polski zaczęli dostawać pogróżki od swoich parafian, że dają do ręki, kiedy tamci chcą do buzi :shock:
No i jakie były wnioski, która forma przyjmowania Eucharystii jest prawidłowa?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 09 cze 2023, 9:01

Boromir pisze:
09 cze 2023, 8:43
sickstick pisze:
08 cze 2023, 10:55
No i jakie były wnioski, która forma przyjmowania Eucharystii jest prawidłowa?
Jeden rabin powie że w całej Europie od Danii po Chorwację od dawna bierze się do ręki, a najważniejsze to jak przyjmiesz eucharystię do serca, a nie czy podasz ją ręką lub ustami.
Zaś cała rzesza pozostałych rabinów twierdzi że z ręki to bezczeszczenie cała Chrystusa i wyrazi swoje oburzenie tym, że restrykcje covidowe postawiono ponad dogmatem chrześcijańskim, co świadczy o tym że politycy unijni już dawno rozminęli się z Bogiem.

Na zakończenie opowiedziano jeszcze historię z jakieś polskiej parafii gdzie księdzu spadła na ziemię komunia, nikt jej z parkietu przez kilka tygodni nie zmył, a kiedy po tych kilku tygodniach przyjechał zespół naukowców to odkryli że w miejscu opłatka na ziemi są martw komórki ludzkiego serca, a co za tym idzie tylko do buzi jest po polski, zaś do ręki po niemiecku a tego nie chcemy.

Była jeszcze gadka o tym że na stojąco to też bezbożnictwo, bo jedyna słuszna postawa przed bogiem (księdzem) to na klęcząco. Czyli stanowisko kleru jest takie, że powinno się brać na klęcząco i do buzi, ale ostatecznie nie ma nakazu i jeśli ksiądz preferuje na stojąco i do ręki to też może.

Reportaż jak reportaż, ale sam fragment o tym że księża dostawali pogróżki od parafian że mają dawać do buzi, bardzo mocno mnie zatrwożył. Często ci 'parafianie' tp najgorszy sort ludzi, którym do owego boga jest najdalej.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 09 cze 2023, 9:13

Ja np. przed pandemią w Sagradzie się spotkałam z Komunią na rękę co mnie zdziwiło. Podobno w niektórych krajach tak się przyjmuje. W pandemii raczej było stosowane praktycznie wszędzie, albo wyznaczeni księża na rękę Komunię dawali.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 cze 2023, 15:32

A to nie jest przypadkiem tak, że jak każda tradycja, branie eucharystii bezpośrednio do ust było spowodowane logiką? W tamtych czasach po prostu ludzie mieli często brudne ręce i pomijając brak wiedzy o higienie i bakteriach, było to po prostu nieestetyczne jak ktoś ubłoconymi po całym dniu łapskami brak ciało Chrystusa. Dodatkowo, już Hipokrates mówił, że to niezdrowe, a księża często byli ludźmi wykształconymi i mogli się tym inspirować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”