Jeden rabin powie że w całej Europie od Danii po Chorwację od dawna bierze się do ręki, a najważniejsze to jak przyjmiesz eucharystię do serca, a nie czy podasz ją ręką lub ustami.Boromir pisze: ↑09 cze 2023, 8:43No i jakie były wnioski, która forma przyjmowania Eucharystii jest prawidłowa?sickstick pisze: ↑08 cze 2023, 10:55Właśnie obejrzałem mega dobry jakościowo reportaż na TVP1 nt tego czy powinno się brać do buzi czy do ręki (oczywiście chodzi o eucharystię). Naprawdę wysoki jakościowo materiał. Zaskoczyła mnie informacja i tym że księża z całej Polski zaczęli dostawać pogróżki od swoich parafian, że dają do ręki, kiedy tamci chcą do buzi![]()
Zaś cała rzesza pozostałych rabinów twierdzi że z ręki to bezczeszczenie cała Chrystusa i wyrazi swoje oburzenie tym, że restrykcje covidowe postawiono ponad dogmatem chrześcijańskim, co świadczy o tym że politycy unijni już dawno rozminęli się z Bogiem.
Na zakończenie opowiedziano jeszcze historię z jakieś polskiej parafii gdzie księdzu spadła na ziemię komunia, nikt jej z parkietu przez kilka tygodni nie zmył, a kiedy po tych kilku tygodniach przyjechał zespół naukowców to odkryli że w miejscu opłatka na ziemi są martw komórki ludzkiego serca, a co za tym idzie tylko do buzi jest po polski, zaś do ręki po niemiecku a tego nie chcemy.
Była jeszcze gadka o tym że na stojąco to też bezbożnictwo, bo jedyna słuszna postawa przed bogiem (księdzem) to na klęcząco. Czyli stanowisko kleru jest takie, że powinno się brać na klęcząco i do buzi, ale ostatecznie nie ma nakazu i jeśli ksiądz preferuje na stojąco i do ręki to też może.
Reportaż jak reportaż, ale sam fragment o tym że księża dostawali pogróżki od parafian że mają dawać do buzi, bardzo mocno mnie zatrwożył. Często ci 'parafianie' tp najgorszy sort ludzi, którym do owego boga jest najdalej.