Kosciół

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Kosciół

Post autor: sickstick » 09 cze 2023, 9:01

Boromir pisze:
09 cze 2023, 8:43
sickstick pisze:
08 cze 2023, 10:55
Właśnie obejrzałem mega dobry jakościowo reportaż na TVP1 nt tego czy powinno się brać do buzi czy do ręki (oczywiście chodzi o eucharystię). Naprawdę wysoki jakościowo materiał. Zaskoczyła mnie informacja i tym że księża z całej Polski zaczęli dostawać pogróżki od swoich parafian, że dają do ręki, kiedy tamci chcą do buzi :shock:
No i jakie były wnioski, która forma przyjmowania Eucharystii jest prawidłowa?
Jeden rabin powie że w całej Europie od Danii po Chorwację od dawna bierze się do ręki, a najważniejsze to jak przyjmiesz eucharystię do serca, a nie czy podasz ją ręką lub ustami.
Zaś cała rzesza pozostałych rabinów twierdzi że z ręki to bezczeszczenie cała Chrystusa i wyrazi swoje oburzenie tym, że restrykcje covidowe postawiono ponad dogmatem chrześcijańskim, co świadczy o tym że politycy unijni już dawno rozminęli się z Bogiem.

Na zakończenie opowiedziano jeszcze historię z jakieś polskiej parafii gdzie księdzu spadła na ziemię komunia, nikt jej z parkietu przez kilka tygodni nie zmył, a kiedy po tych kilku tygodniach przyjechał zespół naukowców to odkryli że w miejscu opłatka na ziemi są martw komórki ludzkiego serca, a co za tym idzie tylko do buzi jest po polski, zaś do ręki po niemiecku a tego nie chcemy.

Była jeszcze gadka o tym że na stojąco to też bezbożnictwo, bo jedyna słuszna postawa przed bogiem (księdzem) to na klęcząco. Czyli stanowisko kleru jest takie, że powinno się brać na klęcząco i do buzi, ale ostatecznie nie ma nakazu i jeśli ksiądz preferuje na stojąco i do ręki to też może.

Reportaż jak reportaż, ale sam fragment o tym że księża dostawali pogróżki od parafian że mają dawać do buzi, bardzo mocno mnie zatrwożył. Często ci 'parafianie' tp najgorszy sort ludzi, którym do owego boga jest najdalej.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”