Tour De France - Strona 50

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 25 lip 2023, 13:50

Może będzie chciał sięgnąć po dublecik? :) Bo z tego co czytam to twierdzi, że razem z Roglicem będą liderami ;)

krzysiu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 141

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 25 lip 2023, 14:32

Na pewno Roglic bedzie świeższy

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 25 lip 2023, 14:36

No dobra, Jonas nie jest od decydowania, kto będzie liderem, a kto nie.
Skoro jedzie, to widocznie naczalstwo ekipy zdecydowało, że Roglic nie daje 100% pewności na wygraną i albo Jonas będzie go holował, albo w odpowiednim momencie zastąpi. Kussa raczej nie będzie.
Jumbo się mocno spręża, żeby zaliczyć trebelka.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 lip 2023, 10:52

Niby nie on decyduje ale to już nie jest ten format kolarza który przy dobrej nodze będzie pomagał Rogliciowi, nawet jeśli Słoweniec będzie w równie dobrej formie. To nie casus Frooma który w 2012 roku, po bardzo dobrej Vuelcie rok wcześniej, cichutko podporządkował się ekipie jadąc na słabszego od siebie Wigginsa.

Jeśli któryś nie będzie miał nogi to sprawa się sama rozwiąże ale dużo bardziej realny jest scenariusz że obaj będą wymiatać więc szykuje się niezły serial. Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 26 lip 2023, 11:11

Boromir pisze:
26 lip 2023, 10:52
To nie casus Frooma który w 2012 roku, po bardzo dobrej Vuelcie rok wcześniej, cichutko podporządkował się ekipie jadąc na słabszego od siebie Wigginsa.
Ha ha, wcale nie tak cichutko. Nie pamiętasz co się działo na Tacy Pięknych Dziewcząt i potem w autobusie Sky? Jeden z najbardziej spektakularnych konfliktów wewnętrznych kolarstwa XXI w. (a iskrzyło między Wiggo a Frumkiem już na wspomnianej przez Ciebie Vuelcie). Wszyscy naskoczyli na Froome'a a on się postawił i powiedział, że nie czuje się winnym i będzie jeździł, jak mu się podoba. Wiggo już pakował walizki, by na znak protestu wycofać się z Touru. W końcu Brailsford musiał przyrzec Frumiemu, że będzie bezdyskusyjnym liderem od następnego roku. No ale to już historia.
Nie przewiduję, by w Jumbo poszło na noże między liderami. Nie jestem też pewien, czy Duńczyk jest aż tak napakowany, by wygrać Vueltę po tak ciężkim Tourze. Lepszym od niego się nie udawało. Ale never say never. W tym kolarstwie chyba wszystko staje się możliwe.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 lip 2023, 11:29

No dobra, o tym etapie zapomniałem :D Mimo wszystko ambicje schował do kieszeni i grzecznie holował kolegę przez resztę wyścigu. Może dlatego że miał wtedy już dwie minuty bagażu i perspektywę długiej czasówki wiec łatwiej było mu przemówić do rozsądku :wink:

Swoją drogą wiele się mówi że wtedy Froome był najsilniejszy w górach i powinien wygrać Tour ale czy dałby radę nad Bradleyem zrobić ponad trzy minuty wymagane żeby się obronić przy czasówkach to już nie jestem przekonany.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 26 lip 2023, 11:41

Wtedy byłem po stronie Wigginsa. Wporzo gość i nie robił z siebie gwiazdy. Pokazywał to wiele razy, m.in. właśnie w tym Tourze, gdy na Polach Elizejskich rozprowadzał Cavendisha, by ten mógł zaliczyć swój kolejny triumf. Ach, wygrane Manxa na Polach to w ogóle temat sam w sobie na małą książkę :mrgreen:
Froome wyskoczył na tej Vuelcie jak królik z kapelusza. Zaskoczył nawet fizjologów Sky. Potem dość zagadkowo to tłumaczył szamańskimi metodami rodem z RPA. Przez całą karierę go o coś podejrzewano, ale poza lekiem na astmę nie dał się na niczym złapać :)
Miał swoje niepowtarzalne momenty, i te gorsze, i te lepsze. Byłby może mniej wkurzający, gdyby miał inną partnerkę. Ta to dawała wszystkim do wiwatu w mediach.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 lip 2023, 12:04

Froome to jest temat rzeka, chłop do tej Vuelty jeździł na klamce samochodów z tyłu peletonu i w zasadzie nic w World Tourze nie pokazał. A tu nagle cyk, drugie miejsce na GT. On mi najbardziej śmierdzi EPO i transfuzjami z tych mistrzów ery po Armstrongu. Ale też mu trzeba oddać że jak już się "wyrobił" to mental mu dojeżdżał bo jak trzeba było to potrafił ofensywnie zaskoczyć rywali.

Trochę szkoda że tak zakończył przygodę z Tourem, mistrzowie powinni zostać pobici na trasie a nie żegnać się z formą przez ciężką kontuzję. Nie lubiłem go jak jeździł, ale z czasem zacząłem go mocniej doceniać.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 26 lip 2023, 12:12

Ale fajnie Was tutaj poczytać :) Zawsze czegoś się dowiem, jakąś historię :) Lubię bardzo kolarstwo, ale przeważnie mi na nie czasu brakowało :( A tutaj teraz temat żyje :)

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 26 lip 2023, 12:14

Boromir pisze:
26 lip 2023, 12:04
On mi najbardziej śmierdzi EPO i transfuzjami z tych mistrzów ery po Armstrongu.
Era EPO i transfuzji w jego czasach już była passe. Zarzucono to, bo było zbyt łatwo wykrywalne. WADA świetnie umiała sobie z tym radzić, a na Sky mieli przez długi czas zagięcie, by ich na czymś złapać. W Sky i nie tylko tam (Contador, Valverde, Boonen, Gilbert, Cancellara) mieli już bardziej wyrafinowane metody szprycowania. Z Cancellarą był ciekawy motyw szukania silniczka w ramie. Tez potem ucichło, ale szum był jak się patrzy.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 lip 2023, 13:08

Nie mówię że brał EPO ale jego wyskok formy najbardziej mi się z działaniem EPO kojarzy. Z dopingiem mechanicznym co jakiś czas ktoś wyskakuje, teraz np o Jumbo się dużo mówi w kontekście tych padłeś - powstań Van Aerta czy jeździe Kussa gdzie bez pedałowania chłop Jonasa i Tadeja przeskakiwał :D

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 27 lip 2023, 0:58

Boromir pisze:Froome
Miałem możność poznać jego, jak o całą ekipę Team Sky, kiedy nocowali w mojej sieci hotelowej.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 lip 2023, 8:00

Świetnie.

krzysiu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 141

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 27 lip 2023, 10:26

Dobre ekipy się szykują na TdP przynajmniej z naszymi w składzie

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 08 sty 2024, 21:52

@Boromir możesz przypomnieć tytuł tego serialu o kolarstwie, który mi polecałes? Bodajże o którejś grupie(Movistar?)na Netflixie. Nie mogę tego tutaj znaleźć, a dorobiłam się Netflixa i bym sobie obejrzała :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”