Z kim sympatyzujemy w sporcie

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Z kim sympatyzujemy w sporcie

Post autor: Albion » 09 sie 2023, 18:11

W futbolu wiadomo - Anglia, Man Utd i zawsze kibicuję drużynom brytyjskim, gdy grają z kimś z kontynentu, poza Polską, oczywiście. Z polskich klubów Lech. Kiedyś byłem też wielkim fanem Ajaxu i podziwiałem futbol holenderski lat 70. Johan Cruyff był moim idolem na równi z Georgem Bestem. Dziś kibicuję in mniej, ale uważam, że Cruyff, biorąc pod uwagę co zrobił jako piłkarz, trener, strateg i organizator był najważniejszą osobowością w całej historii futbolu.

W latach 90 zarywałem noce, by oglądać Chicago Bulls, a Michael Jordan był dla mnie nie mniej ważny niż piłkarscy idole.

W kolarstwie moim idolem był Greg LeMond, uwielbiałem też Seana Kelly. Przez jakiś czas kibicowałem Armstrongowi, nie tylko mnie porwała jego story o walce z rakiem i tak dalej. Mark Cavendish i Peter Sagan też byli przeze mnie podziwiani. Naturalnie nasi - Kasia Niewiadoma, Kwiato, Maciek Bodnar, wcześniej Sylwek Szmyd.

W golfie, od kliku dobrych lat Tommy Fleetwood, a ostatnio Polak Adrian Meronk, który może będzie pierwszym polskim golfistą wybranym do reprezentacji Europy na Ryder Cup. Pewnie nie wszyscy wiedzą, więc podpowiem, że dla golfisty to jak finał Mundialu dla piłkarza.

Nasze tenisistki, Radwańska, Świątek. Z panów Andy Murray, kiedyś Andre Agassi.

Podziwiam sportowców ekstremalnych, którzy dokonują rzeczy z pogranicza niemożliwości. Film o wejściu Alexa Honnolda na El Capitan to jedno z moich największych przeżyć przed ekranem. Do dziś mam ciary, jak sobie przypomnę.

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”