Marsz Niepodległości - Strona 100

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 10 lis 2023, 19:50

Kaseta wideo z trylogią, ale bez ogniem i mieczem w lewym dolnym rogu

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lis 2023, 20:31

sickstick pisze:
10 lis 2023, 19:30
Nie czaję, który symbol narodowy jest na tym zdjęciu?
Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem...

Możesz tego nie pamiętać ale Tusk to jest polityk który wziął, po ponad 25 latach związku, ślub kościelny żeby to lepiej wyglądało przed wyborami prezydenckimi. On zresztą w czasach PoPisu wąchał się mocno z kościołem tzw łagiewnickim.

Do symboli narodowych też się próbował doklejać i kreować na centroprawicę, ale był w tym niewiarygodny dla elektoratu więc najpierw próbował wdrożyć ten swój "nowoczesny patriotyzm" o graniu w piłkę żeby w końcu skończyć na straszeniu kibolami i faszyzmem.

Teraz oczywiście się na nikogo takiego nie kreuje bo nikt z prawicy na niego nie zagłosuje. Ale to populista, on wytatuuje sobie powstańczą kotwicę na czole jeśli mu to da poparcie.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 10 lis 2023, 20:36

Kaczyński był pokazywany przy każdej możliwej okazji w kościele,a jak powszechnie wiadomo z kk tak naprawdę nie jest mu po drodze ale postanowił cynicznie tym zagrać ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lis 2023, 20:43

Tylko że Kaczyński od samego początku postawił na Kościół toruński i jest w tym konsekwentny.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lis 2023, 20:46

Conrado pisze:
10 lis 2023, 20:36
Kaczyński był pokazywany przy każdej możliwej okazji w kościele,a jak powszechnie wiadomo z kk tak naprawdę nie jest mu po drodze ale postanowił cynicznie tym zagrać ;)
Tusk to!!! a nie bo Kaczyński tamto!!! Jak tam ten symetryzm Conrado?
:haha:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 lis 2023, 20:52

Politycy robią coś wbrew sobie, żeby zdobyć głosy. Nowe, nie znałem.

Zdradzę Wam sekret, każdy bardziej znany polityk robił rzeczy pod poparcie lub mówił rzeczy sprzeczne z jego myślami. Czy to Kaczyński, czy Tusk, czy Biden, czy Trump.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 20:53

Boromir pisze:
10 lis 2023, 20:31
Możesz tego nie pamiętać ale Tusk to jest polityk który wziął, po ponad 25 latach związku, ślub kościelny żeby to lepiej wyglądało przed wyborami prezydenckimi. On zresztą w czasach PoPisu wąchał się mocno z kościołem tzw łagiewnickim.
No spoko, ale ja piszę o tym że PiS dzielił naród przez media rządowe na <nas Polaków> i <was nie Polaków> czym sprawił ostre poluzowanie tożsamości narodowej wśród obywateli, a ty na to "Ale Tusk wziął ślub kościelny i grał w piłkę choć nie lubił kiboli". Ty w ogóle zrozumiałeś o czym był mój post? :mrgreen:

Zresztą, skoro wplotłeś wątek kościoła, to tutaj PiS zrobił identyczną sytuacją co z symbolami narodowymi. Wciągnęli kościół do realizowania swoich politycznych celów, co doprowadziło do tego że połowa wiernych od tego kościoła się odwróciła, tym samym 8 lat rządów "pro kościelnej" partii stało się czasem gigantycznego odwrócenia narodu od kościoła, do jakiego by zapewne nie doszło podczas rządów świeckiej PO czy nawet anty-kościelnej Lewicy.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lis 2023, 21:08

sickstick pisze:
10 lis 2023, 16:19
Tusk jest jaki jest, zapewne prawdą będzie napisanie że to bardziej Europejczyk niż Polak, ale ten Tusk przynajmniej nie będzie kupczył symbolami narodowymi jak "patrioci" z PiSu.
Do tego zdania się odniosłem.

Tusk jest jaki jest i jaki zawsze był.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 21:32

Boromir pisze:
10 lis 2023, 21:08
sickstick pisze:
10 lis 2023, 16:19
Tusk jest jaki jest, zapewne prawdą będzie napisanie że to bardziej Europejczyk niż Polak, ale ten Tusk przynajmniej nie będzie kupczył symbolami narodowymi jak "patrioci" z PiSu.
Do tego zdania się odniosłem.
To zdanie wynika z poprzednich akapitów, na przyszłość polecam jednak czytać całe posty, a nie wyciągnąć z kontekstu pojedyncze zdania i układać odpowiedzi o kozie zamiast o wozie :beer:

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 10 lis 2023, 23:26

W Szczecinie jutro dwa marsze, oba startują z tego samego miejsca (Katedra). Pierwszy o 11:30, drugi o 12:00. Jeden poprowadzą środowiska narodowe i patriotyczne a drugi Urząd Wojewódzki (marszałek jest z PO). Trochę paranoja jak dla mnie :angry2:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 lis 2023, 12:03

sickstick pisze:
10 lis 2023, 21:32
To zdanie wynika z poprzednich akapitów, na przyszłość polecam jednak czytać całe posty, a nie wyciągnąć z kontekstu pojedyncze zdania i układać odpowiedzi o kozie zamiast o wozie :beer:
No ale wyjaśnij jak obronić tezę że Tusk "nie kupczy symbolami narodowymi" skoro zdanie "patriotyzm jest jak rasizm" to zdanie bodaj z 2008 roku? Oni tymi symbolami grali na długo przed 2015 rokiem, długo przed tym zanim PiS zobaczył potencjał w Marszu Niepodległości, różnica tylko w tym że Michniki z Tuskiem postanowili je podeptać a Pisiory sobie je przywłaszczyć. Jak zobaczyli że się to nie uda bo szła moda na Polskę to były wtedy te czekoladowe fioletowe orły w kontrze do prawicy :rotfl4:

Teraz po prostu nikt nie wali takiej narracji że polskość to nienormalność więc to nie budzi takich emocji stąd może odczucie że tego jest mniej.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 11 lis 2023, 18:50

Boromir pisze:
10 lis 2023, 20:43
Tylko że Kaczyński od samego początku postawił na Kościół toruński i jest w tym konsekwentny.
Farmazon panie kolego ;)
Jarek od wielu lat idzie pod rękę z całym kk oddając im ziemię za bezcen,tuszując łamanie prawa za pomocą ziobry, w zamian czarni słudzy podczas mszy mówią na kogo należy głosować a na kogo absolutnie nie i to nie tylko w Toruniu ;)
cloner pisze:
10 lis 2023, 20:46
us
cloner pisze:
10 lis 2023, 20:46
Tusk to!!! a nie bo Kaczyński tamto!!! Jak tam ten symetryzm Conrado?
Clo,podam Ci przykład symetryzmu
napisałeś tak
pis po = jedno zło
czyli Ty jesteś symetrystą ale takim trochę symetrystą pozerem bo nie pamiętam kiedy wrzuciłeś coś byłoby krytyczne wobec pisu,za to bardzo ochoczo wrzucasz i komentujesz ludzi z opozycji.
To że odbiłem piłeczkę do zarzutów Boromira krytycznie odnosząc się do tego co robi jarek nie oznacza że jestem symterystą bo nie krytykowałem drugiej strony,a na tym polega ten cały symetryzm ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 lis 2023, 21:36

Conrado pisze:
11 lis 2023, 18:50
Farmazon panie kolego ;)
Nie bardzo rozumiem. Dla lepszego zobrazowania sytuacji przytoczę felieton z 2006 roku (!) autorstwa Jarosława Makowskiego, autora, którego powinieneś nieźle kojarzyć.
Kościół, niestety, już ponosi koszty swojego obecnego zaangażowania politycznego. Obecna partia władzy, Prawo i Sprawiedliwość, postanowiła związać się na dobre i złe z nurtem katolicyzmu, który promuje ks. Tadeusz Rydzyk i jego Radio Maryja. To na antenie i na falach mediów zarządzanych przez zakonnika swoje polityczne poglądy sprzedają przede wszystkim ludzie obecnego obozu rządzącego. „Katolickie” radio i „katolicka” telewizja stały się tubą propagandową rządzącej partii władzy, a ich szef nieformalnym doradcą personalnym i ideologicznym obecnego rządu.

Oczywiście konkurencja polityczna, która została zgodnie z życzeniem o. Tadeusza Rydzyka „zatopiona” przez jego zwolenników w czasie podwójnych wyborów parlamentarnych i prezydenckich, czyli Platforma Obywatelska, także postanowiła zawiązać sojusz z Kościołem. Dokładniej: została potraktowana jako narzędzie walki o rząd dusz. Ludzie PO zjechali w połowie stycznia do Krakowa na zaproszenie metropolity krakowskiego abp. Stanisława Dziwisza, by integrować się w zaciszu łagiewnickiego sanktuarium Miłosierdzia Bożego. Skoro o. Rydzyk ma swoją partię, dzięki której może realizować swoje ambicje i cele polityczne, to dlaczego ma jej nie mieć nowy przywódca polskiego Kościoła, metropolita krakowski abp Stanisław Dziwisz? Goszcząc i błogosławiąc liderów PO w swej rezydencji, pokazał, że też dysponuje „armią” oddanych polityków. Rzecz jasna, działacze PO skorzystali z okazji i przyjęli zaproszenie metropolity krakowskiego z radością. Krakowski lider PO Jan Maria Rokita obwieścił nawet, że w ten sposób dwie zwalczające się dziś formacje polityczne – PiS i PO – podzieliły wpływy wśród katolickiego elektoratu. PiS, jak pijany płotu, trzyma się „Kościoła toruńskiego”, a PO stawia na „Kościół łagiewnicki”.
I, już trochę młodszy wpis, z bloga Isakowicza-Zaleskiego który jest chyba jeszcze bardziej anty-PiS niż Tusk:
10 lat temu próbowano podzielić Kościół w Polsce na „toruński”, czyli zacofany, powiązany z PiS, i „łagiewnicki”, czyli postępowy, powiązany mocno z PO. Dziś usłyszałem z ust dziennikarki lewicującego „Tygodnika Powszechnego” (wciąż mającego siedzibę w budynku kurii krakowskiej”, że zaistniały jakoby dwa nowe podziały. Pierwszy to podział na Kościół „jasnogórski”, czyli gorszy, bo narodowy, i „łagiewnicki”, czyli lepszy, bo międzynarodowy. Drugi, to podział na Kościół „polski„, w domyśle zacofany i zamknięty, i Kościół „papieski”, nowoczesny i otwarty.

Słuchając tych mądrości, chciałoby się dorzucić kolejny podział, tym razem na Kościół (czytaj: wspólnotę interesów) Sorosa, Michnika, Palikota, Środy, Lemańskiego i Sowy, oraz Kościół normalnych katolików, którzy „nie burząc przeszłości ołtarzy” chcą wciąż na nowo żyć Ewangelią. Dzisiejsze spotkania papieskie na Jasnej Gorze i na Błoniach wyraźnie pokazały, że w Kościele tradycja z nowoczesnością oraz polskość z międzynarodowością idealnie się splatają, o ile są oparte o Ewangelię, a nie o ideologią postkomunistów, geszefciarzy, lewaków i modernistów.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 11 lis 2023, 23:08

Rok 2006 i niedoszły premier z Krakowa ;)
Eony lat temu Boromirze.
Wskażesz kogoś kto byłby odpowiednikiem np Jędraszewskiego ze strony PO ?
Tak zblatowanej z kk partii jak pis w Polsce nie ma bo łączą ich bardzo mocne stosunki ekonomiczno-propagandowe.
Nie słyszałem (w mediach) żeby jakikolwiek duchosny popierał PO.
Owszem często słyszałem jak krytykowali pis,co nie znaczy że popierają Tuska.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 11 lis 2023, 23:10

Wróciłam :) Przeżyłam :) Kurde tyle ludzi i żadnej zadymy nie widziałam :(

A tak na poważnie to było przepięknie, po prostu przepięknie ❤️🇵🇱
Ludzi masa, w każdym wieku, od dzieciaczka do dziadka. Różne grupy społeczne, różne piosenki i przyśpiewki. No i ONA - piękna biało - czerwona 🇵🇱❤️, a w świetle rac to widok nieziemski!
Czasem trochę gryzło mi się np. hasło: "Bóg, Honor, Ojczyzna" z "W górę serca, jeb.. jeb.. TVN. Chodzi o same bluzgi bo wiadomo co TVN ;)

Niestety na hymnie w tłumie nie byłam więc musiałam odśpiewać go sama z kilkoma osobami obok, a to nie było już to samo. Ale to nasza wina bo na czas nie dotarliśmy.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”