Książki - recenzje

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2180

Książki - recenzje

Post autor: venomik » 24 paź 2024, 11:25

Berele Lewartow pisze: ↑
23 paź 2024, 20:41
Rozumiem to jak najbardziej, ale to potwierdza, że książki są generalnie tanie, nawet przy 30%-40% upustach majątku nie oszczędzisz.
No, zależy jak patrzeć. Jakby ktoś mi chciał sprzedać snickersa za 10 zł to bym powiedział, że strasznie drogi - mimo, że też przy 30% upustu majątku bym nie oszczędzał.
Ale tez nie uważam, aby książki ogólnie były drogie. Każdy, kto chce poczyta coś dobrego - będzie miał dostęp do ogromnej ilości książek w przystępnej cenie. Mediana zarobków w Polsce pozwala gdzieś w 65-70 minut zarobić na książkę 30 zł. To nie jest źle jak na kilka godzin czytania.
Ale nie wiem jak to wygląda na rynku książek nowych. Pamiętam tylko dwie sytuacje, gdzie gdy wychodziły ksiażki Nesbo po angielsku to dwukrotnie miałem okazje porównać pierwotną cenę książki w pierwszym wydaniu po angielsku z pierwszym wydaniem książki po polsku i polskie ceny były wyższe.
No ale i pojawiały się później, i nie mam porównania co do jakości wydania, więc to też w sumie żaden argument.
Berele Lewartow pisze: ↑
23 paź 2024, 20:41
Nowości mają ceny również obniżane. Popularnonaukowe, wydaję mi się, że nie są przypadkiem szczególnym, chyba że mówimy o pozycjach bardziej naukowych niż popularnych.
Ha. Na pewno porównując to z książkami popularnonaukowymi które widzę u znajomych czy które dostaję jako prezenty - to te, które sam sobie kupuję, bywają dużo bardziej nastawione na część 'naukowe' niż 'popularno'. Ale teraz im bardziej myślę, tym bardziej mam wrażenie, że zwyczajnie w książkach fabularnych łatwiej było mi przeglądać książki w promocji i coś sobie z nich dobrać. A w ksiażkach popularnonaukowych patrzyłem po temacie, opisie, etc. - i z tego dobierałem to, co mnie interesuje. Zwyczajnie wybór tego, co by mnie interesowało jest zbyt mały aby sobie po przecenach wybierać.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”