Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 12:03
dias
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 gru 2024, 13:04
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 08 gru 2024, 15:17
Oczywista oczywistość.
Rezus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 08 gru 2024, 15:25
Ja jestem w trakcie czytania przed ostatniej książki czyli Nóż i również uważam za debilizm zaczynać w połowie serial ,zamiast zrobić od 1 książki o zobaczyć jak się przyjmiedias pisze: ↑08 gru 2024, 12:03Netflix zakończył pracę nad serialem o Harrym Hole, bohaterze serii kryminałów Jo Nesbo. Przeczytałem wszystkie książki Nesbo z tej serii, uważam, że rozpoczynanie historii w serialu od piątego(!) tomu książki jest absurdalne i wprowadzi totalny zamęt. Serial w założeniu powstaje po to, by opowiedzieć historię w sposób jak najbardziej dokładny, ma stanowić swojego rodzaju produkt premium dla fanów (dokładnie z tego założenia wyszli producenci serialu o Harrym Potterze, więcej taśmy, więcej miejsca na poboczne historie, równie ciekawe, które nie miały szans znaleźć się w filmach). Tymczasem producenci serialu o HH stwierdzili "A, jebać to, zaczniemy od środka". Totalnie bez sensu i nie wieszczę tej produkcji sukcesu w starciu z fanami książek, no ale w końcu to Netflix, czego się spodziewać.
Sinik1988
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 gru 2024, 18:59
+1 nie dałem rady przebrnąć przez więcej niż dwa odcinki, kompletna klapa dla mnie.Przema pisze: ↑08 gru 2024, 13:04Idź przodem bracie, boże jakie to słabe i naiwne. Przemęczyłem trochę ponad dwa odcinki i nie mam siły na więcej, kompletnie nie rozumiem zachwytów nad tym serialem.
Lecę dalej z eksploracją Apple TV. Zaczął się drugi sezon The Silo. Pierwszy sezon był bardzo dobry, drugi powoli się rozkręca i mam nadzieję, że na koniec napisze to samo.
Natomiast skończyłem tam oglądać Uznany za niewinnego i to na pewno mocna pozycja, którą śmiało mogę polecić. Apple TV mam od prawie 3 lat, ale dopiero teraz oglądam więcej ich produkcji. Zacząłem od Teheranu, potem Silo, Kulawe Konie. Powoli oglądam też Inwazje. Mam wrażenie że w przeciwieństwie do netflixa tu nie ma miejsce na chłam. Trafiam na coś co nie jest w moim klimacie, ale widać że jest to porządnie zrobione. Chyba pora będzie się rozstać z netflixem. Apple i Prime w zupełności mi wystarczą na dłuższy czas.
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 19:00
Tam to już w ogóle wszystko było bez sensu, bo nie dość, że weszli z akcją w środku historii, to jeszcze nie potrafili tego dobrze opowiedzieć i zrobili gówniany casting, w efekcie wszyscy bohaterowie stali się przezroczyści, żadnego nie można było polubić. W ogóle uważam, że robienie filmu na podstawie długich serii kryminalnych niesie za sobą olbrzymie ryzyko.
dias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 gru 2024, 19:06
venomik

Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 19:11
Moim zdaniem łatwiej stworzyć odpowiedni scenariusz serialu od pierwszej książki mając już jakiś tam materiał wyjściowy (choćby i książki były słabe, jak to nazwałeś), niż wkurwiać fanów zaczynając opowiadać historię od środka.
dias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 gru 2024, 19:17
Brutalna prawda jest taka, że seriale nie są tworzone dla fanów ksiażki. Ilość fanów postaci Harrego na całym świecie to pewnie nawet nie 1% ilości subskrybentów Netflixa.
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 19:21
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 gru 2024, 19:42
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 gru 2024, 19:52
Ja patrze na to raczej jak na skandynawski serial pod pieczą Netflixa. Jakby nie patrzeć to większość obsady, producentów, reżyser - pochodzą ze Szwecji albo Norwegii. Plus sam Nesbo przecież scenariusz pisze*. Więc ja wciaż mam spore oczekiwania.
venomik
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio