Seriale - Strona 572

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1353

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 12:03

Netflix zakończył pracę nad serialem o Harrym Hole, bohaterze serii kryminałów Jo Nesbo. Przeczytałem wszystkie książki Nesbo z tej serii, uważam, że rozpoczynanie historii w serialu od piątego(!) tomu książki jest absurdalne i wprowadzi totalny zamęt. Serial w założeniu powstaje po to, by opowiedzieć historię w sposób jak najbardziej dokładny, ma stanowić swojego rodzaju produkt premium dla fanów (dokładnie z tego założenia wyszli producenci serialu o Harrym Potterze, więcej taśmy, więcej miejsca na poboczne historie, równie ciekawe, które nie miały szans znaleźć się w filmach). Tymczasem producenci serialu o HH stwierdzili "A, jebać to, zaczniemy od środka". Totalnie bez sensu i nie wieszczę tej produkcji sukcesu w starciu z fanami książek, no ale w końcu to Netflix, czego się spodziewać.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4429
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 gru 2024, 12:45

Reacher wraca już w lutym :)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1045

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 gru 2024, 13:04

Idź przodem bracie, boże jakie to słabe i naiwne. Przemęczyłem trochę ponad dwa odcinki i nie mam siły na więcej, kompletnie nie rozumiem zachwytów nad tym serialem.

Lecę dalej z eksploracją Apple TV. Zaczął się drugi sezon The Silo. Pierwszy sezon był bardzo dobry, drugi powoli się rozkręca i mam nadzieję, że na koniec napisze to samo.
Natomiast skończyłem tam oglądać Uznany za niewinnego i to na pewno mocna pozycja, którą śmiało mogę polecić. Apple TV mam od prawie 3 lat, ale dopiero teraz oglądam więcej ich produkcji. Zacząłem od Teheranu, potem Silo, Kulawe Konie. Powoli oglądam też Inwazje. Mam wrażenie że w przeciwieństwie do netflixa tu nie ma miejsce na chłam. Trafiam na coś co nie jest w moim klimacie, ale widać że jest to porządnie zrobione. Chyba pora będzie się rozstać z netflixem. Apple i Prime w zupełności mi wystarczą na dłuższy czas.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2910

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 08 gru 2024, 15:17

Przema pisze:
08 gru 2024, 13:04
Chyba pora będzie się rozstać z netflixem. Apple i Prime w zupełności mi wystarczą na dłuższy czas.
Oczywista oczywistość. ;)

Niestety (choć może choć raz się pozytywnie zaskoczymy) drugi sezon "uznany za niewinnego" ma być taki:
https://www.serialowa.pl/525671/uznany- ... yllenhaal/

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 08 gru 2024, 15:25

dias pisze:
08 gru 2024, 12:03
Netflix zakończył pracę nad serialem o Harrym Hole, bohaterze serii kryminałów Jo Nesbo. Przeczytałem wszystkie książki Nesbo z tej serii, uważam, że rozpoczynanie historii w serialu od piątego(!) tomu książki jest absurdalne i wprowadzi totalny zamęt. Serial w założeniu powstaje po to, by opowiedzieć historię w sposób jak najbardziej dokładny, ma stanowić swojego rodzaju produkt premium dla fanów (dokładnie z tego założenia wyszli producenci serialu o Harrym Potterze, więcej taśmy, więcej miejsca na poboczne historie, równie ciekawe, które nie miały szans znaleźć się w filmach). Tymczasem producenci serialu o HH stwierdzili "A, jebać to, zaczniemy od środka". Totalnie bez sensu i nie wieszczę tej produkcji sukcesu w starciu z fanami książek, no ale w końcu to Netflix, czego się spodziewać.
Ja jestem w trakcie czytania przed ostatniej książki czyli Nóż i również uważam za debilizm zaczynać w połowie serial ,zamiast zrobić od 1 książki o zobaczyć jak się przyjmie

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 gru 2024, 18:47

Czuje ze powtórzy casus Snowmana

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1192

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 gru 2024, 18:59

Przema pisze:
Idź przodem bracie, boże jakie to słabe i naiwne. Przemęczyłem trochę ponad dwa odcinki i nie mam siły na więcej, kompletnie nie rozumiem zachwytów nad tym serialem.

Lecę dalej z eksploracją Apple TV. Zaczął się drugi sezon The Silo. Pierwszy sezon był bardzo dobry, drugi powoli się rozkręca i mam nadzieję, że na koniec napisze to samo.
Natomiast skończyłem tam oglądać Uznany za niewinnego i to na pewno mocna pozycja, którą śmiało mogę polecić. Apple TV mam od prawie 3 lat, ale dopiero teraz oglądam więcej ich produkcji. Zacząłem od Teheranu, potem Silo, Kulawe Konie. Powoli oglądam też Inwazje. Mam wrażenie że w przeciwieństwie do netflixa tu nie ma miejsce na chłam. Trafiam na coś co nie jest w moim klimacie, ale widać że jest to porządnie zrobione. Chyba pora będzie się rozstać z netflixem. Apple i Prime w zupełności mi wystarczą na dłuższy czas.
+1 nie dałem rady przebrnąć przez więcej niż dwa odcinki, kompletna klapa dla mnie.

Z Netflixa zrezygnowałem, bo nie ma już co oglądać po odhaczeniu lepszych tytułów. Nowości w większości są ściekiem. Teraz przesiadka na Maxa, bo muszę odświeżyć sobie Rodzinę Soprano, a jeszcze w kolejce The Wire oraz Gra o Tron. Akurat zajęcie na kilka zimowych miesięcy.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 19:00

Eyesmon pisze:
08 gru 2024, 18:47
Czuje ze powtórzy casus Snowmana
Tam to już w ogóle wszystko było bez sensu, bo nie dość, że weszli z akcją w środku historii, to jeszcze nie potrafili tego dobrze opowiedzieć i zrobili gówniany casting, w efekcie wszyscy bohaterowie stali się przezroczyści, żadnego nie można było polubić. W ogóle uważam, że robienie filmu na podstawie długich serii kryminalnych niesie za sobą olbrzymie ryzyko.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 gru 2024, 19:06

Przeczytałem niemal wszystkie ksiażki Nesbo, wiekszość sobie kupiłem i leżą na półce w pokoju obok - wiec można mnie uznać za fana. I wcale się nie dziwię, że nie zdecydowano się kręcic serialu od pierwszej ksiażki. Czy drugiej.
Instryga w pierwszej książce w ogóle wydaje mi się słaba. Ale z perspektywy serialu kiepskie jest to, że obie dzieją sie daleko od Oslo. Druga niby jakoś tak wprowadza jakichś bohaterów wżnych później, ale tuż po ich wprowadzeniu znikają z książki.

A plusem piatek ksiażki jest to, że finalizuje wątek Toma Weelera, co pozwala oprzeć scenariusz nie tylko na samej części mordercy, ale tez na specyficznej 'relacji' tej dwójki. W sensie: ta część jest najlepszym materiałem na serial spośród wszystkich książek z panem Hole.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 gru 2024, 19:08

Przema pisze:
kompletnie nie rozumiem zachwytów nad tym serialem.
bo to bardzo dobre kino sensacyjne. Świetne sceny walki i akcja na wysokim poziomie. Jak ktoś wiedział z czym ma do czynienia to raczej nie wyobrażał sobie po tej produkcji niewiadomo czego.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 19:11

venomik pisze:
08 gru 2024, 19:06
Instryga w pierwszej książce w ogóle wydaje mi się słaba. Ale z perspektywy serialu kiepskie jest to, że obie dzieją sie daleko od Oslo.
Moim zdaniem łatwiej stworzyć odpowiedni scenariusz serialu od pierwszej książki mając już jakiś tam materiał wyjściowy (choćby i książki były słabe, jak to nazwałeś), niż wkurwiać fanów zaczynając opowiadać historię od środka.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 08 gru 2024, 19:21 przez dias, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 gru 2024, 19:17

dias pisze:
08 gru 2024, 19:11
niż wkurwiać fanów zaczynając opowiadać historię od środka.
Brutalna prawda jest taka, że seriale nie są tworzone dla fanów ksiażki. Ilość fanów postaci Harrego na całym świecie to pewnie nawet nie 1% ilości subskrybentów Netflixa.
A co do części w spoilerze, to odpowiem, że jej śmierć ma brdzo duży wpływ na Harrego, ale nie wszystko musi być pokazywane na ekranie, nic nie stoi na przeszkodzie aby zacząć pokazywać widzom harrego w momencie, w którym jest na początku Pentagramu

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 gru 2024, 19:21

Ok, przyjmuję Twoją argumentację. Niemniej uważam, że serial jest dobrym formatem na pokazanie złożoności głównych postaci, ich motywów i podejmowanych decyzji. Jestem bardzo ciekaw jak to ograją (choć z uwagi na to, że to Netflix, to nie łudzę się, że jakoś wybitnie). Serial na pewno zacznę oglądać, zobaczymy co dalej.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 gru 2024, 19:42

Jeśli już robic to z głową to od 3 książki nie od 5
Rozumiem pominięcie Australii i Tajlandii ale wydarzenia z 3 mają duży wpływ na.fabule pozostałych tomów

Co do filmu. Miałem wtedy wielkie oczekiwania. Fassbender, Ferguson, za kamera Alfredson świeżo po Szpiegu. A wyszło takie kupsko...

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 gru 2024, 19:52

dias pisze:
08 gru 2024, 19:21
Jestem bardzo ciekaw jak to ograją (choć z uwagi na to, że to Netflix, to nie łudzę się, że jakoś wybitnie).
Ja patrze na to raczej jak na skandynawski serial pod pieczą Netflixa. Jakby nie patrzeć to większość obsady, producentów, reżyser - pochodzą ze Szwecji albo Norwegii. Plus sam Nesbo przecież scenariusz pisze*. Więc ja wciaż mam spore oczekiwania.

Ale widziałbym takiego Finchera w roli reżysera tego serialu. Klimat Dziewczyny z tatuażem z domieszką Mindhuntera pasowałby jak ulał.

* niewykluczone, że adaptacja akurat piatej książki to była jego decyzja:
“I’m not a showrunner in the American meaning of the word,” Nesbø said of his work on the show. “I’m probably closer to the English definition, which essentially means I’m the creator of the story. We don’t have a writer’s room. I’m more or less the sole writer of the series.”

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”