Mistrzostwa forum w szachach 2025 - Strona 2

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 sty 2025, 18:40

Samuraj pisze:
13 sty 2025, 13:01
Wydaje się, że system 2 grupy po 3 osoby i półfinały z 4 najlepszych były by odpowiednie. Zawsze jest system szwajcarski.
Każdy gra z każdym, 5 rd. i najlepszy wygrywa, ale to może zniechęcić tych co w przedbiegach nie mieli by już szans.
Spokojnie kolego, nie wyrywaj się przed szereg :mrgreen: , hehe. O tym mam zamiar porozmawiać w drugim punkcie dyskusji, choć tak, nie będzie dla nikogo szokiem jak napiszę że zagramy w dwóch grupach po 3 osoby. Tym nie mniej i tak jest w tym przynajmniej jeden element o którym będę chciał z wami porozmawiać, ale o tym jak wspomniałem w punkcie drugim. Na razie punkt pierwszy.

Czas omówić czas mówiąc żartobliwie czyli czas omówić czas partii. Rok i dwa lata temu obowiązywało:

10 + 2

Bylibyście za tym aby tak pozostawić również w tym roku czy są jakieś inne propozycje?

@gumi2006 @DDK @Samuraj @venomik @Cement

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 sty 2025, 18:46

Mi ten czas pasuje.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 13 sty 2025, 18:58

ja wolę krótszy, ale się dostosuje.

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 24

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 13 sty 2025, 19:18

Niech tradycji stanie się zadość. Skoro wcześniej graliśmy 10+2 to i teraz tak zagrajmy.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 13 sty 2025, 20:14

Też mi pasuje taki czas, tym bardziej, że szybkie szachy to nie moja bajka

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 sty 2025, 20:36

Dobra, głos kolegi Cementa już by nic nie zmienił bo ja też się przychylam do tego co większość czyli 10 + 2. Zatem postanowione.

No to jeszcze punkt drugi i ostatni który chce poddać pod dyskusję. Otóż kolega Samuraj już dzisiaj trochę nawiązał do formatu rozgrywek i ja nie zamierzam ukrywać że będą to dwie grupy po trzy osoby i dwóch graczy z każdej grupy awansuje do półfinału. Graficznie rzecz ujmując:

Grupa A

1. ---
2. ---
3.

Grupa B

1. ---
2. ---
3.

Potem półfinały na krzyż: 1A - 2B oraz 1B - 2A , itd.

I nie ukrywam też że w grupie każdy rozegra po dwa spotkania z każdym ze swoich dwóch rywali. Raz białymi i raz czarnymi szachami, czyli łącznie każdy w grupie rozegra 4 partie. Za to w fazie playoffs będzie już tylko po jednym spotkaniu, ale na razie zostawmy to co będzie później.

Biorę pod uwagę dwa sposoby na rozegranie fazy grupowej i teraz chcę też go poddać pod opiniowanie/głosowanie.

1) Nie będziemy się specjalnie śpieszyć, rozbijamy fazę grupową na 6 oddzielnych kolejek w których każdy w 4 naturalnie występuje a w 2 pauzuje. Jak ktoś gra z kimś w pierwszej kolejce to dopiero w czwartej czeka ich pojedynek rewanżowy.

2) Nie gramy 6 kolejek lecz tylko 3 kolejki. Z tymże w dalszym ciągu oczywiście każdy gra po dwa razy ze swoimi oboma rywalami. Tyle że po prostu jak już w danej kolejce dwaj gracze na siebie wpadają no to gdy już znajdą dla siebie czas i umówią się na granie we wspólnym pokoju na chess.com czy lichess czy gdzie tam będą chcieli to już korzystając z tego że są obaj w tym samym miejscu i czasie od razu grają ze sobą cały dwumecz. Dwie partie jedna po drugiej z zamianą barw naturalnie. Obie partie oddzielnie punktowane naturalnie.

Czyli reasumując

1) 6 kolejek (z których grasz w 4-ech)

2) 3 kolejki (z których grasz w 2-óch)
(ale są to dwumecze)

Który wariant wolicie?

@Samuraj @gumi2006 @DDK @venomik @Cement

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 13 sty 2025, 21:06

Drugi wariant. Poza tym jak już jest faza grupowa to uważam, że terminarz całościowy najlepiej dać od razu i w miarę możliwości ugadujemy się na partię z danym graczem który jest w danej chwili dostępny. Więc nie tyle kolejki, co od razu pełen terminarz i gramy z kim da radę najszybciej się umówić. Rozumiem, że może być sytuacja, że ktoś rozegra szybciej dane mecze i może to od razu naznaczyć sytuację w grupie i gdzieś zaniknie ten element rywalizacji do ostatniej kolejki, ale to jednak lepiej działa na kwestię dyspozycyjności i ułatwianie umawiania meczy.

W każdym razie obstawiam za drugim wariantem z tym że dodam od siebie, że bez kolejek a po prostu z pełnym terminarzem grupy i dowolnym umawianiem się na partie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 13 sty 2025, 21:14

Samuraj dobrze prawi.

PS. W fazie pucharowej nie lepiej zrobić np. do 2 punktów? A np. osoba z pierwszego miejsca w grupie po prostu ma tę przewagę, że pierwszą i ewentualną trzecią partię gra białymi?

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 sty 2025, 23:09

Ok, dziękuję wam za te pierwsze opinie. Postaram się zrobić tak jak chcą gracze bo to ma zawsze największy sens.
DDK pisze:
13 sty 2025, 21:14
PS. W fazie pucharowej nie lepiej zrobić np. do 2 punktów? A np. osoba z pierwszego miejsca w grupie po prostu ma tę przewagę, że pierwszą i ewentualną trzecią partię gra białymi?
Przyznam że na moich turniejach w Final Four zawsze decydowała jedna partia trochę w myśl utworu "One moment in time". Wiadomo, że na świecie są różne formy szachowej rywalizacji ale też nie rzadko w historii to bywała np ta jedna kluczowa partia gdzie trzeba było wygrać w tym najważniejszym momencie.

No ale spoko. Co prawda nie planowałem trzeciego pytania poza tymi dwoma o ustawienia czasowe partii oraz tempo rozegrania fazy grupowej, no ale skoro broniący tytułu DDK zaproponował coś takiego to też nic nie stoi na przeszkodzie aby inni się do tego odnieśli.

Spróbujmy max do końca środy podjąć wszystkie tego typu decyzje.

@Samuraj @gumi2006 @venomik @Cement

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 14 sty 2025, 19:37

No dobra Panowie. Jeżeli chodzi o sposób rozegrania fazy grupowej to wypowiedzi Samuraja i DDK zbliżają nas do modelu na 3 kolejki z dwumeczami a może nawet bez podziału kolejek tylko wrzutka wszystkich możliwych starć i granie kto jak może i jak szybko się umówi z rywalami.

Jestem skłonny na to pójść, z tym zastrzeżeniem że jak zobaczę że to mało mobilizuje graczy i nikt nie gra to jednak podzielę wówczas na te 3 kolejki.

Czy @gumi2006 i @venomik wnoszą jakiś sprzeciw?

Ponadto jestem też ciekaw opinii wyżej wymienionej dwójki oraz kolegi @Samuraj na propozycję DDK by w playoffs nie decydowała tylko 1 partia ale gra do 2 zwycięstw. Ja sam nie wiem tutaj. Co wy sądzicie? Nowy model czy tradycyjne "one moment in time" ???

I przepraszam że pomijam kolegę @Cement ale jego chyba przez tydzień tu jeszcze nie będzie. Oczywiście jeżeli się mylę i jest to też jestem ciekaw jego opinii.

@DDK

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 sty 2025, 19:53

Ja co prawda nie biorę w tym udziału, ale opieranie wyniku na tylko jednej partii jest bardzo losowe jak na tę grę. Chyba żadne poważne zawody nie są tak rozgrywane. Normalne, że powinno to być grane chociaż do tych dwóch wygranych.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 14 sty 2025, 20:49

Kluchman pisze:
14 sty 2025, 19:53
Ja co prawda nie biorę w tym udziału, ale opieranie wyniku na tylko jednej partii jest bardzo losowe jak na tę grę. Chyba żadne poważne zawody nie są tak rozgrywane. Normalne, że powinno to być grane chociaż do tych dwóch wygranych.
A ja bym powiedział że to naprawdę częste na jakimś jednym konkretnym turnieju że w decydującej fazie jedna partia między szachistami decyduje o tym który wygrywa. Pół żartem jak Anna Taylor - Joy rywalizowała z naszym Marcinem Dorocińskim to czy to był turniej w Meksyku, w Paryżu czy w Moskwie to tylko jedna partia między nimi decydowała. Wiele razy w historii słyszeliśmy i jakiejś jednej legendarnej partii.

Czy też po prostu większość turniejów w szwajcarskim systemie na portalach, jedna partia między graczem A i graczem B najczęściej decyduje który z nim jest lepszy.

A ja organizuje tu jeden konkretny turniej więc Twoje wielkie oczy na sytuacje są moim zdaniem naprawdę przesadzone.

No ale nie upieram się. Jak gracze zechcą aby było tak jak zaproponował @DDK to ja nie będę oponował.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 sty 2025, 21:48

Często jedna partia decyduje, ale nie dlatego, że z założenia jest grana jedna partia, tylko dlatego, że po rozegraniu iluś tam wcześniejszych partii jest remis. Jak dla mnie to kolosalna różnica.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 14 sty 2025, 21:54

Dokladnie - jak wyżej. Ja nie przypominam sobie turnieju w którym w fazie pucharowej byłaby jedna partia do rozegrania.
Pojedyncza partia może decydować jak zawodnicy do tego doprowadzili remisując wczesniej, ale nie tak od razu. Co nie zmienia faktu, że mu tu sobie gramy na forum piłkarskim i rok temu się udało tak :D

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 15 sty 2025, 17:46

Moja propozycja :

Faza grupowa

- 2 grupy 3 osobowe
- Od razu pełen terminarz i umawiamy dowolnie mecze
- 2 partie z danym przeciwnikiem białymi i czarnymi - łącznie 4 partie w fazie grupowej
- awans 2 osoby z grupy

Faza Pucharowa

- Gracze z drugich miejsc w grupach mierzą się z zwycięzcami grup (nie mogą na siebie trafić osoby z tej samej grupy)
- Rozgrywka do dwóch zwycięstw i w ewentualnej 3 partii los decyduje o kolorze (liichess czy chess com oferują losowy kolor w partii dla danego gracza - można rozważyć, że zwycięzcy grup są premiowani i w 3 partii automatycznie grają białymi)

Tyle. Też nie jestem za jedną partią w fazie pucharowej, zwłaszcza, że 20% moich zdolności ujawnia się w grze czarnymi a 80% w grze białymi więc no :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”