Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 14 kwie 2006, 16:41

Snake gdzie tu jest przesada? Oleguer czuje się Katalończykiem a nie Hiszpanem i to jest przesada? Ma ku temu solidne podstawy i ciekawe dlaczego nazywasz to przesadą? Na co on czeka? Tutaj nie chodzi o wyczekwanie na cokolwiek. Nie pojmujesz tego? Nie każdy czeka na jakieś osobiste korzyści typu gra w reprezentacji a już na pewno nie przekłada ich nad przynależność narodową. Oleguer na pewno zdaje sobie sprawę z tego, że Hiszpanie nie dadzą się odłączyć Katalończykom (w końcu najbogatszy region Hiszpanii), ale to nie znaczy, że Presas ma rezygnować ze swoich idei i zmienać postawę. Napisz też o jakie problemy związane z nowym statutem chodzi a nie rzucaj hasłami bez pokrycia. Ja osobiście jestem zainteresowany tym zagadnieniem a o żadnych problemach nie czytałem tak więc liczę, że mi je przybliższysz.
snake pisze:Nazwano ja narodem, co jest nieligiczne bo Hiszpanska konstytucja mowi ze to Hiszpana jest narodem i ze dzieli sie na "Comunidades Autonomas" czyli na wojewodztwa i jedna z nich jest Kataluna.
:?
Wiesz co to jest naród? Konstytucja została uchwalona mimo, że Katalończykom nie pasowała i to znaczy, że już wszystko jest załatwione?
Wikipedia pisze:Naród - grupa ludzi, których łączy wspólna kultura, język, religia, historia czy pochodzenie etniczne...
Katalończycy są narodem a to, że nie maja własnego państwa to zupełnie inna kwestia. Nie można zanegować tego, że są narodem.
snake pisze:Ja tez szanuje jego wybór, ale w zyciu spotrowym nie wazne jest jakie sa jego poglady, tylko rozwijanie swojej kariery i pomoc kolegom.
Gówno prawda bo człowiek myślący przede wszystkim powinien kierować się własnymi poglądami i ideologią a dopiero potem innymi względami. Korzyści sportowe schodzą w tym momencie na drugi plan i dla mnie jest to zupełnie naturalne.
snake pisze:tylko rozwijanie swojej kariery i pomoc kolegom.
To on decyduje o swojej karierze a z tą pomocą kolegom to nie wiem o co kaman. Chodzi o kolegów z reprezentacji Hiszpanii mimo, że nie czuje się Hiszpanem?

Od 1934 roku Katalonia była oficjalnie republiką. Zresztą poczytaj też historię wcześniejszą. Katalonia nigdy nie należała do Hiszpanii. Dopiero Franco odebrał Katalończykom autonomię. Od tamtej pory nie udało się jej odzyskać.

Catalonia is not Spain :!:

Wróć do „Hiszpania”