snake pisze:Nazwano ja narodem, co jest nieligiczne bo Hiszpanska konstytucja mowi ze to Hiszpana jest narodem i ze dzieli sie na "Comunidades Autonomas" czyli na wojewodztwa i jedna z nich jest Kataluna.
Wiesz co to jest naród? Konstytucja została uchwalona mimo, że Katalończykom nie pasowała i to znaczy, że już wszystko jest załatwione?
Katalończycy są narodem a to, że nie maja własnego państwa to zupełnie inna kwestia. Nie można zanegować tego, że są narodem.Wikipedia pisze:Naród - grupa ludzi, których łączy wspólna kultura, język, religia, historia czy pochodzenie etniczne...
Gówno prawda bo człowiek myślący przede wszystkim powinien kierować się własnymi poglądami i ideologią a dopiero potem innymi względami. Korzyści sportowe schodzą w tym momencie na drugi plan i dla mnie jest to zupełnie naturalne.snake pisze:Ja tez szanuje jego wybór, ale w zyciu spotrowym nie wazne jest jakie sa jego poglady, tylko rozwijanie swojej kariery i pomoc kolegom.
To on decyduje o swojej karierze a z tą pomocą kolegom to nie wiem o co kaman. Chodzi o kolegów z reprezentacji Hiszpanii mimo, że nie czuje się Hiszpanem?snake pisze:tylko rozwijanie swojej kariery i pomoc kolegom.
Od 1934 roku Katalonia była oficjalnie republiką. Zresztą poczytaj też historię wcześniejszą. Katalonia nigdy nie należała do Hiszpanii. Dopiero Franco odebrał Katalończykom autonomię. Od tamtej pory nie udało się jej odzyskać.
Catalonia is not Spain