Książki - recenzje - Strona 131

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 04 mar 2025, 20:23

Obrazek

Jak zostałem Arkowcem. Na chuligańskim szlaku.

Oczekiwania miałem dość spore. Po pierwsze autor, czyli "Szczur", to jedna z legend Arki Gdynia, ale też gość wyklęty na stadionie, od lat przebywający na emigracji. Nie powiem, że liczyłem na jakiejś sensacje, ale po szumnych zapowiedziach oczekiwałem czegoś naprawdę konkretnego. Chłop działał w szalonych latach 80. i 90., kiedy w jeden weekend działo się więcej niż często przez miesiąc aktualnie. Brał udział w wielu fajnych meczach, przeżył kilka zgód, generalnie miał co opowiedzieć.

Czy opowiedział? Częściowo tak. Ale moim zdaniem wyszła taka książka trochę o wszystkim, czyli o niczym. Nie myślałem o tym, jak powinien to ugryźć żeby było ciekawiej, ale na pewno potencjał był większy. Kilka razy ponarzekał na aktualną ekipę rządząca na Arce, wyraził swoje zdanie na temat zerwania zgody z Górnikiem Wałbrzych, wspomniał że żałuje zerwania z Górnikiem Zabrze, ale mimo że na stadionie jest persona non grata to nie chciał za bardzo smarować młodszych "kolegów" z Arki.

Druga książka ważnej persony z AG, którą czytałem. Książka śp. Rybaka była trochę o kibicowaniu i trochę o rugby, tu było o kibicowaniu, ale tak lekko chaotycznie. Przyzwoite do poczytania, ale nie porwało.

Pamiętniki Planktona to kibicowski nr 1 z lektur :)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 04 mar 2025, 20:39

Miałem się skupić na jednej, jak zwykle - g... z tego wyszło. No więc na rozkładzie kilka książek, czytane w zależności od nastroju.
- Zbrodnia bez kary - opis od wydawcy: Dziennikarze Deutsche Welle, Interii i Wirtualnej Polski wyruszyli tropem nieukaranych zbrodniarzy II wojny światowej. Przystępna, każdy rozdział poświęcony jednej postaci. Część totalnie zapomniana, kilku nazwisk do tej pory nie znałem. Bardzo ciekawe. Jestem mniej więcej w połowie.
- Ogniem i mieczem - stwierdziłem, że chyba dorosłem do utworów, które w czasach liceum bardzo chętnie porzucałem po kilku stronach lub nawet nie zaczynałem, bo miałem ciekawsze rzeczy do roboty (np. gra w piłkę). Delektuję się sienkiewiczowskim stylem pisania. Po malutku do brzegu, aktualnie jestem na negocjacjach Skrzetuskiego z Kurcewiczami.
- Schronisko, które przestało istnieć - pierwsza część z serii kryminałów, dość wciągający. Jakieś 20% za mną.
- Niezłomny. Legendarna wyprawa Shackletona i statku Endurance na Antarktydę - bardzo ciekawe, jestem mniej więcej w połowie.
- Heweliusz. Tajemnica katastrofy na Bałtyku - na koniec prawdziwa perełka, wzór reportażu. Ciekawy, choć tragiczny temat, ale poprowadzony w taki sposób, że dorównuje najlepszym kryminałom. Bardzo dobra i potrzebna rzecz. Pewnie dziś skończę, to napiszę parę słów więcej.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 mar 2025, 20:45

Zygmunt-1 pisze:
04 mar 2025, 20:23
Pamiętniki Planktona to kibicowski nr 1 z lektur :)
Polecisz jakąś książkę lub książki tego typu, ale nagrane również w wersji audio? Ostatnio sporo słucham podczas jazdy czy do FMa i chętnie bym puścił też coś w temacie kibicowskim.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 04 mar 2025, 21:05

Kurde, w audio to nie wiem, bo nigdy nie słuchałem niczego. Na pewno można znaleźć książki zagranicznych autorów, bo wrzuciłem w google i wyszukało np. to:

https://www.taniaksiazka.pl/audiobook-1 ... UHycbU7e46

Jeśli chodzi o polskie książki to nie umiem Ci odpowiedzieć. Z rzeczy, które czytałem to:

- "To My Chuligani" - powieść gościa z Głogowa, pracuje nad drugą częścią, są ebooki, ale czy wydanie audio to nie wiem.

- "Jestem Kibolem" - powieść napisana kilkanaście lat temu przez gościa z Gorzowa, czytałem zaraz po premierze.

- wspomniane książki Rybaka i Szczura z Arki.

- "#UwolnićMaćka" - znana na całą Polskę historia kibica Legii.

- wspomniane Pamiętniki Planktona, ale to prehistoria. Kiedyś znalazłem w .pdfach, ale szczerze wątpię w wersję audio.

- "Wisła w ogniu" - reportaż Jadczaka, ale akurat jest w audio :)

- "Chłopcy z Łazienkowskiej" - to akurat mam w planach, opinie dobre.

- "Liga Chuliganów" - klasyka śp. Romka Zielińskiego ze Śląska Wrocław. Ale też dawne lata, wątpię że audiobook jest.

Myślę, że w wersji audio łatwiej znaleźć te zagraniczne tytuły, z polskimi może być ciężko.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 mar 2025, 21:13

Zygmunt-1 pisze:
04 mar 2025, 21:05
https://www.taniaksiazka.pl/audiobook-1 ... UHycbU7e46
Dzięki. Dodane :)
Zygmunt-1 pisze:
- wspomniane Pamiętniki Planktona, ale to prehistoria. Kiedyś znalazłem w .pdfach, ale szczerze wątpię w wersję audio.
Niestety nie ma lub nie znalazłem. Będę później na PC, to sprawdzę resztę tytułów, ale mam wrażenie, że to niezbyt popularna tematyka pod audiobooki. A szkoda, bo ostatnio sporo mi tego wchodzi i przez najbliższe kilka miesięcy dalej będzie.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 04 mar 2025, 21:16

Jutro rano będę przy komputerze to wrzucę tytuły zagraniczne, które przeczytałem i znalazłem wersję audio :witam: Z polskimi będzie pewnie ciężko. Pamiętniki Planktona kiedyś miałem zapisane na komputerze, ale to z 15 lat temu. Jak mi się uda namierzyć .pdf to podeślę, ale nie obiecuję :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 mar 2025, 21:24

W PDF mi gdzieś na Chomiku mignęło ;) poczytać planuję w wakacje, ale to w wersji papierowej, teraz tylko audiobooki. Jak będzie ładna pogoda to jadę sobie nad zalew z książką, lokuję dupsko gdzieś w cieniu i relaksik.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 04 mar 2025, 22:59

Czy ktoś, może @PietroBosman, czytał książkę "Szpiedzy w Szczecinie" Adama Zadwornego i może skreślić krótką opinię? Warto?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 mar 2025, 0:13

Zygmunt-1 pisze:
wątpię że audiobook jest.
A jednak. Liga Chuliganów i Wisła w ogniu z tych co wymieniłeś są w wersji audio :)

Taka ciekawostka. Jestem Kibolem na Legimi zostało umieszczone w dziale poradniki :D

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 05 mar 2025, 19:10

Sorry @Mr.Chris miałem trochę roboty dziś, ale w wolnej chwili podeślę zagraniczne tytuły o podobnej tematyce, które czytałem. Jak będą wersje audio to może Cię coś zainteresuje :witam:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 mar 2025, 20:10

Spoko, mam trzy tytuły w kolejce plus cztery rozdziały obecnego :D

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 05 mar 2025, 20:23

dias pisze:
04 mar 2025, 20:39
- Heweliusz. Tajemnica katastrofy na Bałtyku - na koniec prawdziwa perełka, wzór reportażu. Ciekawy, choć tragiczny temat, ale poprowadzony w taki sposób, że dorównuje najlepszym kryminałom. Bardzo dobra i potrzebna rzecz. Pewnie dziś skończę, to napiszę parę słów więcej.
No więc piszę. Do końca książki moja opinia o niej się nie zmieniła. Absolutnie świetna. Jeśli interesują Was tematy katastrof, albo chcecie się przekonać, że Polska niemal na każdym szczeblu to od bardzo dawna państwo robione na gumkę i trytytki, to jest to lektura dla Was.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 07 mar 2025, 18:28

dias pisze:
04 mar 2025, 22:59
Czy ktoś, może @PietroBosman, czytał książkę "Szpiedzy w Szczecinie" Adama Zadwornego i może skreślić krótką opinię? Warto?
Nie słyszałem o tej książce. Drugi komentarz z lubimyczytac:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5050141 ... szczecinie

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 mar 2025, 20:11

Zygmunt-1 pisze:
05 mar 2025, 19:10
Sorry @Mr.Chris miałem trochę roboty dziś, ale w wolnej chwili podeślę zagraniczne tytuły o podobnej tematyce, które czytałem. Jak będą wersje audio to może Cię coś zainteresuje :witam:
Przypominam się :D

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 mar 2025, 20:34

Kurde, myślałem, że zapomniałeś :smoke:

No dobra, teraz mnie zmotywowałeś :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”