Polacy na świecie

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Polacy na świecie

Post autor: Zygmunt-1 » 28 mar 2025, 17:28

No zobaczymy co z tego będzie. Druga liga szwedzka to nie jest coś co robi wrażenie, ale ważna jest regularna gra. W Liverpoolu jest też Fabian Mrozek, który nie tak dawno też szedł do Szwecji, ale tam zagrał tylko kilka meczów. Trafił jednak do najwyższej klasy rozgrywkowej, więc poziom nieco wyższy. Aktualnie gra regularnie, jest wypożyczony do piątej ligi angielskiej :)

Ja się zastanawiam czy pójście w młodym wieku (15,16 lat) do angielskiej szkółki to jest dla bramkarza idealny wybór. No bo Anglicy jakoś super bramkarzy nie szkolą, w topie też próżno szukać wyspiarskich golkiperów, kluby z Premier League jakoś niezbyt chętnie po nich sięgają (Pickford, Henderson to wyjątki, ale też ich kluby nie grają o najwyższe cele, więc o czymś to świadczy poniekąd). Wojtek Szczęsny trochę podważa te argumenty, bo on z tych wychowanych w UK to nie wiem czy nie zrobił najlepszej kariery w ostatnich 10-15 latach, no ale jakoś mam wrażenie, że bramkarze nie mają łatwo w tej Anglii. Inna sprawa czy ci młodzi bramkarze, którzy przechodzą z jakichś polskich akademii do Anglii to rzeczywiście mają predyspozycje do jakiejś sensownej kariery. Temat rzeka.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”