Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2410

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2117
Kibicuję: Manchester United

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 kwie 2025, 12:51

sickstick pisze:
25 kwie 2025, 12:41
Mr.Chris pisze:
25 kwie 2025, 12:31
Aż sobie zrobiłem tego latarnika i w szoku jestem, bo najwyżej oceniany jest Nawrocki z 60% :D dalej za nim ex aequo Trzaskowski, Biejat, Zandberg, a różnica między pierwszym a 9 kandydatem to tylko 11%. To tylko pokazuje jaki populizm leci ze wszystkich stron w tych wyborach i jak bardzo moje podejście się rozbiega z polską sceną polityczną. Rzadko kiedy nie mam kandydata lub partii z którym bym się zgadzał w co najmniej 70%.
U mnie różnica między 1 a 9 miejscem to 55% ;) Nawrocki u mnie wyszedł na... ostatnim miejscu, 22%
Ja mam niestety mocno popierdolone poglądy, jeżeli chodzi o polską scenę polityczną. Gospodarka lekko w prawo z wyjątkiem rynku mieszkaniowego, światopogląd wolnościowy, czyli po trochu z każdego. Np. z prawicy bym chciał ułatwienia dostępu do broni palnej, ale nie na wzór amerykański, a z lewicy rozdziału kościoła od państwa, przy czym też nie aż tak radykalnie, bo uważam, że w budynkach instytucji publicznych mają prawo być umieszczone nienachalne przedmioty religijne, jeżeli większość pracowników(?), zarządu(?), dyrektorów(?) sobie tego zażyczy. Innymi słowy, wszystko dla wszystkich i poluzowanie ale z umiarem. Natomiast znacznie mocniej karać za mocne przewinienia i recydywy.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2000

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 kwie 2025, 12:55

Mr.Chris pisze:
25 kwie 2025, 12:51
Np. z prawicy bym chciał ułatwienia dostępu do broni palnej
A co teraz jest trudnego w zdobyciu pozwolenia na broń? Pytam, bo wydaje mi się, że jak ktoś chce to ten egzamin i psycho testy to nie jest jakaś skomplikowana operacja :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6314
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 kwie 2025, 13:03

Mr.Chris pisze:
z prawicy bym chciał ułatwienia dostępu do broni palnej
A czy mogę zapytać - po co chciałbyś ułatwienia dostępu? Czujesz się niebezpiecznie w tym kraju bez gnata w kieszeni?

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1045

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 13:04

Mr.Chris pisze:
Np. z prawicy bym chciał ułatwienia dostępu do broni palnej, ale nie na wzór amerykański,
Na wzor amerykanski, to przydaloby sie pozwolenie dzialajace w taki sposob, ze jak namierzysz zlodzieja na swojej posesji to masz prawo smiecia odstrzelic i dostaniesz za to pochwale a nie wyrok. No, ale to nie na tym kontynencie.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 354

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 25 kwie 2025, 13:05

Odpowiedziałem tylko na takie pytania, które uważam, że są fundamentalne i mocno zdziwiłoby mnie gdyby ktoś odpowiadał inaczej

Prezydent powinien domagać się całkowitego odrzucenia Europejskiego Zielonego Ładu - zgadzam się
Unia Europejska powinna mieć mniejszy wpływ na polską politykę wewnętrzną. - zgadzam się
Prezydent powinien wspierać powstanie wspólnej europejskiej armii. - nie zgadzam się
Polska powinna uzależniać dalsze wsparcie Ukrainy od przeprowadzenia ekshumacji na Wołyniu. - zgadzam się
Wartości chrześcijańskie powinny być podstawą polityki społecznej państwa. - zgadzam się
Ochrona wolności słowa w Internecie jest ważniejsza niż przeciwdziałanie dezinformacji. - zgadzam się
Prezydent powinien podpisać ustawę, która odbiera 800+ niepracującym osobom z Ukrainy. - zgadzam sie
Migranci próbujący przekroczyć granicę poza przejściami granicznymi powinni być odsyłani z powrotem. - zgadzam się

Na wszystkie inne dalem "nie mam zdania" i wyszło mi:

Bartoszewicz - 74%
Jakubik - 71%
Mentzen - 71%
Braun - 71%

Jesli wam wychodzi Trzaskowski albo inny Zandberg to jestem w cięzkim szoku, bo nie wyobrażam sobie odpowiadać inaczej na te pytania tak jak na górze.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 kwie 2025, 13:09

johny batonik pisze:
25 kwie 2025, 13:05
Jesli wam wychodzi Trzaskowski albo inny Zandberg to jestem w cięzkim szoku, bo nie wyobrażam sobie odpowiadać inaczej na te pytania tak jak na górze.
Ale wiesz, że dla kogoś również inne kwestie mogą być istotne, a nie tylko te 8 pytań?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 631
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 25 kwie 2025, 13:11

johny batonik pisze:
Tak samo, jak ci, którym wychodzi Trzaskowski lub Zandberg są w szoku, że komuś wychodzi Braun.
;)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 13:13

johny batonik pisze:
Prezydent powinien domagać się całkowitego odrzucenia Europejskiego Zielonego Ładu - zgadzam się
Abstrahujac od tego, ze zielony lad, to glupota w obecnej formie, to jaki wplyw mialby miec na to jakikolwiek prezydent?
To juz Mentzen o tym glosno mowi, ze nalezy to zaorac. Niestety ani razu nie powiedzial jak to zrobic. To samo Braun o powrocie do wegla, ale ewidentnie nie zajrzal w cyferki. To samo zreszta tyczy sie pozostalych pytan - jak to sie ma do kompetencji prezydenta?

Dla mnie wiekszosc tych kwestii jest drugorzedna, bo prezydent nie ma na to wplywu. Raczej bardziej cenie takie cechy czy umiejetnosci jak stalosc swoich pogladow (niezaleznie jakie one sa), reprezentatywnosc, znajomosc jezykow obcych, umiejetnosc prowadzenia negocjacji czy budowanie swojego wizerunku i wiarygodnosci. Na podstawie obecnej kampanii nie jestem w stanie w 100% przypisac tego do zadnego kandydata, ale za to sporo z nich mozna wykreslic (tak mi sie wydaje).

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 kwie 2025, 13:20

Przema pisze:
25 kwie 2025, 13:04
Na wzor amerykanski, to przydaloby sie pozwolenie dzialajace w taki sposob, ze jak namierzysz zlodzieja na swojej posesji to masz prawo smiecia odstrzelic i dostaniesz za to pochwale a nie wyrok
Wydaje mi sie, że w żadnym stanie USA nie możesz tak sobie odstrzelić jakiegoś kolesia, który Ci właśnie podpierdala rower sprzed domu ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 kwie 2025, 13:23

1234 pisze:
25 kwie 2025, 12:55
Mr.Chris pisze:
Np. z prawicy bym chciał ułatwienia dostępu do broni palnej
A co teraz jest trudnego w zdobyciu pozwolenia na broń? Pytam, bo wydaje mi się, że jak ktoś chce to ten egzamin i psycho testy to nie jest jakaś skomplikowana operacja :)
Psycho testy tak, egzamin powinien być potrzebny tylko na karabiny. Jeżeli ktoś chce kupić zwykły pistolet albo prosty karabinek o niskiej mocy, to powinien móc wyrobić sobie odpowiedni dokument czy kartę od razu po zdaniu testów psychologicznych.
sickstick pisze:
25 kwie 2025, 13:03
Mr.Chris pisze:
z prawicy bym chciał ułatwienia dostępu do broni palnej
A czy mogę zapytać - po co chciałbyś ułatwienia dostępu? Czujesz się niebezpiecznie w tym kraju bez gnata w kieszeni?
Chcę, żeby polskie społeczeństwo miało większą świadomość i większą możliwość uczynienia hobby ze strzelectwa. Ale przyznam szczerze, że i nie pogardził bym pistoletem w domu. Just in case. Czy bym go nosił na ulicy? Z początku nie, ale jak bym już nauczył się lepiej nad nim panować, to być może.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 25 kwie 2025, 13:25

Jak to było: "mnie w Europie nikt nie ogra".
EDIP, którego budżet na lata 2025-2027 wynosi 1,5 miliarda euro, ma na celu wsparcie przemysłu obronnego w Unii Europejskiej. Choć na fundusz składa się stosunkowo niewielka kwota, program ma stanowić punkt wyjścia dla bardziej rozbudowanych inicjatyw. Dlatego decyzje dotyczące tego programu mają dalekosiężne konsekwencje. Niestety, wszystko wskazuje na to, że Polska w tym rozdaniu została odstawiona na boczny tor.
https://forsal.pl/kraj/bezpieczenstwo/a ... kseli.html

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 13:27

venomik pisze:
25 kwie 2025, 13:20
Przema pisze:
25 kwie 2025, 13:04
Na wzor amerykanski, to przydaloby sie pozwolenie dzialajace w taki sposob, ze jak namierzysz zlodzieja na swojej posesji to masz prawo smiecia odstrzelic i dostaniesz za to pochwale a nie wyrok
Wydaje mi sie, że w żadnym stanie USA nie możesz tak sobie odstrzelić jakiegoś kolesia, który Ci właśnie podpierdala rower sprzed domu ;)
Wg chata gpt wyglada to troche inaczej niz u nas:
USA – zasada "Castle Doctrine" i "Stand Your Ground":
Castle Doctrine (doktryna zamku): obowiązuje w wielu stanach USA i zakłada, że dom jest Twoim "zamkiem". Jeśli ktoś nielegalnie wtargnie do Twojego domu, masz prawo użyć śmiercionośnej siły, jeśli wierzysz, że Twoje życie lub zdrowie są zagrożone.

Stand Your Ground: w niektórych stanach (np. Floryda, Teksas), nie masz obowiązku ucieczki, nawet poza domem. Możesz stanąć do obrony i użyć broni, jeśli uznasz, że jesteś w niebezpieczeństwie.

🔴 Ale ważne zastrzeżenia:

Musi istnieć realne zagrożenie życia lub poważnego uszczerbku na zdrowiu.

Nie można np. zastrzelić włamywacza, który już ucieka lub jest obezwładniony – wtedy można być pociągniętym do odpowiedzialności karnej.

Różnice są duże między stanami – np. Nowy Jork ma surowsze przepisy niż Teksas.
To tyle z teorii, bo zawsze dochodzi czynnik do interpretacji, a z tym to juz roznie bywa.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 kwie 2025, 13:35

Przema pisze:
25 kwie 2025, 13:27
zawsze dochodzi czynnik do interpretacji
Jeżeli napastnik wyciągnie broń lub ruszy szybko w Twoim kierunku, to jak dla mnie jest to "clear and obvious" i VAR tutaj nie pomoże ;) Na jednego opanowanego pewnie przypada kilku takich, którym będą się trząść łapy i mogą przypadkowo przypadkowo wystrzelić, aczkolwiek jestem zwolennikiem obu tych zasad.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 13:39

Mr.Chris pisze:
25 kwie 2025, 13:35
Przema pisze:
25 kwie 2025, 13:27
zawsze dochodzi czynnik do interpretacji
Jeżeli napastnik wyciągnie broń lub ruszy szybko w Twoim kierunku, to jak dla mnie jest to "clear and obvious" i VAR tutaj nie pomoże ;) Na jednego opanowanego pewnie przypada kilku takich, którym będą się trząść łapy i mogą przypadkowo przypadkowo wystrzelić, aczkolwiek jestem zwolennikiem obu tych zasad.
Jasne, ze tak. Mi bardziej chodzi o interpretacje w sadzie, a tutaj nie wierze w zdrowy rozsadek.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 354

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 25 kwie 2025, 13:46

Przema pisze:
25 kwie 2025, 13:13
Abstrahujac od tego, ze zielony lad, to glupota w obecnej formie, to jaki wplyw mialby miec na to jakikolwiek prezydent?
To juz Mentzen o tym glosno mowi, ze nalezy to zaorac. Niestety ani razu nie powiedzial jak to zrobic. To samo Braun o powrocie do wegla, ale ewidentnie nie zajrzal w cyferki. To samo zreszta tyczy sie pozostalych pytan - jak to sie ma do kompetencji prezydenta?
Sluchaj, nie szukaj sensu w tych pytaniach, bo pytanie:

- Państwo powinno budować niskoczynszowe mieszkania na wynajem

Też jest idiotyczne. Co to znaczy w ogóle niskoczynszowe mieszkania. Od jakiej kwoty czynsz będzie dla kogoś niski? Nie da się odpowiedzieć na to pytanie bo jest idiotyczne. Z jednej strony miasto mogłoby partycypować w budownictwie mieszkalnym, ale nie może robić tego kosztem gigantycznego zadłużania się, a czynsze mają być konkurencyjne i odpowiadające cenie rynkowej.

Także w pytaniu o zielony ład nie doszukuj się co zrobi prezydent, tylko czy popierasz czy nie popierasz zielonego ładu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”