Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2411

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1140
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 25 kwie 2025, 13:50

Kluchman pisze:
25 kwie 2025, 6:37
Jest dość dobrze przeanalizowane, że prawicowi kandydaci często są trochę niedoszacowani w sondażach.
Tak, tylko pamiętam że przed wyborami w USA przedstawiciele sondażowni mówili że wyciągnęli wnioski z poprzednich wyborów i tym razem Trump nie będzie niedoszacowany, a jak było dobrze wiemy. :haha:
1234 pisze:
25 kwie 2025, 7:45
Cały czas nie mogę przeboleć że kandydatem Konfederacji nie jest Bosak.
Może następnym razem.
cloner pisze:
25 kwie 2025, 11:28
I podtrzymuję. Za przyznanie sie że się głosuje na konfederację czy na pis jest obecnie przeogromny hejt ze strony tolerancyjnych wyborców KOalicji.
Ja tam nikogo nie hejtuję, tylko zawsze wdaję się w kulturalne dyskusje min. z moim sąsiadem, który popiera PiS.

O kurde, to mi w Latarniku wyszło że jestem bardzo lewicowy. Bowiem wygrywa Biejat przed Zandbergiem, ale to odpowiednio 63% i 56%, a reszta już poniżej 50. Wygląda więc na to że mało który kandydat jest zgodny z moimi poglądami, a jeszcze taka ciekawostka Nawrocki był czwarty, a Trzaskowski szósty. Na końcu rankingu wszystkie nołnejmy i Sławek Mentzen. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1045

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 13:52

johny batonik pisze:
25 kwie 2025, 13:46
Także w pytaniu o zielony ład nie doszukuj się co zrobi prezydent, tylko czy popierasz czy nie popierasz zielonego ładu.
Przeciez to glupota.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2000

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 kwie 2025, 13:52

johny batonik pisze:
25 kwie 2025, 13:46
Z jednej strony miasto mogłoby partycypować w budownictwie mieszkalnym,
Istnieją już przecież instytucje jak TBS czy SIM, problem jest że nie są dostępne szerzej. Więc państwo mogłoby popracować żeby były. No ale to w ogóle nie jest zadanie prezydenta więc nie wiem czemu takie pytanie się tam znalazło.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2286
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 25 kwie 2025, 14:03

Chlopaczek pisze:
25 kwie 2025, 11:42
oblem w tym ze Zandberga zbytnio nie lubie odbieram go jako takiego lewicowego Bosaka duzo gadania malo dzialania.
Myslalem, ze tylko mnie mierzi tego jego powtarzanie frazesow, bez jakichkolwiek konkretow. Siedzi 10 lat na kanapie, a jak go zapytasz co i jak opodatkowac to konczy sie na tym, ze trzeba opodatkowac milionerow, i ze duzo ich trzeba opodatkowac no i wszystko opodatkowac. Zapewne by sie okazalo tak,ze dla niego milioner zaczyna sie od 10 000 netto miesiecznie wiec tego nie powie.
Bawia mnie te komentarze, ze to merytoryczny kandydat.

PS. nigdy nie przypuszczalbym, ze to spod Twojej klawiatury wyjdzie taki wpis.
Przema pisze:
25 kwie 2025, 13:13
To juz Mentzen o tym glosno mowi, ze nalezy to zaorac. Niestety ani razu nie powiedzial jak to zrobic.
Dobrze. Zandberg nie przedstawia nic poza pustymi frazesami o podatkach,niedofinansowanej ochronie zdrowia wiec do Cie sklania do glosowania na niego ?

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 354

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 25 kwie 2025, 14:15

venomik pisze:
25 kwie 2025, 13:09
johny batonik pisze:
25 kwie 2025, 13:05
Jesli wam wychodzi Trzaskowski albo inny Zandberg to jestem w cięzkim szoku, bo nie wyobrażam sobie odpowiadać inaczej na te pytania tak jak na górze.
Ale wiesz, że dla kogoś również inne kwestie mogą być istotne, a nie tylko te 8 pytań?
Te 8 pytań jest kluczowych. Powtorzyłem jeszcze raz te same odpowiedzi na te 8 pytań + dalem w każdym innym " nie zgadzam się" co jest korzystniejsze dla kandydatów lewicowych i jest
Woch - 63&
Hołownia, Trzaskowski, Mentze, Braun - 60%

Z kolei przy tych samych 8 odpowiedziach + w każdym innym "zgadzam się" wyszło chyba po 70% na Jakubika, Mentzena, Brauna.

Także te 8 pytań to rdzeń kandydatów prawicowych, a każda inna odpowiedź niż te co wcześniej podałem, plasuje bliżej lewicowych. Ale jak można inaczej odpowiedzieć na pytanie o odsyłanie migrantów czy wspólną armię europejską xD Przecież to trzeba mieć totalnie wyprany mózg

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1974

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 25 kwie 2025, 14:41

johny batonik pisze:
Wartości chrześcijańskie powinny być podstawą polityki społecznej państwa. - zgadzam się
johny batonik pisze:
Migranci próbujący przekroczyć granicę poza przejściami granicznymi powinni być odsyłani z powrotem. - zgadzam się
Ciekawe co zrobiłby Jezus :)
Rozumiem że wybieranie sobie tego co akurat jest wygodne z religii chrześcijańskiej to domena prawicy ;)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 14:44

Enjo pisze:
25 kwie 2025, 14:03
Dobrze. Zandberg nie przedstawia nic poza pustymi frazesami o podatkach,niedofinansowanej ochronie zdrowia wiec do Cie sklania do glosowania na niego ?
Akurat w przypadku sluzby zdrowia na dobry poczatek slusznie mowil, ze skladka dla przedsiebiorcow nie powinna byc zmniejszana. W ogole nie powinno sie zmniejszac nakladow na sluzbe zdrowia. To juz cos z czym sie zgadzam. Natomiast to tez nijak ma sie do tego co potem zrobi jako prezydent, moze ustawe zawetowac, ale wiadomo, ze to nie jest pewnik jej calkowitego odrzucenia.

Jesli chodzi o cala reszte, to np. w przeciwienstwie do Mentzena, bo pewnie o to Ci chodzi (ale to samo tyczy sie tez Trzaskowskiego czy Nawrockiego, bo cala trojka to jedna liga), jest jakis, ma poglady, ktore nie zmieniaja sie w zaleznosci od tego z kim rozmawia i choc w wielu miejscach sie z nimi nie zgadzam, to bardziej szanuje cos takiego niz Trzaskowskiego, ktory juz mial wszystkie mozliwe poglady czy Mentzena, ktory sam nie pamieta swoich pomyslow, bo teraz to juz nie jest popularne. No i szybciej bym widzial Zandberga na rozmowach chociazby z Kijowem czy USA niz Slawka, ktory zapewne rozpaczliwie wzrokiem szukalby drogi ucieczki nie umiejac nic wartosciowego przeforsowac. W jego osobie widze totalnie niewyrazistego i nieskutecznego polityka, ktory potrafi dzialac i rozmawiac dopoki obok nie stanie rozmowca, ktory w czyms sie z nim nie zgadza. Wybaczcie, ale jesli w dzisiejszych czasach podloge kims wyciera Rysiek Petru, to moim zdaniem taka osoba powinna byc z dala od jakichkolwiek funkcji publicznych.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8771
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 kwie 2025, 14:44

Conrado pisze:
25 kwie 2025, 14:41
Ciekawe co zrobiłby Jezus
Chrześcijanina przyjął, muzułmanina odesłał z kwitkiem :P

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3357

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 kwie 2025, 14:45

Enjo pisze:
25 kwie 2025, 14:03
PS. nigdy nie przypuszczalbym, ze to spod Twojej klawiatury wyjdzie taki wpis.
Nie ma powodu zebys pamietal czy nawet czytal wszystkie moje wpisy wiec tylko zaznacze ze w podobnym tonie o Zandbergu wypowiadam sie juz kolejny raz.
Na mnie te jego okragle zdania nie dzialaja i przy okazji dodam ze smieszy mnie podnoszenie przy Braunie tematu ze on ladnie peroruje.
Zandberg siedzi sobie wygodnie w polityce opowiada rozne rzeczy ale skoro nie chce wziac za nic odpowiedzialnosci to jest to tyle samo warte co kpiace obietnice Stanowskiego o budowie elektrowni atomowej w pol roku.
Przeciez w ubieglym roku byl temat ze dostanie teke wicepremiera polaczona ze stanowiskiem ministra cyfryzacji ale Zandberg odrzucil te propozycje albo mowiac precyzyjniej uzaleznil jej przyjecie od spelnienia przez rzad jakichs tam jego postulatow co w gruncie rzeczy skutkowalo tym samym.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 14:47

Chlopaczek pisze:
25 kwie 2025, 14:45
Przeciez w ubieglym roku byl temat ze dostanie teke wicepremiera polaczona ze stanowiskiem ministra cyfryzacji ale Zandberg odrzucil te propozycje albo mowiac precyzyjniej uzaleznil jej przyjecie od spelnienia przez rzad jakichs tam jego postulatow co w gruncie rzeczy skutkowalo tym samym.
Chyba mowil o tym w Kanale Zero jesli dobrze pamietam. Wspominal, ze ich postulaty zostana odrzucone, ale znajdzie sie odpowiednia liczba stolkow w SSP. Odrzucil te propozycje. Niech sobie kazdy osadzi jak to interpretowac.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 354

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 25 kwie 2025, 15:00

Conrado pisze:
25 kwie 2025, 14:41
johny batonik pisze:
Wartości chrześcijańskie powinny być podstawą polityki społecznej państwa. - zgadzam się
johny batonik pisze:
Migranci próbujący przekroczyć granicę poza przejściami granicznymi powinni być odsyłani z powrotem. - zgadzam się
Ciekawe co zrobiłby Jezus :)
Rozumiem że wybieranie sobie tego co akurat jest wygodne z religii chrześcijańskiej to domena prawicy ;)
Trudno nawet dyskutować z takim idiotycznym argumentem

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2286

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 25 kwie 2025, 15:01

Przema pisze:
25 kwie 2025, 14:44
Jesli chodzi o cala reszte, to np. w przeciwienstwie do Mentzena,
Nie mialem tutaj na mysli przeciwienstwa, chcialem wiedziec skad glos wlasnie na Zandberga. Czyli rozchodzi sie tylko o to, ze ma stale poglady, niezaleznie jakie sa (czytajac deklaracje programowa to jest zbior ogolnikow o podwyzszeniu podatkow oraz dalej te wokeizmy ze Stanow, finansowane a jakze z podatkow tyle, ze akurat Adrian o tym teraz nie wspomina).
Chlopaczek pisze:
25 kwie 2025, 14:45
Nie ma powodu zebys pamietal czy nawet czytal wszystkie moje wpisy wiec tylko zaznacze ze w podobnym tonie o Zandbergu wypowiadam sie juz kolejny raz.
moze tak byc, choc myslalem, ze zdecydowanie blizej Ci do partii Razem ze wzgledu pogladow.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3357

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 kwie 2025, 15:12

Enjo pisze:
25 kwie 2025, 15:01
moze tak byc, choc myslalem, ze zdecydowanie blizej Ci do partii Razem ze wzgledu pogladow.
Jestem zdecydowanie blizej lewej strony niz prawej ale obecna polska lewica to w duzej mierze nie jest moja bajka. Jednak jezeli mialbym wybierac jaka ta lewica mialaby miec twarz to jednak wole twarz Zandberga niz Biejat Czarzastego czy Kotuli. Tylko ze niezaleznie od tego kto by ja reprezentowal to w polityce liczy sie sprawczosc. Polska lewica jej po prostu nie ma (i w niektorych przypadkach bardzo dobrze ze tak jest).

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 kwie 2025, 15:13

Enjo pisze:
25 kwie 2025, 15:01
czytajac deklaracje programowa
Myslalem, ze to juz ustalone, ze te ich deklaracje programowe to sie nadaja do smietnika. Rownie dobrze ktorys moze obiecac wybudowanie bazy na ksiezycu i bedzie na to taka sama szansa jak i na inne punkty ujete w tych programach. Po prostu nie chce choragiewki jako prezydenta, a jesli bedzie mial swoje zdanie i opinie, ktore bedzie potrafil przeforsowac to juz jest naprawde cos. Z grona tych pozal sie boze kandydatow, to Zandberg jawi mi sie jako jeden z tych, ktory byc moze by temu sprostal, ale zlotowki bym na to nie postawil. Po prostu widze, ze inni kandydaci sa, pod tym wzgledem, jeszcze bardziej beznadziejni.

Jak gdzies juz wczesniej pisalem, od lat sie powtarza, ze urzad prezydenta to funkcja reprezentatywna w glownej mierze wiec dobrze by bylo gdyby wybrany czlowiek nie robil wiochy jak juz gdzies pojedzie, np. nie szalal z gasnica albo nie zmienial zdania co 5 minut. I chcialbym tez posluchac jakis spontanicznych wypowiedzi przynajmniej w jednym jezyku (niech to bedzie angielski) - jak ktos nie potrafi w 2025, to w ogole w tych wyborach nie powinien uczestniczyc. Fajnie jakby takie cos mialo miejsce w debacie ogolnodostepnej.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2025, 15:31 przez Przema, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4439

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 kwie 2025, 15:30

Mi to aż wstyd bo na 1 miejscu wyszedł mi Jakubiak :)

Jakubiak 72%
Nawrocki 68%
Maciak 68%

:rotfl4:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”