Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2423

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 kwie 2025, 15:29

sickstick pisze:
30 kwie 2025, 13:55
basson pisze:
30 kwie 2025, 13:48
Nie od dziś wiadomo, że sztaby, wyborcy Komorskiego czy Trzaskowskiego zawsze lubiły sobie dodawać taką łatkę. Zawsze wygrani, ewentualnie lepsi od pisu. Tam chyba dużo nie brakowało, żebyś tak napisał :P Tym razem palce chciały swoje, ale rozum poprawił
Przecież po każdej z debat sztaby każdego z kandydatów ogłaszały się zwycięzcami ;)
Jasne, że tak, bo taka jest polityczna narracja. Ale fajnie jakby zwykły Kowalski probowal zachować chociaż trochę obiektywizmu.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1961

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 30 kwie 2025, 17:32

masacra pisze:
30 kwie 2025, 15:16
jedyny historyk w Polsce zajmował się badaniem przestępczości zorganizowanej w PRL.
Powiedział to żeby się tym pochwalić,co ma oznaczać że jest inteligentny i oczytany właśnie :D
Chwalił się książką z autografem Batyra :rotfl4:
DDK pisze:
30 kwie 2025, 15:29
Ale fajnie jakby zwykły Kowalski probowal zachować chociaż trochę obiektywizmu
Jeśli ten zwykły Kowalski to ja to uważam że w Końskich Trzaskowski wypadł słabo a w ostatniej debacie wypadł o wiele lepiej czyli dobrze.Nic więcej.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 30 kwie 2025, 20:12

Stanowski z Maciakiem xDDD ale to jest przekot.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 30 kwie 2025, 20:18

Wlaczylem z ciekawosci tego Maciaka na Kanale zero i w sumie nie wiem co mam myslec o tym jak potraktowal go Stanowski.
Zaprosil faceta do studia zadal mu pytanie czy naprawde podziwia Putina a potem wyszedl zostwiajac go samego. Maciak zaczal cos tam opowiadac i po chwili wylaczyli mu mikrofon.

Troche to niepowazne skoro nie udowodniono mu o ile wiem zadnych zwiazkow z Moskwa sa to wszystko tylko podejrzenia wynikajace z tego jak sie zachowuje albo raczej ze nie zachowuje sie tak jakbysmy tego oczekiwali. Nie slyszalem tez zadnej jego wypowiedzi zeby popieral agresje Rosji na Ukraine a podziwiac Putina chyba jeszcze nie jest zakazane.
Stanowski sobie zrobil jego kosztem performance wiekszosc pewnie bedzie mu bic brawo ale mi sie to nieszczegolnie podobalo.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1134
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 30 kwie 2025, 20:20

Barcelona dziś gra wiec chciał to szybko zakończyć xD

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 30 kwie 2025, 20:22

Nie no już na debacie pytał Hołowni czy przeprosi Putina za to, że nazwał go bandytą/mordercą itd
Takim ludziom nie ma co dawać platformy żeby szerzyli swoje poglądy i łapali do siebie kolejnych wariatow, tego akurat mamy już dość i więcej nie trzeba.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 30 kwie 2025, 20:33

Przema pisze:
30 kwie 2025, 20:22
Takim ludziom nie ma co dawać platformy żeby szerzyli swoje poglądy i łapali do siebie kolejnych wariatow, tego akurat mamy już dość i więcej nie trzeba.
Ale Braun moze pieprzyc swoje kocopoly? Kto decyduje ktore poglady mozna glosic a ktore nie?
Zreszta w przeciwienstwie do Brauna my tak naprawde nie wiemy jakie ten Maciak ma poglady.
Stanowski mial swietna okazje zeby obnazyc Maciaka i zebysmy sie cokolwiek o nim dowiedzieli. Jest to na dzien dzisiejszy legalnie zarejestrowany kandydat i ma identyczne prawa jak reszta. Ja chcialbym sie na przyklad dowiedziec jak zebral te 100k podpisow.
Stanowski nie wykorzystal okazji i jeszcze go ocenzurowal. Facet zaczal cos mowic o sobie wiec to byla de facto cenzura prewencyjna.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6276
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 kwie 2025, 20:44

A ja uważam że skoro jedni twierdzą że istnieją 82 płcie, drudzy że Maria dziewica porodziła syna, to równie dobrze trzeci mogę twierdzić że Putin jest fajny. Póki wypowiedź nie stanowi bezpośrednio obrażania i atakowania innych (jak u Brauna), to jest to po prostu wyrażanie poglądów w wolnym kraju.

A jak Maciak zebrał 100k podpisów? Nie wiem, ale wiem że w Polscy żyje pokolenie ludzi którzy pamiętają Bandere i co za tym idzie szczerze nienawidzi Ukraińców, a swoją wiedzę przekazali swoim dzieciom, więc myślę że przy dobrym rozegraniu uzbieranie 100k podpisów dla antyukrańskich haseł nie powinno stanowić problemu.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2025, 20:48 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 kwie 2025, 20:48

Stanowski miał fajny pomysł, by przedstawić bliżej każdego kandydata, ale tą akcją przekreślił całą swoją wiarygodność. Może się z tym Maciakiem nie zgadzać, ale z innymi kandydatami, przynajmniej tymi spoza prawicy, też się nie zgadzał i mógł rozmawiać w miarę (bo zdarzały się odstępstwa od neutralności) normalnie.

Ja tam nie uważam, że podziwianie Putina to jest pogląd skandaliczny i niedający się jakoś tam uzasadnić. Chłop jest zbrodniarzem wojennym - to wszyscy wiemy - ale w takim kraju jak Rosja zrobił ogromny majątek, trzyma się władzy od wielu lat i nikt mu realnie nie zagraża. To nie jest bułka z masłem i Maciak mówił o podziwie w tym sensie, nie jakimś innym. Jak Stanowski zdecydował się Maciaka zaprosić to powinien potraktować go normalnie. Przecież nie ma realnego zagrożenia, że on się będzie w tych wyborach liczył jako ktoś, kto może dostać znaczącą liczbę głosów. A w sumie mogła z tego wyjść rozmowa inna niż wszystkie inne. Był potencjał.

Stanowski tak otwarcie pokazał, że nie jest neutralny. Wcześniej przynajmniej próbował udawać, że jest. Dobry pretekst dla Trzaskowskiego, by dalej nie chcieć z nim rozmawiać.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1134
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 30 kwie 2025, 20:52

Inna opcja jest taka, że on ma coś grubego na niego bo coś już w debacie "teasował"

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 623
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 30 kwie 2025, 22:59

basson pisze:
30 kwie 2025, 14:07
No ale jak facet odchodzi od stanowiska znając wybryki i postać Brauna to jednak traci.
W oczach jednych traci, w oczach innych zyskuje. Ja co prawda nie jestem jego wyborcą (przynajmniej nie w tej turze), ale uważam, że reakcja na kocopolenie Brauna była słuszna.
jakiś błędów
jakichś

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2157

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 kwie 2025, 23:12

Czy ja dobrze rozumiem? Stanowski zaprosił do studia kolesia aby z nim porozmawiać. Zadał pytanie o poglądy, które ten wyraził otwarcie niedawno. I kiedy je potwierdził to Stanowski uznał, że nie będzie z nim rozmawiał? xD

Ale błazenada. Po procu Stano wyszedł na pajaca. Mógł mu w ogóle mikrofonu nie dawać, tylko wydać oświadczenie, że nie będzie z nim rozmawiał w związku z jego opinią o Putinie. Byłoby śmieszniej.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 623
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 30 kwie 2025, 23:16

Kluchman pisze:
30 kwie 2025, 20:48
w takim kraju jak Rosja zrobił ogromny majątek, trzyma się władzy od wielu lat i nikt mu realnie nie zagraża. To nie jest bułka z masłem i Maciak mówił o podziwie w tym sensie, nie jakimś innym.
Maciak, w odpowiedzi na to pytanie w Zero, z empatią, by nie powiedzieć troską, mówił o jakiejś presji i hejcie. To nie zabrzmiało jak podziw dla polityka za definicyjną "umiejętność zdobywania i utrzymywania władzy".

Prawda jest jednak taka, że Stanowski ewidentnie chciał go upokorzyć. I sądzę, że raczej zaplanował to z góry. Nie wydaje mi się, że to była reakcja pod wpływem impulsu.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8405

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 30 kwie 2025, 23:28

Ja też nie rozumiem, za co tu nazywać Stana przekotem. Doskonale wiedział, co powie Maciak, bo już na dwóch debatach do tego Putina się ogłosił, chciał po prostu zrobić show, żeby się o tym gadało, a nie żadne tam niezgody na takie poglądy.

Zaprosił typa, kazał mu jechać 200 km w jedną stronę, żeby po wyjść po minucie wywiadu (jeszcze nie tyle przerwał dyskusję, co wyszedł sobie, zostawiając zdezorientowanego gościa samego). Słabe, upokarzające zachowanie.

I nie, żebym tu jakoś płakał za tym Maciakiem, ale zwyczajnie nie przystoi. Nawet jeśli gardzimy poglądami takiego Maciaka lub nawet nim samym - nie ma co schodzić do tego poziomu. Nie uważasz, żeby był godny, żeby prezentować jego poglądy, to po prostu go nie zapraszaj, a nie że sobie taką szopkę urządzasz.

Z takiego ludzkiego punktu widzenia - słabizna. Pod kątem tzw. debaty publicznej - słabizna. No żałosne, panie Stanowski, żałosne.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8730
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 kwie 2025, 23:30

Wg mnie wszystko zaplanowane. Stanowski głupi nie jest., wolał mecz Barcelony oglądać. Bardzo to słabe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”