Zielony ład:Kluchman pisze: ↑27 maja 2025, 10:25johny batonik pisze: ↑14 min temu
Trzaskowski minusy:
- zgoda na pakt migracyjny, zielony ład i przepychanie większości rzeczy, które podsunie UE
Myślę, że w kwestii zielonego ładu czy migracji to ładnie wzięliście do buzi mało merytoryczne straszenie. Tak poważnie. Czy Wy w ogóle wiecie, co jest w tym zielonym ładzie? Ale tak konkretnie.
- Redukcja emisji o co najmniej 55% do 2030 roku w porównaniu z poziomami z 1990 roku
- Odejście od paliw kopalnych na rzecz odnawialnych źródeł energii (niewykonalne w tak szybkim tempie. Samo odejście jest ok, ale stopniowo)
- Poprawa efektywności energetycznej budynków poprzez programy renowacji (obowiązkowe renowacje domów i zubożenie Polaków)
- Rozwój transportu publicznego i infrastruktury dla pojazdów elektrycznych (tutaj chyba nie trzeba się rozpisywać, że nie mamy i nie będziemy mieć długo infrastruktury na elektryki, same elektryki są drogie i jest to zamach na wolność wyboru)
- Przeznaczenie co najmniej 25% gruntów rolnych na rolnictwo ekologiczne
To są główne argumenty dla których Zielony Ład nie powinien zostać wprowadzony. Każdy kraj jest na innym etapie rozwoju. Jakieś śmeiszne cele, że Niemcy mają zredukować emisje do 2030 tak samo jak Estonia. Że rolnicy mają zmienić forme nawożenia, używania pestycydów bo nagle trzeba być eko. To będzie dla nich totalne wyparcie z rynku na rzecz tych krajów, które są bogatsze i szybciej się do tego przystosowały. Co za tym idzie, ceny żywności wywali w górę.
O pakcie migracyjnym chyba nie trzeba pisać, bo tylko naiwniak wierzy, że nikogo nie przyjmiemy. Większość społeczeństwa nie chce murzynów, arabów i chcą Polskę jednolitą etnicznie, więc warto byłoby robić politykę taką jak chcą Polacy, a nie UE.
Przeszkadza mi to i mam do tego takie prawo. Mi też się nie podoba Twój liberalizm a jakoś nie kwiczę. Pogódź się z tym, że żyjesz w kraju, który woli zachować bardziej konserwatywne poglądy, a jak Ci się nie podoba to sobie wyjedź tam gdzie masz zwiazki partnerskie. Nikt Cię tutaj nie trzyma.
Nie mam kompleksu językowego. Dla mnie to nie jest argument. Jeśli chodzi o doświadczenie to tak, zna się na zarządzaniu, pytanie w jakim stopniu mu to wychodziło w Warszawie, bo zdania są podzielone.Kluchman pisze: ↑27 maja 2025, 10:25johny batonik pisze: ↑14 min temu
Trzaskowski plusy:
- doświadczenie (to samo, obojętność jak przy Nawrockim)
Doświadczenie, wiedza jak funkcjonują instytucje krajowe i europejskie, znajomości, płynne posligiwanie się kilkoma językami obcymi to nie jest "obojętnie". To są potężne argumenty za, nawet ak nie do końca zgadzamy się w poglądach.