Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2134
Kibicuję: Manchester United

Książki - recenzje

Post autor: Mr.Chris » 04 cze 2025, 22:36

Zakończyłem cykl The Expanse. 9 książek (audiobooków) jak z bicza strzelił. Bardzo mocno się wpasowało w moje klimaty. Jeżeli ktoś planuje po na przykład obejrzeniu serialu dowiedzieć się co było dalej, to polecam przeczytać lub przesłuchać całość, ponieważ od czwartego sezonu/czwartej książki wydarzenia bardzo mocno się różnią, a niektóre postaci mają inne zadania (np. serialowa Camina jest połączeniem kilku postaci z książki, a w czwartym tomie jedną z głównych postaci jest zapomniany w serialu Havelock, czy całkowicie przebudowana jest rola Naomi. Z tego też powodu serial imo od czwartego sezonu zaczął się psuć, zbyt mocno rozwiązania odbiegły od książki. Książka jest znacznie lepiej napisana, chociaż wolniej się rozkręca i brakuje w niej niektórych wątków, które zostały rozwinięte w serialu. W każdym razie, zarówno serial jak i książka mocno się uzupełniają.

Anyway, mam jeszcze tom 10 w postaci zbioru luźnych opowiadań, ale zaczynam już poszukiwać czegoś nowego, bo i ten za kilka lub kilkanaście dni pęknie. Jeżeli ktoś ma jakieś polecajki z postapo/sci-fi, które są wydane również jako audiobooki, to bardzo chętnie poznam opinie :)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”