Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10298

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
1
13%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
13%
15-17 maja
3
38%
22-24 maja
3
38%
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 09 lip 2025, 10:14

Napewno dps mają Swietłana przyszłość jak społeczeństwo każe wypierdalać Ukraińcom i stoi na straży żeby żaden obcy się tu nie dostał. Już widzę młodych Polaków przebierających starców za drobne.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 lip 2025, 10:33

Słowo klucz - PRYWATNE domy opieki :)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 lip 2025, 10:42

Sorry za post pod postem ale taka sytuacja.

Odbierałem dziś rzeczy od ojca w szpitalu - dokumenty, ubrania, telefon - bo siostra która ogarniała pogrzeb tego nie zabrała zostawiając to mi. No i telefonu nie ma, zonk

Szpital Rybnik - dla znających temat ziobro zdziwienia - ale co tu się odpierdala to szok:

- wchodzisz jak do siebie (bywałem u ojca i o 21, nikt mnie nie sprawdzał, mogłem chodzić po pacjentach i ich okradać)
- dyżurka pielęgniarska wygląda jak lada, na tej ladzie leżą dokumenty pacjentów (nawet fotki zrobiłem jak coś), karty zdrowia itd
- przy zgonie ojca nikt nie sporządził listy jego rzeczy
- wydano mi jego plecak z dokumentami bez wymogu okazania przeze mnie jakiekolwiek dokumentu, niczego też nie podpisałem że to odbieram ani żadnej listy co odbieram....

BTW - wie ktoś czy jak zgłoszę sprawę na policję / do prokuratury to Orange będzie w stanie namierzyć wyłączony już telefon?
Głównie chodzi mi o dane i zdjęcia na aparacie, nie o sam model. Dziwne jest też to, że jak ojciec żył a telefon mu padł to odzywała się poczta z jego głosem a teraz odzywa się "osoba do której dzwonisz ma wyłączony telefon".

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 09 lip 2025, 11:44

Ale skurwysynstwo. Wspolczuje.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 09 lip 2025, 11:50

W takim mieście jak Kraków to przecież hostel/pokoje pod booking na górze, na dole kebab/pub/restauracja + dobra lokalizacja i masz biznes hulający 24/h :mrgreen:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 lip 2025, 12:01

gilardino11 pisze:
09 lip 2025, 10:14
Napewno dps mają Swietłana przyszłość jak społeczeństwo każe wypierdalać Ukraińcom i stoi na straży żeby żaden obcy się tu nie dostał. Już widzę młodych Polaków przebierających starców za drobne.
Pracowałem kiedyś w szpitalu razem z Ukrainkami. To nie jest tak, że naród wybrany weźmie co popadnie za najniższe pieniądze i będzie dawał z siebie wszystko. Brakuje selekcji na ludzi, którzy rzeczywiście chcą pracować i upadłą ukraińską szlachtę, której się należy.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 09 lip 2025, 12:15

matt_ pisze:
09 lip 2025, 12:01
gilardino11 pisze:
09 lip 2025, 10:14
Pracowałem kiedyś w szpitalu razem z Ukrainkami. To nie jest tak, że naród wybrany weźmie co popadnie za najniższe pieniądze i będzie dawał z siebie wszystko. Brakuje selekcji na ludzi, którzy rzeczywiście chcą pracować i upadłą ukraińską szlachtę, której się należy.
To zupelnie tak jak z Polakami. Szok.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 lip 2025, 12:18

Przema pisze:
09 lip 2025, 12:15
No ogólnie z ludźmi :) Tylko my sobie dorabiamy ideologię, że Ukrainiec dobry, bo tani i ze "zbliżonego kręgu kulturowego", inżynier nie, bo ma ciemną skórę i jest z daleka. My Polacy jesteśmy gdzieś pomiędzy ;)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 09 lip 2025, 12:26

matt_ pisze:
09 lip 2025, 12:18
Przema pisze:
09 lip 2025, 12:15
No ogólnie z ludźmi :) Tylko my sobie dorabiamy ideologię, że Ukrainiec dobry, bo tani i ze "zbliżonego kręgu kulturowego", inżynier nie, bo ma ciemną skórę i jest z daleka. My Polacy jesteśmy gdzieś pomiędzy ;)
Raczej nie chodzi o dorabianie ideologii. To naturalna kolej rzeczy. Jakosc i poziom zycia w ostatnich nastu latach mocno sie podniosl, z roznych powodow. Nie do kazdej pracy garna sie ludzie przy tak niskim bezrobociu i latwej mozliwosci emigracji. Stad dzieje sie to samo co kilkanascie lat temu gdy Polacy masowo jechali na zachod i lapali sie pracy, ktorej Niemcy nie chcieli, np. opieka nad starszymi ludzmi. U nas jest teraz to samo, Ukraincy weszli na rynek pracy masowo i jakos ta dziura moze byc latana. Mialem przykre doswiadczenia z szukaniem opieki dla starszego czlowieka i czy sie komus podoba czy nie to nadejdzie moment, ze trafi na kogos z Ukrainy i to wcale nie za male pieniadze - duzo zalezy od szczecia, bo to tez nie jest tak, ze Polakow tu nie ma na tym rynku, ale powiedzmy, ze tez nie kazdy sie garnie do kazdego przypadku, niestety.
To jest tylko przedsmak tego co bedzie za 15-20 lat w dobie starzejacego sie spoleczenstwa. Nie bedzie mial kto sie tymi ludzmi opiekowac, nie bedzie mial kto utrzymywac ich emerytur, a jednoczesnie przy takim profilu demograficznym mozna miedzy bajki wciskac jakis rozwoj technologiczny kraju w oparciu o mlodych ludzi, ktorych bedzie zdecydowanie za malo jesli chodzi o kwalifikacje, zostaja tez inne zawody, ktore teraz wypelniaja obcokrajowcy, ot chocby w Szczecinie masa Filipinczykow zakwaterowanych przy budowie Polimerów na zakladach chemicznych w Policach. Dlaczego? Bo takiej liczby Polakow z kwalifikacjami nie bylo dostepnych.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 lip 2025, 12:48

Przema pisze:
09 lip 2025, 12:26
Mialem przykre doswiadczenia z szukaniem opieki dla starszego czlowieka i czy sie komus podoba czy nie to nadejdzie moment, ze trafi na kogos z Ukrainy i to wcale nie za male pieniadze - duzo zalezy od szczecia, bo to tez nie jest tak, ze Polakow tu nie ma na tym rynku, ale powiedzmy, ze tez nie kazdy sie garnie do kazdego przypadku, niestety.
Właśnie o to chodzi. Wbrew pozorom, wielu Ukraińców umie liczyć i stereotyp o najtańszej sile roboczej nie jest do końca prawdziwy.

Nie mam problemu z imigrantami zarobkowymi jako ogółem. Komu się chce ten pracuje, niezależnie od tego czy jest z Ukrainy, Indonezji czy Gabonu. Nie zgadzam się natomiast z logiką, że Ukraińcy są lepsi od innych narodów i nie rozumiem chociażby usprawiedliwienia spłacania ich długu przez nas, "bo dzięki nim mamy wyższe PKB". Dzięki Filipińczykom też i co z tego? :)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 09 lip 2025, 12:53

matt_ pisze:
09 lip 2025, 12:48
Właśnie o to chodzi. Wbrew pozorom, wielu Ukraińców umie liczyć i stereotyp o najtańszej sile roboczej nie jest do końca prawdziwy.
I tak i nie, bo z jakis powodow pracuja tam gdzie Polacy nie chcieli. Jak ktos nie ma kwalifikacji i chce sie nauczyc...tutaj juz tak duzo Polakow chetnych nie ma, albo maja tak wygorowane oczekiwania, ze lepiej w to miejsce wziac 2 Ukraincow. To akurat wiem z doswiadczenia.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 09 lip 2025, 14:28

1234 pisze:
09 lip 2025, 11:50
W takim mieście jak Kraków to przecież hostel/pokoje pod booking na górze, na dole kebab/pub/restauracja + dobra lokalizacja i masz biznes hulający 24/h :mrgreen:
No właśnie nie do końca:
- wielka podaż na takie usługi tak naprawdę mega się zwiekszająca od kilku lat, nie jest łatwo się przebić z czymś nowym;
- koszt lokali w Krakowie: wynajem kawalerki na KAzimierzu to koszt 2,5k - jak sie doliczy sprzątanie, pranie itd to wychodzi kosmiczny koszt, więc cena też musiałaby być kosmiczna żeby nawet wyjść na zero;
- 30% pobiera booking --> bardzo obniża to rentowność przedsięwzięcia;
- w coraz większej ilości miast są ograniczenia - zmniejszają liczbę dostępnych miejsc noclegowych albo wprowadzają dodatkowe podatki --> można się spodziewać, że za np. 5 lat będzie podobnie w KRakowie, gdzie coraz więcej mieszkańców jest nie zadowolonych z turystyki.
- jeśli chodzi o gastro to już pisałem - to jest praca 24h na dobę tak naprawdę, mega dużo rzeczy związanych z sanepidem itd. JAk bym wchodził to tylko kebab kraftowy, ale to 90% sukcesu to lokalizacja (nie oparta na turystach, bo dla turysty nie ma zanczenia jakiego je kebaba) i odpowiedni pracownik.

Ogólnie brzmi pięknie, ale jak się wejdzie w szczegóły to jednak cięzko na tym dobrze zarobic.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 09 lip 2025, 15:13

DDK pisze:
09 lip 2025, 14:28
JAk bym wchodził to tylko kebab kraftowy
Obawiam się że przy dziejącej się obecnie rewolucji kraftowej za rok-dwa to określenie już nie będzie miało większej mocy. Teraz co drugi kebab jest kraftowy, a potem się okazuje że 50% z nich to kula która zamiast standardowego 50% mięsa ma 70%.

W Opolu chłop otworzył niedawno knajpę Crazy Pig, w której serwuje właściwie tylko 1 danie - gotowano-zapiekane żeberko ze świni (może wybrać 200g/450g/1kg i 3 rodzaje marynaty). Ceny niemałe, z napojem 100zł na 1 osobę pęknie. No i rzecz jest tak dobra, że chłop zbija kokosy, ruch taki że z ulicy bez rezerwacji nie da się dostać. Jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie w życiu jadłem. Biznes strzał w dziesiątkę, a najlepsze że chłop tam podaje tylko 1 danie :mrgreen:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 lip 2025, 16:09

Mr.Chris pisze:
08 lip 2025, 22:33
Śmiem więc twierdzić, że przy własnym lokalu 7-8k wyciągnie co miesiąc. Z tego 2k odłoży na remont, naprawy i aktualizację sprzętu i 5-6k to już nie jest mały zarobek.
Ale to uwzględnij jeszcze kwestię tego, że:
- jedziesz na urlop: nie zarabiasz
- chorujesz: nie zarabiasz
Więc z tego 5-6k zostaje Ci w praktyce 4-5k. To nie są fajne liczby jeśli bierzesz na siebie całe ryzyko prowadzenia dzialalności.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 09 lip 2025, 16:10

sickstick pisze:
09 lip 2025, 15:13
DDK pisze:
09 lip 2025, 14:28
JAk bym wchodził to tylko kebab kraftowy
Obawiam się że przy dziejącej się obecnie rewolucji kraftowej za rok-dwa to określenie już nie będzie miało większej mocy. Teraz co drugi kebab jest kraftowy, a potem się okazuje że 50% z nich to kula która zamiast standardowego 50% mięsa ma 70%.

W Opolu chłop otworzył niedawno knajpę Crazy Pig, w której serwuje właściwie tylko 1 danie - gotowano-zapiekane żeberko ze świni (może wybrać 200g/450g/1kg i 3 rodzaje marynaty). Ceny niemałe, z napojem 100zł na 1 osobę pęknie. No i rzecz jest tak dobra, że chłop zbija kokosy, ruch taki że z ulicy bez rezerwacji nie da się dostać. Jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie w życiu jadłem. Biznes strzał w dziesiątkę, a najlepsze że chłop tam podaje tylko 1 danie :mrgreen:
No z tego co patrzę na tam jeszcze burgery i skrzydełka 😅

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”