Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2789

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1357

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 26 sie 2025, 23:02

piotrcies pisze:
26 sie 2025, 22:50
pomijam jakość - Dorgu, Dalot, Amad, Mazraoui)
Pomijając jakość: który z nich jest typowym wahadłowym? IMO żaden, a Amad na wahadle to już w ogóle cyrk.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 sie 2025, 23:10

dias pisze:
26 sie 2025, 23:02
który z nich jest typowym wahadłowym?
ale co znaczy "typowym wahadłowym"? Przecież na wahadłach zwykle grają boczni obrońcy, tu zgoda, że nasi to tak średnio ofensywni, ale tam się stawia albo bocznych obrońców, albo skrzydłowych, takich piłkarzy, których nazwiesz przede wszystkim wahadłowymi, to na palcach jednej ręki policzysz, bo kluby grające tą pozycją są w zdecydowanej mniejszości.

My mamy biedę na bokach, to fakt. Dalot to fatalny boczny obrońca, Mazraoui jest bardziej defensywny, Dorgu to może kiedyś się ogarnie, ale obecnie jest totalnie pogubiony, a Amad jest bardziej ofensywnym skrzydłowym/10, ale to Amorim widzi Amada jako swojego podstawowego prawego wahadłowego, a Dorgu dostał zimą. Tak naprawdę potrzeba tu rezerwowych (biorąc pod uwagę decyzje trenera), a tu, jako że nie gramy w Europie, można pewnie dojechać tymi Dalotami i Mazraouiami. A w środku pola mamy krater i tam przede wszystkim trzeba wrzucić jakiś transfer, najlepiej takiego silnego B2B, który załata dziury po Case lub Bruno albo dobrego cofniętego rozgrywającego, który utrzyma pozycję, gdy partner będzie biegał jak kurczak bez głowy.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 26 sie 2025, 23:27

piotrcies pisze:
26 sie 2025, 23:10
ale co znaczy "typowym wahadłowym"?
Przyjmuję to co piszesz. Według mnie "typowy wahadłowy" to (w obecnych warunkach) taki, który albo od początku był do tego systemu szkolony, albo jest bocznym obrońcą rozegrał przynajmniej jeden sezon w tym systemie przed przyjściem do MU. No ale może ja jestem zbyt wymagający, to uznajmy, że mogliby tam grać boczni obrońcy (Ci bardziej ofensywnie nastawieni). No to ilu ofensywnie nastawionych bocznych obrońców, czyli takich naprawdę z szybkością i dobrym dryblingiem + wysokim procentem celnych podań i dośrodkowań jest kadrze? Jeden Dorgu by się nadawał. No i tu masz rację: Amad jest skrzydłowym, chłopakiem, który nie powinien moim zdaniem mieć tak sztywno przypisanej pozycji na boisku (i być ustawiany tak nisko, mimo, że w taktyce Amorima wahadłowy ma biegać jak wściekły dzik). Mazraoui jest po prostu dobrym bocznym obrońcą, defensywnie nastawionym, ale bez inklinacji do gry na wahadle (w ustawieniu Amorima). A Dalot nie nadaje się w ogóle.

Krótko mówiąc: Jestem zwolennikiem odejścia od gry wahadłowymi, przejście na grę 4 w linii na rzecz zagęszczenia środka pola, bo tu jest baardzo duży problem, co zresztą sam widzisz
piotrcies pisze:
26 sie 2025, 23:10
A w środku pola mamy krater
Ktoś taki jak Baleba by się sprawdził, moim zdaniem. Szkoda, że Bruno jednak nie chce odejść, bo kasa wtedy by się znalazła, no ale jesteśmy zakładnikami jego chcę/nie chcę.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 622

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 26 sie 2025, 23:50

Wahadłowy to połączenie obrońcy ze skrzydłowym. Podstawa to dobrze łączyć grę w obronie z przejściem do ataku, no i przede wszystkim dobrze czytać gre, ustawiać się i posiadać zajebistą wydolność, plus siła, szybkość. To nie ma być wirtuoz.
Gość nie musi mieć napisane na czole wahadłowy, a takich piłkarzy trochę jednak na rynku można znaleźć.
Taki Dorgu jest ok, ale na poziom Burnley czy Wolverhampton na początek. Tak przejść bezpośrednio z Lecce do United to może zawodnik z dużym talentem i możliwościami.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 sie 2025, 23:54

No sorry, trener najpierw odstawił 3/4 piłkarzy ofensywnych, przez co potrzebował nowych "10", potem napastnika, więc dostał nowego, bramkarza też odstawia, więc dostanie nowego, a pewnie jeszcze kogoś do środka, bo tu jest najpilniejsza potrzeba. No to już jest wsparcie rzędu 300 mln, a dzięki decyzjom Amorima, tj. przez takie oficjalne odstawienie od treningów i składu nasza pozycja przy sprzedażach jest tylko gorsza, co widać po tym, że nie możemy się praktycznie nikogo pozbyć. Tak że nie dość, że nie ma przychodów, to są gigantyczne wydatki - no jeśli tutaj jeszcze ktoś oczekuje wahadłowych do kompletu, to nieźle odfruwa.

I żeby nie było, że krytykuję odstawienie tych zawodników - to zawsze prawo trenera, żeby skreślić kogoś, kto nie pasuje. Ale też nie ma prawa już oczekiwać, że dostanie zastępstwa na te pozycje + jeszcze X wzmocnień na innych.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 sie 2025, 0:29

piotrcies pisze:
26 sie 2025, 23:54
No sorry, trener najpierw odstawił 3/4 piłkarzy ofensywnych, przez co potrzebował nowych "10", potem napastnika, więc dostał nowego, bramkarza też odstawia, więc dostanie nowego, a pewnie jeszcze kogoś do środka, bo tu jest najpilniejsza potrzeba. No to już jest wsparcie rzędu 300 mln, a dzięki decyzjom Amorima, tj. przez takie oficjalne odstawienie od treningów i składu nasza pozycja przy sprzedażach jest tylko gorsza, co widać po tym, że nie możemy się praktycznie nikogo pozbyć. Tak że nie dość, że nie ma przychodów, to są gigantyczne wydatki - no jeśli tutaj jeszcze ktoś oczekuje wahadłowych do kompletu, to nieźle odfruwa.
To wszystko jedynie pokazuje jaki tam jest bałagan i totalny brak zarządzania.

Trzeba mieć jakiś plan, ogólny pomysł, a ktoś musi tego doglądać i firmować swoim nazwiskiem, a nie brać jak leci pod trenera, transfery za 80, 70mln.
Teraz problemy bo kibice chcą wzmocnień tam gdzie one są konieczne.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2117
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 sie 2025, 0:32

Nie wiem, czy pamiętacie, ale Diallo naprawdę nieźle radził sobie na wahadle w poprzednim sezonie. Zajebiste wejścia do przodu, a i w defensywie potrafił dać bardzo dużo przecięciami piłki, pressingiem, czy dobrym ustawianiem się oraz powrotami. Chłopak to nie jest tylko cocojumbo i do przodu i ma naprawdę przeogromny potencjał na tej pozycji. Problem w tym, że on sobie tam bardzo dobrze radził (jak na młodego zawodnika na nowej pozycji), kiedy graliśmy dwoma środkowymi zawodnikami na numerze 10, np. Bruno i Zirkzee. Miał dla siebie całe skrzydło plus potrafił się skutecznie wrócić. Obecnie dubluje się z Mbeumo i nie mogą sobie z tym poradzić, ale w meczu z Arsenalem widziałem zalążki tego co mogliby robić, gdyby ktoś ich odpowiednio ustawił, ponieważ Bryan potrafi naprawdę ładnie uruchomić zawodnika na skrzydle. Nie jest to zawodnik na dziś, ale imo lepszego na tą pozycję nie dostaniemy w kilka ostatnich dni okienka ani zimą. I przyznam szczerze, że nie bardzo bym chciał tu kogoś ściągać, bo uwielbiam grę tego chłopaka jeszcze od czasów Ole, a niby nieudana przygoda w Rangersach nauczyła go jak grać zespołowo.

Z drugiej strony mamy Dorgu. Również młody chłopak. Ten radzi sobie widocznie gorzej, ale przebłyski widać. Jeżeli mielibyśmy ściągać nowe wahadło, to zdecydowanie lewa strona. Chłopak ma potencjał, ale czuję, że to zawodnik na max top8 Premier League, nawet jak się lepiej rozwinie. Zbyt mało myśli i widzi na boisku, a to jeżeli przychodzi z wiekiem, to bardzo późno. Wierzę, że jak drużynie będzie szło, to i on nie będzie zawodził, ale w przeciwieństwie do Diallo, nie jest to ktoś kto może regularnie odmieniać losy meczów.

Jako zmiennicy Dalot i Mazraoui i mi to pasuje. Mogą grać po obu stronach, a Mazraoui również w obronie (no i na 10 :angry2: ). Jako zmiennicy i na drużyny typu Grimsby są dla mnie ok, ale gdyby trafił się na nich kupiec płacący więcej niż są warci, to bym za nimi nie płakał.

Anyway, zgadzam się z Piotrkiem, że wahadła to nie jest pozycja do wzmocnienia na wczoraj. Ktoś dominujący do środka pola, ale nie z zaporową ceną. I wolałbym, żeby to nie był dzieciak, ale 25-28 lat nie bojący się walczyć i zarazem mający doświadczenie oraz ciąg do przodu... Taki McTominay -.-' ale on by [k****] pasował do tej taktyki.
dias pisze:
26 sie 2025, 23:27
Krótko mówiąc: Jestem zwolennikiem odejścia od gry wahadłowymi, przejście na grę 4 w linii na rzecz zagęszczenia środka pola, bo tu jest baardzo duży problem, co zresztą sam widzisz
Zgadzam się. Grać trójką umie tylko naprawdę garstka managerów. Amorim póki co nie za dobrze robi to na wysokim poziomie.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 sie 2025, 0:48

Tennessee pisze:
27 sie 2025, 0:29
Trzeba mieć jakiś plan, ogólny pomysł, a ktoś musi tego doglądać i firmować swoim nazwiskiem, a nie brać jak leci pod trenera, transfery za 80, 70mln.
no ja akurat transfery Cunhi i Mbeumo oceniam pozytywnie, bo nawet jak Amorim wyleci, to kolejny trener dostanie użytecznych piłkarzy do innego ustawienia, więc jest tu jakiś pomysł. Mbeumo na skrzydle, Cunha podwieszony napastnik (od biedy jako fałszywe skrzydło), mamy jeszcze Amada na bok, co prawda niewiele więcej na bok, ale przynajmniej nowy trener nie zostanie kompletnie bez skrzydłowych. Pomocnicy do gry w trójce w środku też są, a ci bieda wahadłowi dadzą radę na boku obrony bez problemu, tak że gdyby nie zadziałały pomysły Amorima, mamy dość elastyczną kadrę dla kolejnego trenera. A jakbyśmy nakupowali tych "typowych" wahadłowych, to potem byśmy byli zakładnikami trójki w obronie. Tak że jak na brak pomysłu tragedii nie ma, dorzucić tu dobrego pomocnika, zmienić bramkarza i mamy naprawdę fajną kadrę, nie wykorzystać potencjału to będzie zbrodnia.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 sie 2025, 1:07

To już chyba ustaliliśmy, że wahadłowy to spokojnie boczny obrońca albo skrzydłowy. Nie oznacza to gry trójką, a wręcz przeciwnie tacy piłkarze dają dużo innych możliwości.

Mbeumo to świetny piłkarz, tu nie ma innej oceny niż pozytywna, ale o tym wie każdy. Natomiast Cunha zdecydowanie za drogi wydatek, w tej cenie można sprowadzić dwóch piłkarzy. Taki Rayan Aït-Nouri przyszedł do City za ok. 35mln.

Nie staram się tylko krytykować, ale uważam, że właśnie teraz jest idealny moment dla United do zmiany filozofii funkcjonowania. Właśnie teraz gdy wyniki są kiepskie, brak pucharów, 15 miejsce w tabeli. Niczym nie ryzykujesz, nie walczysz o mistrzostwo czy LM, nie ma obawy utraty tytułów. To jest idealny moment moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 417

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 27 sie 2025, 1:20

Mr.Chris pisze:
27 sie 2025, 0:32
Zgadzam się. Grać trójką umie tylko naprawdę garstka managerów. Amorim póki co nie za dobrze robi to na wysokim poziomie.
Myślę, że obecnie większość poważnych coachów umiałoby przejść na granie z trójką i pochodne, Xabi potrafił w preseasonie, tzn. na KMŚ, w trakcie meczu bez taktycznych zmian przechodzić od grania trójką do grania czwórką, to samo Pep swego czasu z tym jego hybrydowym ustawieniem, nawet Simeone w Atletico w ostatnim mistrzowskim sezonie podobnie. Alonso +90% w Bayerze zagrał trójką, a w Realu jakoś po trzech meczach było wiadomo, że to będzie drugorzędne. Czy się sprawdzi - nie wiadomo, ale nie dlatego, że będzie próbował grać na musiku tak samo jak w Leverkusen. Nie znaczy też, że nie spróbuje, na razie tam były ~4 ustawienia próbowane.

Problem z tym Amorimem jest taki, że tu w praniu wyszło, że on po prostu jest betonem taktycznie. Może mu zaskoczą w pewnym momencie schematy ze Sportingu, pewnie nie. Samo ustawienie jak ustawienie, tutaj @sickstickmiał rację kilka dni temu.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 27 sie 2025, 10:00

Bernabeu2 pisze:
27 sie 2025, 1:20
Problem z tym Amorimem jest taki, że tu w praniu wyszło, że on po prostu jest betonem taktycznie
Ja bym bardzo chciał, żeby on był kimś więcej niż portugalskim Papszunem, zapatrzonych w swoją filozofię gry i stosującym ją bez względu na rywala. Niestety wątpię, żeby nastąpiła refleksja.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 sie 2025, 10:12

U mnie najbardziej sobie przewalił ostatnio z Mainoo - tzn. ja wiem, że młody miał słabszy okres, że w jego taktyce może przy gorszej fizyczności mieć problemy, ale to nasz najbardziej utalentowany wychowanek, a w kolejce do gry jest ostatni.

Jeszcze ten tekst, że rywalizuje o miejsce w składzie z Bruno, po czym Bruno gra piach, trener przyznaje, że nie był sobą mentalnie w tym meczu, a i tak go nie zdejmie. To jakie perspektywy ma Mainoo na grę w United, kiedy nawet najgorszy możliwy Fernandes gra cały czas?

Klub > piłkarz, ale my się pozbywamy wychowanka za wychowankiem w ostatnim czasie, zostaniemy zaraz z tymi Casemirami, bez nikogo z akademii. A nie takie United pamiętam i nie takiego oczekuję.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2117
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 sie 2025, 11:01

Tennessee pisze:
27 sie 2025, 1:07
Natomiast Cunha zdecydowanie za drogi wydatek, w tej cenie można sprowadzić dwóch piłkarzy. Taki Rayan Aït-Nouri przyszedł do City za ok. 35mln.
Wiesz, że on w kiepskiej drużynie w dwa sezony zrobił 27 bramek i 13 asyst w Premier League nie będąc typowym napastnikiem?
Bernabeu2 pisze:
27 sie 2025, 1:20
Myślę, że obecnie większość poważnych coachów (...)
No i wymieniłeś trzech z może dziesięciu najbardziej słynnych managerów na świecie w chwili obecnej ;) jednostki typowo wybitne, ewenementy w swojej dziedzinie. Takich jest garstka, a i też część z reszty by sobie nie poradziła. Plus drobna garść tych mniejszych, którzy faktycznie też dali by radę to zrobić w drużynie walczącej o szczyt ligi top5.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 sie 2025, 11:57

Mr.Chris pisze:
27 sie 2025, 11:01
Wiesz, że on w kiepskiej drużynie w dwa sezony zrobił 27 bramek i 13 asyst w Premier League nie będąc typowym napastnikiem?
Wiem, że potrafi robić liczby. Wiem też, że w Wolverhampton grali mocno pod niego. To jest świetny zawodnik na słabsze kluby, a jak trzeba czegoś więcej to pojawiają się problemy, zdecydowanie brakuje mu dyscypliny taktycznej, do takiej gry jak w Wolves był idealny. Znam dobrze gościa z Bundesligi, może zamknie mi mordę pobytem w United, ale mam podstawy żeby twierdzić, że tak nie będzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”