Pomijając jakość: który z nich jest typowym wahadłowym? IMO żaden, a Amad na wahadle to już w ogóle cyrk.
dias
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 sie 2025, 23:10
ale co znaczy "typowym wahadłowym"? Przecież na wahadłach zwykle grają boczni obrońcy, tu zgoda, że nasi to tak średnio ofensywni, ale tam się stawia albo bocznych obrońców, albo skrzydłowych, takich piłkarzy, których nazwiesz przede wszystkim wahadłowymi, to na palcach jednej ręki policzysz, bo kluby grające tą pozycją są w zdecydowanej mniejszości.
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 26 sie 2025, 23:27
Przyjmuję to co piszesz. Według mnie "typowy wahadłowy" to (w obecnych warunkach) taki, który albo od początku był do tego systemu szkolony, albo jest bocznym obrońcą rozegrał przynajmniej jeden sezon w tym systemie przed przyjściem do MU. No ale może ja jestem zbyt wymagający, to uznajmy, że mogliby tam grać boczni obrońcy (Ci bardziej ofensywnie nastawieni). No to ilu ofensywnie nastawionych bocznych obrońców, czyli takich naprawdę z szybkością i dobrym dryblingiem + wysokim procentem celnych podań i dośrodkowań jest kadrze? Jeden Dorgu by się nadawał. No i tu masz rację: Amad jest skrzydłowym, chłopakiem, który nie powinien moim zdaniem mieć tak sztywno przypisanej pozycji na boisku (i być ustawiany tak nisko, mimo, że w taktyce Amorima wahadłowy ma biegać jak wściekły dzik). Mazraoui jest po prostu dobrym bocznym obrońcą, defensywnie nastawionym, ale bez inklinacji do gry na wahadle (w ustawieniu Amorima). A Dalot nie nadaje się w ogóle.
Ktoś taki jak Baleba by się sprawdził, moim zdaniem. Szkoda, że Bruno jednak nie chce odejść, bo kasa wtedy by się znalazła, no ale jesteśmy zakładnikami jego chcę/nie chcę.
dias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 26 sie 2025, 23:50
Tennessee

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 sie 2025, 23:54
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 sie 2025, 0:29
To wszystko jedynie pokazuje jaki tam jest bałagan i totalny brak zarządzania.piotrcies pisze: ↑26 sie 2025, 23:54No sorry, trener najpierw odstawił 3/4 piłkarzy ofensywnych, przez co potrzebował nowych "10", potem napastnika, więc dostał nowego, bramkarza też odstawia, więc dostanie nowego, a pewnie jeszcze kogoś do środka, bo tu jest najpilniejsza potrzeba. No to już jest wsparcie rzędu 300 mln, a dzięki decyzjom Amorima, tj. przez takie oficjalne odstawienie od treningów i składu nasza pozycja przy sprzedażach jest tylko gorsza, co widać po tym, że nie możemy się praktycznie nikogo pozbyć. Tak że nie dość, że nie ma przychodów, to są gigantyczne wydatki - no jeśli tutaj jeszcze ktoś oczekuje wahadłowych do kompletu, to nieźle odfruwa.
Tennessee

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 sie 2025, 0:32
Zgadzam się. Grać trójką umie tylko naprawdę garstka managerów. Amorim póki co nie za dobrze robi to na wysokim poziomie.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 sie 2025, 0:48
no ja akurat transfery Cunhi i Mbeumo oceniam pozytywnie, bo nawet jak Amorim wyleci, to kolejny trener dostanie użytecznych piłkarzy do innego ustawienia, więc jest tu jakiś pomysł. Mbeumo na skrzydle, Cunha podwieszony napastnik (od biedy jako fałszywe skrzydło), mamy jeszcze Amada na bok, co prawda niewiele więcej na bok, ale przynajmniej nowy trener nie zostanie kompletnie bez skrzydłowych. Pomocnicy do gry w trójce w środku też są, a ci bieda wahadłowi dadzą radę na boku obrony bez problemu, tak że gdyby nie zadziałały pomysły Amorima, mamy dość elastyczną kadrę dla kolejnego trenera. A jakbyśmy nakupowali tych "typowych" wahadłowych, to potem byśmy byli zakładnikami trójki w obronie. Tak że jak na brak pomysłu tragedii nie ma, dorzucić tu dobrego pomocnika, zmienić bramkarza i mamy naprawdę fajną kadrę, nie wykorzystać potencjału to będzie zbrodnia.
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 sie 2025, 1:07
Tennessee
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 27 sie 2025, 1:20
Myślę, że obecnie większość poważnych coachów umiałoby przejść na granie z trójką i pochodne, Xabi potrafił w preseasonie, tzn. na KMŚ, w trakcie meczu bez taktycznych zmian przechodzić od grania trójką do grania czwórką, to samo Pep swego czasu z tym jego hybrydowym ustawieniem, nawet Simeone w Atletico w ostatnim mistrzowskim sezonie podobnie. Alonso +90% w Bayerze zagrał trójką, a w Realu jakoś po trzech meczach było wiadomo, że to będzie drugorzędne. Czy się sprawdzi - nie wiadomo, ale nie dlatego, że będzie próbował grać na musiku tak samo jak w Leverkusen. Nie znaczy też, że nie spróbuje, na razie tam były ~4 ustawienia próbowane.
Bernabeu2
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 27 sie 2025, 10:00
Ja bym bardzo chciał, żeby on był kimś więcej niż portugalskim Papszunem, zapatrzonych w swoją filozofię gry i stosującym ją bez względu na rywala. Niestety wątpię, żeby nastąpiła refleksja.
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 sie 2025, 10:12
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 sie 2025, 11:01
Wiesz, że on w kiepskiej drużynie w dwa sezony zrobił 27 bramek i 13 asyst w Premier League nie będąc typowym napastnikiem?
No i wymieniłeś trzech z może dziesięciu najbardziej słynnych managerów na świecie w chwili obecnej
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 sie 2025, 11:57
Wiem, że potrafi robić liczby. Wiem też, że w Wolverhampton grali mocno pod niego. To jest świetny zawodnik na słabsze kluby, a jak trzeba czegoś więcej to pojawiają się problemy, zdecydowanie brakuje mu dyscypliny taktycznej, do takiej gry jak w Wolves był idealny. Znam dobrze gościa z Bundesligi, może zamknie mi mordę pobytem w United, ale mam podstawy żeby twierdzić, że tak nie będzie.
Tennessee
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio