Gazety lub czasopisma - Strona 10

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 23 kwie 2006, 23:55

Na rynku pojawił się pierwszy numer miesięcznika o piłce nożnej "Magazyn Football". Wydawcą jest Creative Sport Ideas, który ma w portfolio miesięczniki "Super Volley" i "Tennis Magazyn".
Grupą docelową ”Magazynu Football” są kibice piłki nożnej w wieku 25-50 lat, dobrze zarabiający, ze średnim lub wyższym wykształceniem. W piśmie można przeczytać o tym, co dzieje się w polskich i zagranicznych ligach. Stałymi elementami magazynu mają być np. felietony i komentarze dziennikarzy sportowych oraz analizy przygotowywane m.in. przez trenerów. P.o. redaktorem naczelnym został Mariusz Herman.
Magazyn liczy 108 stron, kosztuje 4,50 zł, ukazuje się w nakładzie 50 tys. egz. (docelowo ma być 70 tys. egz.). Dostępny jest w salonach prasowych (Empik, Ruch, Kolporter, Relay, InMedio, Garmond) i w klubach sportowych.
Ukazaniu się tytułu towarzyszy kampania promocyjna w telewizji (TVN 24, Polsat Sport, Canal+ Sport), prasie (dziennik ”Sport”), Internecie (portal 90minut) i w regionalnych stacjach radiowych. Działania promocyjne będą też prowadzone na stadionach piłkarskich. Kreację reklamy i planowanie mediów wydawca przeprowadził we własnym zakresie.

To jest artykuł z www.press.pl
Ja osobiście nie sprawdzałem tego czasopisma, ale trzeba obadać :lol:

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 23 kwie 2006, 23:56

Ja polecam nowa gazete codzienna "Dziennik". Balem sie, ze bedzie to kolejny brukowiec podobny do "Faktu", jednak mile sie zaskoczylem. Gezeta jest ciekawa, rzeczowa, dostarcza skondensowanej i sprawdzonej informacji. Plusem sa komentarze kompetentnych osob z kraju i ze swiata takich jak Tomasz Lis, Norman Davies, Andrzej Olechowski i innych. "Wyborczej" i "Rzeczpospolitej" wyrosl powazny konkurent. Jedyne 1,50 :)

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 24 kwie 2006, 18:34

makis pisze:Ja polecam nowa gazete codzienna "Dziennik"
Zgadzam sie :wink: Najwieksza zaleta tejze gazety jest skondensowana ilosc informacji. Ani za duzo, ani za malo. Wrecz mozna powiedziec idealnie(jesli to slowo pasuje do jakiejkolwiek gazety itp.). Jak dla mnie moze jedynym minusem sa komentarze na bocznych stronach gazety, ktore nic nie wnosza do tematu, bo sa stanowczo za krotkie. Nawet Sport jako tako sie prezentuje :P Ale najmocniejszym argumentem dla tej gazety sa jakies nowinki techniczne, troc he kultury, jakies recenzje i cos o ciele ludzkim. Mozna powiedziec, ze "Dziennik" orientuje sie w wielu tematach

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 24 kwie 2006, 19:40

Ja tam polecam Logo. Wychodzi co miesiąc, może nie zawiera zbyt dużo inteligentnych treści ale można sobie poczytać o różnych nowinkach technicznych, pooglądać ciekawe gadżety, sprawdzić co w modzie piszczy ;)

Jeśli chodzi o dzienniki to nie będę orginalny bo czytam tylko GW. Jest tam w sumie wszystko o czym chciałbyś się dowiedzieć i dobrze zrobiony dział sportowy. Czytam też często jak mam na rano do szkoły Metro.. Chociaż nie lubię "darmówek" to muszę stwierdzić że ta jest w porządku... Szczególnie kiedyś rozbawił mnie komentarz do gry Rasiaka po meczu bodajrze z Austrią "wyrasta na gwiazdę reprezentacji" :P

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 26 kwie 2006, 12:18

Ktos czytal moze juz ten Football, oplaca sie kupowac czy nie?

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 01 maja 2006, 14:22

makis pisze:Ja polecam nowa gazete codzienna "Dziennik".
Macie znalazlem opinie na temat tej gazety pod katem sportowym oczywiscie ;) :

Na polskim rynku pojawiła się we wtorek nowa gazeta codzienna niemieckiego wydawcy Axela Springera - Dziennik. Nie mogłem się doczekać jej ukazania, ale wynikało to bardziej z czystej ciekawości aniżeli z zamiłowania do prasy tego wydawcy.

Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się niczego specjalnego. W zapowiedzi nowej gazety pojawiały się nazwiska, które do tej pory odpowiadały za dostarczanie kilku zdań do wielkoformatowych fotografii w znanej bulwarowej gazecie o wdzięcznym tytule Fakt.

Najbardziej zainteresował mnie oczywiście dział sportowy. Byłem mile zaskoczony, widząc takie nazwiska jak Marcin Harasimowicz, który pisał też do Przeglądu Sportowego, czy też Paweł Zarzeczny, który jak dla mnie jest absolutnie numerem jeden, jeśli chodzi o piłkarskie felietony w Polsce. Nie znaczy to oczywiście, że zawsze się z nim zgadzam, ale jego postać na pewno pozytywnie wpływa na wizerunek tej gazety.

Popatrzmy na ten dział od strony technicznej. Na początek pochwała za szatę graficzną. Przez wszystkie strony przewija się motyw stonowanej zieleni i to jest dużym plusem. Widać chęć dotarcia do dojrzalszego czytelnika, którego najbardziej interesuje treść, a nie beznadziejna mnogość kolorów i niezliczona ilość zdjęć. Bardzo ciekawie prezentują się poddziały dotyczące np. nauki obecnej w sporcie oraz rubryki, których w dotychczasowych gazetach jeszcze nie spotkałem, jak np. Plotka Dnia. Dziennik automatycznie w ten sposób pokazał, że potrafi odróżnić czystą plotkę od faktu i w ten sposób udowodnił, że nie pójdzie śladem swojego brata i nie będzie zawierać informacji czysto spekulacyjnych. Bardzo interesujące są również statystyki przed spotkaniami ligowymi. Na tym koniec pochwał.

Przykro mi za to mówić, ale i ta gazeta, a właściwie dodatek do gazety nie ustrzegł się, jak dla mnie, dość istotnych błędów. Chodzi mi głównie o dobór tematyki na pierwsze strony. Co prawda do mundialu już niewiele czasu, ale nie można zapominać, że póki co tematem numer jeden w kraju są rozgrywki ligowe i batalia Wisły z Legią o tytuł mistrzowski. Jest naprawdę o czym pisać, bo chociażby trener wiślaków daje mnóstwo materiałów do publikacji. Tymczasem w pierwszym numerze Dziennika w dziale sportowym na pierwszych stronach można przeczytać rozważania na temat kadrowiczów Janasa i ich gry albo i nie gry w klubach. Dziennikarze podejmujący ten temat uczepili się jak rzep psiego ogona reklamówek kręconych przez naszych piłkarzy. Temat po pierwsze nudny, bo tego typu materiały ukazywały się już w innych gazetach, a po drugie właściwie nic nie wnoszący do życia kibica. Kolejna kwestia to miejsce poświęcone danej dyscyplinie. Na okładce widnieje spory napis sport. Trzymając w ręce gazetę myślałem więc, że będę mógł poczytać coś ciekawego o siatkówce, koszykówce i może nawet o coraz bardziej popularnej w naszym kraju Formule 1. Nic z tego. Dodatek sportowy Dziennika powielił błędy swoich konkurentów, a nawet ich pod tym względem przerósł, fundując swoim nowym czytelnikom 3/4 zawartości o tematyce czysto piłkarskiej, a zaledwie trzy strony na inne sporty. Zapewne nie tego spodziewali się wielbiciele innych dyscyplin.

Dział sportowy Dziennika ogólnie niczym specjalnym nie zachwycił, zresztą zgodnie z moimi przewidywaniami. Poza znanymi i może kontrowersyjnymi nazwiskami w redakcji sportowej i kilkoma rubrykami gazeta nie różni się praktycznie niczym od poniedziałkowego wydania sportowego w Gazecie Wyborczej, z którą - przypominam - Dziennik chce konkurować na wkładki tematyczne. Mam jednak nadzieję, że redakcja będzie brała pod uwagę opinie czytelników i z każdym numerem będzie można powiedzieć o wiele więcej pozytywów niż w tej chwili.

Poczatki zawsze sa trudne ;)

Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 01 maja 2006, 14:32

Ktos czytal moze juz ten Football, oplaca sie kupowac czy nie?
Ja kupiłem. W pierwszy dziń jak wyszedł. Zawsze lubię sprawdzać nowe rzeczy na rynku. Przyciągnął mnie od razu tytuł "Wielki Pippo". Było co poczytać(108 stron) ale bez rewelacji. Jest wywiad z Inzaghim i Tomaszewskim, sylwetka Mourinho. Opisane ligi i poszczególne sruzyny w Orange Ekstraklasie. Ogólnie gazeta ciekawa aczkolwiek jak mowiłem bez rewelacji. no i jeszce odstraszajaca cena 4,50

Awatar użytkownika
Rumeczek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rumeczek » 01 maja 2006, 14:48

Kendo
A ten Football magazyn jest miesięcznikiem? Czy może tygodnikiem?

Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 01 maja 2006, 15:42

Rumeczek to miesięcznik. Znalazl bym pare błędów już na okladce "Filippe Inzaghi" nie wiem skąd im się to bierze Filippe, Peppe 8) . To mnie właśnie w tej gazecie lekko denerwuje są podsumoiwania miesiąca a to jest wcale niepotrzebne. Oceniają zawodników na podstawie miesiąca.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 01 maja 2006, 18:17

Martinho pisze:Dział sportowy Dziennika ogólnie niczym specjalnym nie zachwycił, zresztą zgodnie z moimi przewidywaniami
W sumie jesli chce sie tylko sport to "Przeglad sportowy" jak znalazl.
Ja ogolem "dziennik" kupuje nie dla sportu, a dla polityki i swiata. Tylko 1,50 i wszystko zgrabnie i tresciwie opisane. Troche czytania jest, ale akurat czytanie nikomu jeszcze nie zaszkodzilo.Dziennik jest bardzo dobry jesli chodzi o wiadomosci ze swiata i polityke. Co do sportu to troche gorzej, ale to chyba nie jest gazeta sportowa :wink: byleby Orlowskiego nie dopuscili to bedzie ok :lol:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 28 lis 2006, 17:46

Dzis ruszył serwis internerowy dziennika- www.dziennik.pl , ja tam sie ciesz bo cenie sobie tą gazete, dość obiektwyna sie wydaje, bez zapędów do kreowania polityki w Polsce, plus takie smaczki jak felietony Zalewskiego czy wywiady Mazurka. No Wróbel z Miachaliskim tez dają rade. Troche za duzo Lisa,ale przynajmniej zwsze dla równowagi jest Zareba czy Ziemkiewicz np. Wiec jest ok.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Gazety...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 14 maja 2016, 19:32

Uhuhu, ale odswiezenie.

Zakupilem (czesto nabywam) "Pilke Nozna" w polskim sklepie. W numerze opis meczu Bayern - Atletico. Ile napisano o zwyciezcach dwumeczu i finalistach LM? Moze ze dwa zdania... Reszta to jakas blablanina o Guardioli i jego monachijskiej przygodzie.

Jezeli Atleti wygra LM, to i tak pewnie bedzie Zidane na okladce i dziesiecostronnicowa pseudoanaliza o jego jakze dlugiej karierze trenerskiej w Madrycie.

Poleciala na leb na szyje jakosc tego tygodnika.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Gazety...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 14 maja 2016, 19:35

oj, chyba będzie kosa Dr vs Duch

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army