Skonczylem ogladac Heweliusza. Faktycznie jest to miniserial, ktory wciaga i mozna obejrzec na raz. Znakomicie zrealizowany, super zdjecia, swietne oddane lata 90. To taka Polska tego okresu w pigulce - wizualnie swietnie to przedstawione, ale takze to jak panstwo i spoleczenstwo funkcjonowalo. No nie mam sie do czego przyczepic, naprawde. Pisalem juz wczesniej, ze temat mi znany, wiele razy przewijal sie przy rodzinnym stole - niestety dziadek, ktory w temacie wiedzial najwiecej nie doczekal tego serialu, a pamietam ze sie cieszyl jak mu mowilem, ze bedzie mozna to obejrzec i pogadac co tam sie dzialo (zwlaszcza juz po samej katastrofie). Pojawila sie rowniez postac przyjaciela rodziny, jest widoczny w kilku odcinkach - ciekawe jak teraz jego zona sie na to zapatruje.
Ogolnie wstrzasajacy obraz tego zdarzenia, wszystko co moglo sie wysypac, to sie wysypalo spektakularnie i na koniec oczywiscie proba niebrudzenia sobie rak. Dosc powiedziec, ze po latach nadal wychodza nowe fakty. Z tego wszystkiego zamowilem sobie ksiazke, o ktorej @dias wspominal (Zadrozny?) wiec jeszcze sobie chetnie ta wiedze poszerze. Przy okazji przejrzalem co tam nowego pojawilo sie na YT w tym temacie. Niezmiennie wyswietla mi sie ten filmik i w jakims stopniu lapie mnie za serce i jeszcze bardziej widze z jak niszczycielskim zywiolem ci ludzie prowadzili nierowna walke:
Widze tez, ze kanal zero opublikowal rozmowe z jednym z ocalalych - puszcze sobie to wieczorem
A jesli Wam sie ten serial podobal, to polecam tez obejrzec Estonie (swego czasu ogladalem to na playerze wiec moze na HBO MAX nadal jest). Tematyka podobna, tylko to akurat dokument i tez jest mocny, a dodatkowo jest tam zdecydowanie wiecej miejsca na rozne teorie nazwijmy to spiskowe.