Polscy kibice - Strona 390

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 lis 2025, 16:37

Czyli kary finansowe za wbieganie i ZDARZALY SIE kary więzienia za bójki. Rozumiem że u nas takich kar nie ma za takie wykroczenia i przestępstwa?

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 15 lis 2025, 16:42

Nie przeczytałeś całego artykułu i mi odpowiadasz? Nie doczytałeś o monitoringu? O 150 tys zł za wbiegnięcie na boisko i przede wszystkim o RESPEKTOWANIU I WYKONYWANIU tych wyroków bez pierdolenia się w tańcu? Typowe. Miłego wieczoru

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 lis 2025, 17:19

No tak🙃 ja nie przeczytałem artykułu, gdzie nie ma żadnych ustaw.
To tak, 150k czy do 150k? Ilu dostało takie kary?
Co z monitoringiem?
W Polsce też są respektowane, na samej Legii zakazy w czasach euro miało z tego co pamiętam kilkuset kibiców.

Z mojej strony koniec. Powoływanie się na dowolny artykuł w internecie, gdzie nie ma żadnych konkretów - śmieszne.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 15 lis 2025, 17:30

DDK pisze:
15 lis 2025, 17:19
No tak🙃 ja nie przeczytałem artykułu, gdzie nie ma żadnych ustaw.
To tak, 150k czy do 150k? Ilu dostało takie kary?
Co z monitoringiem?
W Polsce też są respektowane, na samej Legii zakazy w czasach euro miało z tego co pamiętam kilkuset kibiców.

Z mojej strony koniec. Powoływanie się na dowolny artykuł w internecie, gdzie nie ma żadnych konkretów - śmieszne.
Konkretem powinno być to że tam sobie z tym problemem poradzili, a w Polsce nie. Coś więcej potrzebujesz? Bo jeżeli to nie dociera to tak jak pisałem wcześniej: ja grochem o ścianę i nikt Ci nie wmówi że czarne jest czarne a białe jest białe 🙃

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 15 lis 2025, 17:40

Ehhh, że Wam się chce...

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 15 lis 2025, 17:48

Musiało dojść do dwóch tragedii na stadionach żeby w Anglii zaostrzono przepisy i wprowadzono spore zmiany w tej kwestii. Ale podkreślanie, że w Anglii sobie poradzili też jest trochę na wyrost, incydenty na stadionie nadal są, jest odpalana pirotechnika (nie ma opraw z racami, ale są świece dymne po bramkach np., więc ktoś te środki na teren imprezy wnosi), dość często media trąbią o jakichś rasistowskich wybrykach, bijatyki na stadionie też są. Może niekoniecznie na meczach Manchesteru czy Arsenalu, gdzie ceny i dostępność biletów sprawiają, że są to "wydarzenia premium", ale to nie jest tak, że Angole są teraz jakimś wzorem do naśladowania.

Pewne rzeczy zmieniły się też z biegiem lat. Myślę, że w całej Europie w latach 80-90 było bardziej dziko i niebezpiecznie na stadionach niż dziś. I w Polsce i w Anglii.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lis 2025, 17:58

Gdy polska liga dosięgnie poziomem lidze angielskiej to i trybuny zapełnią się inną publicznością. Na razie rządzą fanatycy z racami.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 lis 2025, 18:22

Ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz że sobie poradzili :rotfl4:

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 96

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 15 lis 2025, 19:05

Teraz młode małżeństwa robią imprezy w stylu gender reveal, gdzie małe dzieci trzymają race w danym kolorze różowy/niebieski adekwatnie do płci, a Wy tu na poważnie bierzecie jakieś niebezpieczeństwa wynikające z odpalania rac. Nie widzę w tym żadnego niebezpieczeństwa jak mam być szczery. Okej, jak ktoś ma pierwszy raz z tym do czynienia to w środowisku starszych ludzi/na drodze może wywołać panikę..
Pójdę dalej, jestem nawet za tym, żeby to zalegalizować. Wyznaczyć osoby które będą za to odpowiedzialne na meczach i włączyć to na stałe na wybranych sektorach.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lis 2025, 19:08

basson pisze:
15 lis 2025, 19:05
Wyznaczyć osoby które będą za to odpowiedzialne na meczach i włączyć to na stałe na wybranych sektorach.
W zasadzie tak jest na stadionach, są osoby odpowiedzialne za oprawy. Przecież taki badboy nie wejdzie sobie na sektor z racą i jej nie odpali.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 15 lis 2025, 20:08

Są może jakieś nagrania z tego dnia, jak faktycznie wyglądała oprawa, która miała być wniesiona na mecz?

A co do przepisów, to ai znalazło takie, może coś się przyda:

Ustawa / rok Co wprowadziła? (w skrócie) Dlaczego ważna?
Public Order Act 1986 Uprawnienia policji do rozbijania agresywnych zgromadzeń; przestępstwa związane z przemocą zbiorową. Podstawa prawna działań policji wobec grup kiboli.
Football Spectators Act 1989 Football Banning Orders (FBO) – zakazy stadionowe i wyjazdowe; rejestr zakazów; odbieranie paszportów. Fundament walki z chuligaństwem; rozdzielił „huliganów” od stadionów.
Football (Offences) Act 1991 Kara za wtargnięcie na boisko, rzucanie przedmiotami, rasistowskie okrzyki, wnoszenie alkoholu. Uderza w konkretne wykroczenia stadionowe.
Crime and Disorder Act 1998 ASBO – zakazy za zachowania antyspołeczne (również poza stadionem). Pozwolił karać kiboli za działania „okołomeczowe”.
Football Disorder Act 2000 Szybkie FBO za bójki poza stadionem; konfiskata paszportów; zatrzymania prewencyjne. Reakcja na Euro 2000 – znaczne zaostrzenie prawa.
Licensing Act 2003 Ograniczenia sprzedaży alkoholu w dni meczowe; zamykanie pubów w ryzykownych strefach. Zmniejszył alkoholowe rozruchy w okolicach stadionów.
Policing and Crime Act 2009 Łatwiejsze nadawanie zakazów stadionowych; szersza definicja zachowań antyspołecznych. Wzmocnił cały system FBO.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 lis 2025, 20:37

no to chyba u nas tylko nie ma zabierania paszportów, ale za to są/były dozory, że trzeba było się stawiać np. w dniu meczu na komendę.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 lis 2025, 18:54

Obrazek

Ukraincy wnieśli oprawę, ale wiadomo, Ukraińcom Tusk dupę liżę, a polskim kibolom zrobił na złość. Hatfu na rudego.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 16 lis 2025, 19:50

A widzisz mózgu tam gdzieś race? Oczywiście oprócz tych na oprawie bo domyślam się że taka by była twoja inteligentna odpowiedź

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 16 lis 2025, 19:54

BadBoy pisze:
15 lis 2025, 15:22
Sam orzeł raczej nie jest niczym złym, tylko że to takiej oprawy odpala się rzekome race bo przecież trzeba zrobić efekt.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”