Filmy - Strona 647

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 05 lut 2026, 21:15

Jeśli ktoś nie wie na co iść obecnie do kina to z czystym sumieniem mogę polecić Wielkiego Marty'ego. Film oparty z tego co słyszałem na faktach i co mi się od razu w tym filmie spodobało, że nie było przestojów, cały czas się coś działo, nie było tzw. przerw na siku, a w połowie mi się zaczęło chcieć - wytrzymałem do końca, bo nie chciałem niczego ominąć, a to już coś znaczy xD zwłaszcza, że rzadko kiedy działo się coś przyjemnego, ale nie chcę spoilerować. Nawet nie wiedziałem, że aktor w głównej roli grał w Diunie czy w Wonce, nie poznałem totalnie, mimo tamtych ról to ta jest chyba jego najlepsza, dał radę, może to kwestia, że oprócz tego, że jest aktorem jest także producentem tego filmu. Ciekawy motyw pojawiał się też z Kay Stone, ale to już musicie obejrzeć, druga najciekawsza w moim odczuciu postać. Moim zdaniem bardzo dobre kino, poszedłem dla odmóżdżenia się, a wyszedłem mocno usatysfakcjonowany tym co zobaczyłem, nie jestem jakimś wymagającym kinomaniakiem, ale syfu bym nie polecał na forum 8)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2417

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 05 lut 2026, 21:35

na faktach to za duzo powiedziane - glowny bohater oparty na prawdziwej postaci, ale wiekszosc fabuly to fikcja. spoko film, tez bylem w kinie, ale po wczesniej zaslyszanych opiniach i nazwisku rezysera spodziewalem jeszcze wiecej. zwlaszcza koncowka bez pierdolniecia

ale w porownaniu do innych filmow seryjnie zgarniajacych nominacje do oscarow w tym roku - jednej bitwy po drugiej i grzesznikow - to marty i tak chyba najbardziej mi siadl

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 05 lut 2026, 21:39

No końcówka mogła być lepsza, liczyłem że prędzej czy później Marty osiągnie to do czego zmierzał od ukończenia pierwszych mistrzostw, swoją drogą zapomniałem dopisać że jak oglądałem zwiastun przy okazji reklam tego filmu to wydawało się że to będzie kolejny film z cyklu American Dream lat 50 jest super, bajka, rozwój tenisa stołowego w US i nie tylko (bo na Japonię jakiś nacisk też położono), tak film zwiódł mnie od tych wrażeń sam w sobie - bo pokazał jak to działa w praktyce, albo jak to wtedy działało w Stanach. Dużo osób kibicowało mam wrażenie żeby Marty sobie w końcu głupi ryj rozwalił i się przewrócił, ja mu kibicowałem w stu procentach, za bardzo po trupach do celu ale chęci miał dobre moim zdaniem, jakoś go polubiłem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4439
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 lut 2026, 11:36

Zaowocowalo trailerami z Super Bowl

Nowe Minionki :)
Nowy Spielberg
Nowy Krzyk
Nowy Pixar

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 lut 2026, 23:16

No teraz to sie zaskoczyłem

Ten zwiastun robi robotę (Radiohead 😎). Wygląda to ciekawiej od gwiazdorskiej wersji z Dorocinskim :)

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 10 lut 2026, 0:17

Eyesmon pisze:

Czekacie?
Obejrzeć obejrzę, ale Lalka to piękna laurka wystawiona..kobiecej hipergamii.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 lut 2026, 1:18

Duma Katalonii pisze:
10 lut 2026, 0:17
Lalka to piękna laurka wystawiona..kobiecej hipergamii.
Chyba zupełnie odwrotnie. Jak tam Łęcka kończy? Ucieka do klasztoru, ratując się przed bezdomnością?

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 10 lut 2026, 19:57

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lut 2026, 21:16

Ma rację. Za włosy i do stajni :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6726

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 lut 2026, 2:27

Ja miałem dość małe oczekiwania co do nowego Smarzowskiego ale okazało się że wyszło całkiem dobrze. Z minusów to wiadomo, smarzowszczyzny dla fanów Smarzowskiego (alkohol, zesrany burmistrz, układy w policji, kler itd). Dodatkowo ten cały "festiwal spierdolenia" jest IMO za długi, po jakimś czasie widz już tego nie śledzi, ciężko się odnaleźć w natłoku scen w których się nie bierze udziału. Spokojnie można było skrócić z tego pół godziny.

Na plus mimo wszystko że ten "festiwal spierdolenia" jest całkiem wiarygodny i dobrze pokazuje jak laska najpierw sama wypierała red flagi (to pewnie przez toksyczną matkę która od małego jej powtarzała że jest największym błędem w jej życiu) a potem już zupełnie nie wiedziała czy to rzeczywiście dzieje się naprawdę czy ma coś z łbem. Te same sceny w różnych konfiguracjach. Mnie to przekonało.

W sumie nie wiem które zakończenie jest prawdziwe ale raczej skłaniam się ku temu pozytywnemu. Może jest w tym jakaś hierarchia że jak ma czarne paznokcie to nie a jak czerwone to tak ale to w pierwszym akapicie wyjaśniłem, czemu nie chce mi się tego analizować.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6726

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 lut 2026, 22:01

Jako że ja jestem trochę taki romantyk no i były te Walentynki to wpadłem na pomysł żeby pyknąć trylogię "28 ... później" co to wjechała na HBO ostatnio.

28 dni później - zestarzał się trochę gorzej niż sądziłem ale to nadal fajny, klimatyczny horror z nietypowymi jak na tamte czasy zombiakami

28 tygodni później - inny klimat niż pierwsza część ale jak się przymknie oko na dziury fabularne (a te są naprawdę ogromne) to wychodzi z tego przyjemny akcyjniak

28 lat później (część pierwsza) - naprawdę nie wiem co miał wnieść ten film do uniwersum. Ten film ma momenty, np pierwsza część filmu taki klasyczny film drogi. Już od początku reżyser daje znać, że to nie jest horror więc zombiaki nie straszą, jest ich kilka rodzajów z Zombie Alfa na czele. Dobra rola syna i matki, ojciec też dał radę. Na tym plusy się kończą, bo koncepcja jest absurdalna. Ralph Phiennes ostatnio w każdym filmie wygląda tak samo, jak oglądaliście Menu to w zasadzie jest kalka tamtej postaci. Ostatnia scena w filmie - nie wiem nawet jak to skomentować. Gdzieś czytałem, że to aluzja do brytyjskiej polityki no ale ja nie znam brytyjskiej polityki więc dla mnie to takie totalne WTF. W sumie nie polecam. Pewnie obejrzymy drugą część ale to tylko z chęci odchaczenia serii.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1364

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 17 lut 2026, 22:16

Mi totalnie ta seria nie podchodzi i nie rozumiem pojawiających się nad nią zachwytów.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2233
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 19 lut 2026, 10:50

Wybrałam się do kina na film, którego raczej nikt z Was nie obejrzy:
Spoiler:
Szłam tam w charakterze opiekuna z córką i jej przyjaciółką i przed samym seansem miałam mnóstwo obaw. Słyszałam, że histeria na tym filmie bywa tak duża, że seanse są przerywane :mrgreen: :mrgreen: No i rzeczywiście się działo – były piski, oklaski, krzyki, tańce, machanie włosami, skakanie itd. itd. Moje dziewczyny były tam najmłodsze i zdecydowanie najspokojniejsze, dużo rumoru robił chłopaszek, na oko dwudziestoletni, ale zupełnie szczerze – ani trochę mi to nie przeszkadzało. Wszyscy na sali bawili się doskonale – poza jedną mamą, która była tam w podobnej roli, co ja. I wolę taki zastrzyk pozytywnej energii niż narzekania, jaka młodzież jest dziwna.

Sam materiał jest bardzo dobrze zrealizowany, a i całe show naprawdę doje*ane. Przy okazji okazało się, że to zespół, owszem, k-popowy, ale mocno skręcający w stronę hip-hopu, trapu, elektroniki, nawet momentami rocka. Jak na to, z jakim nastawieniem szłam, naprawdę przyjemnie się zaskoczyłam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lut 2026, 13:27

Ja w sobotę idę na całego Kill Billa - 4.41 h w kinie (na szczęście z przerwą :)

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2003

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 19 lut 2026, 14:16

Powstaje film o Małyszu, do kin ma trafić w 2027. Oby tylko nie był to jakiś niskobudżetowy gniot :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”