I jakież to reformy wdrożył Tusk z Bodnarem, że nagle, natychmiastowo KPO zostało odblokowane? No chyba, że tą reformą jest niezgodne z prawem usunięcie prokuratora krajowego
Bardzo dobra decyzja Nawrockiego według mnie. Tak samo uważam, że dobrze, że Czarzasty nie będzie procedował tego gniota o polskim safe 0%. Przy takich kredytach, takich pieniądzach trzeba przemyślanych decyzji. Nie ma miejsca na prowizorkę.
Teraz jest tyle informacji o safe, że nie wiadomo co jest wiarygodne. Jak słyszę, że i tak safe wejdzie, bo Rudy stwierdził, że on sobie i tak to wprowadzi bez zgody ustawy to mi się nóż w kieszeni otwiera. A tego typu umowa nie może wejść bez ratyfikacji przez parlament. Zresztą np prof. Piotrowski bez ogródek mówi, że umowa w takim kształcie jest niezgodna z konstytucją.
A tego to akurat nie wiemy, bo lista projektów jest tajna. A z doniesień medialnych wynika np, że jedną ze spółek która ma dostać miliardy jest spółka Polska Amunicja, którą jak wynika z KRS od czerwca 2024 roku kieruje Paweł Poncyliusz. Ile jest jeszcze takich spółek gdzie poupychali ludzi związanych z KO? W sumie nie wiemy bo lista projektów jest tajna.
Ja niestety mam obawy, że SAFE niczym słynne jachty z KPO byłby tylko okazją, żeby sobie ludzie z KO zarobili.