Skynet nadchodzi - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3346

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2026, 0:01

Kluchman pisze:
09 kwie 2026, 22:40
Kreatywność? Zależy czego oczekujesz. Pewnie książki na poziomie Szekspira i symfonii na poziomie Beethovena na razie nie napisze. Z oryginalnymi zadaniami na najwyższym poziomie też bywa pod górkę, choć nie zawsze
Dla mnie kreatywnosc w pisarstwie polega na tym ze autor przekazuje jakas idee w tym co napisze albo stoi za tym jakies jego doswiadczenie leki uczucia innymi slowy jakis ladunek emocjonalny.
AI moze ci tak ulozyc kolejne slowa ze zamkna sie w bardzo fajne zdanie ktore przeczytasz z przyjemnoscia ale nie ma w tym glebi. Moze ci stworzyc to co wkleil Venomik albo nawet wiersz napisac ale bedzie to plaskie i nie bedzie mozna zadac jakze uwielbianego przez dzieci w szkole pytania "co poeta mial na mysli?". Otoz nic.
Jasne nie wykluczam a wrecz przeciwnie uznaje to zapewnik ze AI moze napisac cos co mnie zachwyci i wywola we mnie jakies emocje ale tylko do momentu kiedy dowiem sie ze napisalo to AI. Jeżeli czytam u Kochanowskiego o Orszulce ktora wielkie uczynila pustki w jego domu to dziala to na mnie poniewaz wiem ze za tym wierszem stoi strata dziecka. A jakby to napisalo AI to co spalilo mu sie GPU? To sa te detale.
Kluchman pisze:
09 kwie 2026, 22:40
A inteligencja emocjonalna? Ludzie mają "związki" z LLM-ami, bo tak świetnie ich "rozumieją". Mają milion razy więcej empatii niż człowiek, zawsze mają czas, pochwalą, nie krytykują i nie oceniają... (bo ktoś nałożył im hamulce ). Może to niszowe zjawisko, ale istnieje.
Hehe to jest ogolnie tez dobry temat glownie dla socjologow psychologow a moze nawet psychiatrow.
AI wyslucha AI pochwali AI nie ocenia AI zawsze ma dla ciebie czas (no chyba ze sie skoncza tokeny i co wtedy? Przeciez nie zmienisz na inny model to by byla zdrada).
To nie jest zadna inteligencja emocjonalna AI nie zywi wobec nich zadnego realnego zrozumienia a tym bardziej uczuc. To oni maja problem jezeli przelewaja swoje emocje na maszyne.

Dobra bo chcialem zeby ten watek byl tez troche praktyczny dlatego zaczynam temat o promptowaniu czyli sztuce rozmowy z AI.
Zaznaczam ze nie jestem zadnym ekspertem to co tutaj opisuje jest wynikiem moich testow obserwacji i tego co wyczytalem.
Zachecam zeby inni tez się swoja wiedza dzielili a jak cos zahalucynuje to czujcie sie w obowiazku zeby mnie poprawic.

Skupie się na wersjach darmowych bo zakladam ze większosc takich uzywa.
Zaczynam od tego ze te wersje nie daja w ogole albo daja w stopniu ograniczonym mozliwosc wgrywania instrukcji i zapamietywania kontekstu miedzy rozmowami. Zaczniesz jeden czat opowiesz w nim AI historie swojego zycia uruchomisz kolejne okno rozmowy i tabula rasa.
Modele z których korzystalem w większości po wgryzieniu się w opcje dawaly pewne mozliwosci w tym zakresie (Grok ma Personalizuj Grok ChatGPT ma Custom Instructions) ale dopiero przejscie na wersje platna sporo pod tym wzgledem zmienia.
Przykladowo Gemini Plus ma cos takiego jak Gemy ktore pozwalaja mocno spersonalizowac okna rozmowy. Bardzo przydatne jezeli chcemy aby AI raz było powiedzmy nauczycielem hiszpanskiego w innej ekspertem który tlumaczy nam zagadnienia technologiczne w przystepny sposob a w jeszcze innej pomagalo nam w gotowaniu. Szczegolnie przydatne przy nauce bo postepy sa zapamietywane i nie trzeba za kazdym razem ich opisywac. Podobne zastosowanie maja Projekty w Claude Pro.
Teoretycznie mozna wprowadzic instrukcje na poczatku rozmowy i nie zaczynac nowej jednak nie wszystkie modele pozwalaja na bardzo dlugie okna rozmowy. Claude juz pare razy na mnie wymusil przejscie do nowego okna. Poza tym taki styl sprawia ze trzeba zmieniac instrukcje w trakcie.
Wazna informacja. Nawet w oknie jednej rozmowy model nie pamieta sam z siebie o czym pisaliscie. Z kazdym kolejnym pytaniem cala rozmowa jest wysylana do modelu dlatego zna jej kontekst. Dlaczego o tym wspominam? Bo ten mechanizm powoduje ze czym dluzsza rozmowa tym kazde kolejne pytanie kosztuje nas wiecej tokenow. Zadałes 10 pytan chcesz zmienić temat i nie zalezy ci za bardzo na tym aby AI pamietalo o czym pisaliscie? Otworz nowe okno rozmowy inaczej mozesz szybko uderzyc w limit.

Jutro napisze w jaki sposob omijam te ograniczenia z zapamietywaniem informacji ktore uznaje dla AI za istotne.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2168

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 kwie 2026, 0:57

Chlopaczek pisze:
10 kwie 2026, 0:01
Dla mnie kreatywnosc w pisarstwie polega na tym ze autor przekazuje jakas idee w tym co napisze albo stoi za tym jakies jego doswiadczenie leki uczucia innymi slowy jakis ladunek emocjonalny.
Chlopaczek pisze:
Moze ci stworzyc to co wkleil Venomik albo nawet wiersz napisac ale bedzie to plaskie i nie bedzie mozna zadac jakze uwielbianego przez dzieci w szkole pytania "co poeta mial na mysli?". Otoz nic.
Jakby tak Ci wrzucić teraz 50 wierszy oraz 50 pomysłów na fabułę (tak jak to, co ja wkleiłem) i połowa wierszy byłaby wytworem AI oraz połowa pomysłów byłaby wytworem AI - myslisz, ze jaką miałbys skuteczność odróżnienai ich od siebie?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2026, 1:33

venomik pisze:
10 kwie 2026, 0:57
Jakby tak Ci wrzucić teraz 50 wierszy oraz 50 pomysłów na fabułę (tak jak to, co ja wkleiłem) i połowa wierszy byłaby wytworem AI oraz połowa pomysłów byłaby wytworem AI - myslisz, ze jaką miałbys skuteczność odróżnienai ich od siebie?
Nie wiem nigdy tego nie sprawdzalem zakladam ze wyzsza w beletrystyce niz poezji ale to w sumie nieistotne. Dalej napisalem:
Jasne nie wykluczam a wrecz przeciwnie uznaje to zapewnik ze AI moze napisac cos co mnie zachwyci i wywola we mnie jakies emocje ale tylko do momentu kiedy dowiem sie ze napisalo to AI.
Dla mnie sprawa drugorzedna jest jak dobrze AI bedzie cos imitowac. Moze byc to nie do odroznienia. Zakladam ze kiedys zdarzy sie taka sytuacja ze dostaniemy jakis rodzaj sztuki gdzie autor bedzie anonimowy i ktora zostanie doceniona a okaze sie ze byla wytworem AI.
Ale w sztuce mamy dwa wektory jest tworca i jest odbiorca i dla mnie licza sie obaj.
Zreszta naprawde nie trzeba czekac na AI bo przeciez wystarczy przywolac chociazby tego faceta ktory falszowal i wymyslal nowe obrazy Vermeera tak dobre ze eksperci dawali sie nabrac ze to autentyki. Czy to byla sztuka? No moim zdaniem bylo w tym niesamowicie duzo kunsztu kreatywnosci i kryla sie za tym historia niespelnionego malarza. Wiec falsyfikaty ale jednak sztuka.
AI moze mnie oszukac moze mnie zachwycic ale jezeli w koncu dowiem sie ze to AI wtedy bedzie jak z ksiazka "Tatuazysta z Auschwitz" ktora po przeczytaniu nawet mi sie podobala ale kiedy dowiedzialem sie ze to zadne zapiski z zycia obozowego tylko w wiekszosci fikcja literacka stracila calkowicie w moich oczach.
W tym kontekscie AI zawsze bedzie plaskie bo nie stoi za nim ladunek emocjonalny jezeli uzyje slowo "milosc" albo "dreszcz" to te wyrazy nic dla niego nie znacza. No chyba ze jakis data center engineer splacze mu sie do chlodzenia (; To po prostu niebywale zaawansowany generator tekstu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4419
Kibicuję: AC Milan

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 kwie 2026, 11:38

Ja się bardziej obawiam pogłębienia kryzysu samotności oraz łatwiejszej bariery wejścia w cyberświat dla ludzi właśnie dzięki AI

Sam mam już wielu znajomych którzy z czatemGPT po prostu rozmawiają jak z kolegą. I tak jak Chłopaczek napisał - dzielą się z nim przemyśleniami, problemami a czat zawsze wysłucha, pomoże, przytuli wirtualnie.
Dodać do tego wirtualny model ładnej laski / przystojnego chada i mamy związek ;) I to nie żart bo ludzie w to wejdą jak w masło

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2434
Kontakt:

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 kwie 2026, 12:15

Chlopaczek pisze:
Itd. No ok, rozumiem - człowiek czuje jakieś emocje, AI jest zimnymi układami scalonymi. No prawda, ale czy właściwie bylibyśmy w stanie "ocenić czy" i "zaakceptować że" AI ma jakieś emocje? Spieramy się, czy to jest inteligencja (jeden szaman powie tak, drugi nie), a co dopiero mówić o emocjach. Sporo osób ma problem z zaakceptowaniem ich u większości gatunków zwierząt. Interpretacja dla innych królestw drzewa życia to już bardzo trudny temat nawet dla specjalistów. Czy drzewo coś czuje? A strzępka grzybni? Trudno przy nich zastosować teorię umysłu i uświadomić sobie jak może wyglądać życie z ich perspektywy. Mamy też dość mgliste pojęcie o tym, jak AI oparte na sieciach neuronowych w ogóle działa. O naszych mózgach w sumie też.

Z jednej strony czepiamy się AI o każde potknięcie i halucynacje, z drugiej sami ulegamy ogromnej liczbie błędów poznawczych. Dodanie do tego aspektu emocjonalnego dla mnie jest już filozofowaniem i szukaniem jakichś ludzkich przewag, skoro w szachy już nie mamy żadnych szans (niegdyś lepsza gra w szachy była naszym ulubionym sposobem pokazywania swojej wyższości nad komputerem). Samo filozofowanie może być ciekawe, ale dla mnie to, czy AI coś czuje przy tworzeniu tekstu ma w najlepszym razie drugrzędne znaczenie.
Chlopaczek pisze:
Zaczynam od tego ze te wersje nie daja w ogole albo daja w stopniu ograniczonym mozliwosc wgrywania instrukcji i zapamietywania kontekstu miedzy rozmowami. Zaczniesz jeden czat opowiesz w nim AI historie swojego zycia uruchomisz kolejne okno rozmowy i tabula rasa.
Przyznam, że sporo razy zdarzało mi się, że LLM w swoich odpowiedziach jakoś nawiązywał do czegoś, o co pytałem go jakiś czas wcześniej, ale konkretnych testów nie robiłem. Nie opowiadam mu swojego dnia itd. ;)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 12:25 przez Kluchman, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2168

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 kwie 2026, 12:20

Chlopaczek pisze:
10 kwie 2026, 1:33
AI moze mnie oszukac moze mnie zachwycic ale jezeli w koncu dowiem sie ze to AI wtedy bedzie jak z ksiazka "Tatuazysta z Auschwitz" ktora po przeczytaniu nawet mi sie podobala ale kiedy dowiedzialem sie ze to zadne zapiski z zycia obozowego tylko w wiekszosci fikcja literacka stracila calkowicie w moich oczach.
To co innego. Czytając książkę myślac, że to historia prawdziwa - to ta prawdziwość jest tutaj istotna. Zachwycasz się tym, że taka historia wydarzyła się naprawdę. Czujesz emocje z każdą stroną, bo nie będzie żadnego 'Deus ex machina', skoro to wydarzyło się w rzeczywistosci. Więc jak się okazuje fikcją - to masz prawo czuć rozczarowanie.
Co innego klasyczna belektrystyka. Kryminał napisany przez AI vs kryminał napisany przez człowieka. Ten pierwszy jest z automatu 'płaski', takiego słowa uzyłeś. Jeszcze jeden kroczek w rozwoju AI i po obejrzeniu filmu/przeczytaniu ksiażki będziemy musieli sprawdzić w sieci czy nam się ten film bądź ksiażka podobała. Czy może jednak była płaska ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2090
Kibicuję: Manchester United

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 kwie 2026, 12:35

Eyesmon pisze:
10 kwie 2026, 11:38
Ja się bardziej obawiam pogłębienia kryzysu samotności oraz łatwiejszej bariery wejścia w cyberświat dla ludzi właśnie dzięki AI
Produkcja takich Joi jak z Blade Runnera, to pewnie kwestia kilkudziesięciu lat.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6293
Kibicuję: 4rsenal

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 kwie 2026, 12:42

Eyesmon pisze:
Żyjemy w czasach gdzie między blokami jest zakaz gry w piłkę, a jak zrobisz sobie ze znajomymi grilla w parku to od razu przyjdzie jakiś boomer ponarzekać że mu tanią krakowską wali - przy takiej mentalności ludzi pójście w kierunku siedzenia w nosem w telefonie to powoli jedyne co im zostało. Może skoro martwimy się o pogłębiający kryzys samotności, to k*wa zacznijmy od naprawy własnych postaw.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2026, 12:50

Kluchman pisze:
10 kwie 2026, 12:15
Przyznam, że sporo razy zdarzało mi się, że LLM w swoich odpowiedziach jakoś nawiązywał do czegoś, o co pytałem go jakiś czas wcześniej, ale konkretnych testów nie robiłem. Nie opowiadam mu swojego dnia itd.
W sensie ze w nowym oknie rozmowy nawiazal do tego o czym z nim pisales kiedy w innym oknie?

@venomik nie wiem jak inni ale ja czasami przed zakupem ksiazki a juz na pewno zanim zabieram sie za czytanie sprawdzam kim jest autor. Nie tylko poprzez informacje zawarte gdzies tam z tylu ale na przyklad googlam go sobie. Posrednio do takiego poglebionego dociekania zmusil mnie wlasnie wspomniany "Tatuazysta z Auschwitz". Wczesniej wystarczylo mi ze przeczytalem na obwolucie ze autor ksiazki o fizyce faktycznie jest profesorem fizyki gdzies tam. Teraz sprawdzam czlowieka troche bardziej dociekliwie.
Jezeli nie bede mogl otrzymac takich informacji a w przypadku ksiazki o AI nie bede mogl to nie wiem czy bede w stanie sie lektura tak bardzo cieszyc jak normalnie. Bede mial gdzies tam z tylu glowy ze po prostu czytam dobrze ulozone slowo za slowem ale dla autora te slowa nic nie znaczyly.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4419
Kibicuję: AC Milan

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 kwie 2026, 13:09

sickstick pisze:
10 kwie 2026, 12:42
Eyesmon pisze:
Żyjemy w czasach gdzie między blokami jest zakaz gry w piłkę, a jak zrobisz sobie ze znajomymi grilla w parku to od razu przyjdzie jakiś boomer ponarzekać że mu tanią krakowską wali - przy takiej mentalności ludzi pójście w kierunku siedzenia w nosem w telefonie to powoli jedyne co im zostało. Może skoro martwimy się o pogłębiający kryzys samotności, to k*wa zacznijmy od naprawy własnych postaw.
No nie bo zamiast grilla można tych znajomych zaprosić na działeczkę na wołowinę prosto z Argentyny i cygaro :)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 kwie 2026, 13:30

Chlopaczek pisze:
10 kwie 2026, 12:50
W sensie ze w nowym oknie rozmowy nawiazal do tego o czym z nim pisales kiedy w innym oknie?
Tak i to nawet po kilku tygodniach. Zdarzało się nie raz.

Też kiedyś zadałem mu pytanie, co o mnie wie, bo byłem ciekaw, czy będzie bazował na całej historii pisania i w jakim stopniu poza nią wyjdzie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2026, 13:53

Czyje AI i jaki model? Czy to byl ChatGPT z wlaczona domyslnie funkcja Memory?

Ja korzystam najintensywnej z Claude i Gemini bo mam wykupione tam wersje Pro. Kiedys duzo wiecej z ChatGPT i Groka. Groka dalej cenie najbardziej za to ze zaobserwowalem iz ma w porownaniu z innymi uzywanymi przeze mnie AI chyba najmniejsze tendencje do zadowalania uzytkownika poprzez wymyslanie odpowiedzi na sile w przypadku gdy nie jest jej pewny.
Wracajac jednak do meritum ja osobiscie nie zauwazylem zeby AI zapamietywalo jakies informacje pomiedzy rozmowami ale juz od paru miesiecy rzadko uzywam ich ze tak powiem na sucho bez zdefiniowanych wczesniej i wgranych informacji.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6293
Kibicuję: 4rsenal

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 kwie 2026, 14:26

To jest akurat bardzo ciekawa kwestia, bo AI teoretycznie nie pamięta starych rozmów z innych chatów (taka jest oficjalna wersja), ale jednak coś tam pamięta. U mnie np Gemini (w każdej wersji, nawet Szybkiej) od razu wie że pytam o Jave albo JSa, nie muszę zaczynać prompta od "bądź programistą Java" tylko on już to wie na starcie chatu - prawdopodobnie po tym że w naszej historii rozmów prompotowałem głównie o to.
No i raz się też spotkałem - bardzo ciekawa sprawa - z sytuacją że Gemini Pro samo z siebie napisało mi, że zauważyło że regularnie nie przytrzymuje alta jeśli ostatnia litera jest polskim znakiem - tzn np zamiast 'łódź' piszę 'łódz' ect. (po prostu mój mózg podświadomie szybciej puszczał alt niż wciskał litere). Myślę też wzięło tą wiedzę z historii rozmów, bo raczej nie z tego jednego konkretnego chata gdzie to się działo. Co ciekawie od kiedy mi to napisał, to zacząłem na to zwracać uwagę :P

Reasumując oficjalnie te chaty nic nie pamiętają, a ja myślę że pamiętają ;) Ludzie dziś wrzucaja w chaty masę poufnych danych ect, wersja że chat "nic nie pamięta" jest lepsza biznesowo. Wiecie jak jest, przepisu na jabłecznik o który zapytałeś 3 dni temu nie pamięta, ale pesel który mu wrzuciłeś podczas redagowania maila pól toku temu zapisał na pewno ;)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 14:36 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 kwie 2026, 14:36

Chlopaczek pisze:
10 kwie 2026, 13:53
Czyje AI i jaki model? Czy to byl ChatGPT z wlaczona domyslnie funkcja Memory?

Ja korzystam najintensywnej z Claude i Gemini bo mam wykupione tam wersje Pro. Kiedys duzo wiecej z ChatGPT i Groka. Groka dalej cenie najbardziej za to ze zaobserwowalem iz ma w porownaniu z innymi uzywanymi przeze mnie AI chyba najmniejsze tendencje do zadowalania uzytkownika poprzez wymyslanie odpowiedzi na sile w przypadku gdy nie jest jej pewny.
Wracajac jednak do meritum ja osobiscie nie zauwazylem zeby AI zapamietywalo jakies informacje pomiedzy rozmowami ale juz od paru miesiecy rzadko uzywam ich ze tak powiem na sucho bez zdefiniowanych wczesniej i wgranych informacji.
To był ChatGPT, jakiś czas temu przerzuciłem się na Gemini, które traktuję jako model domyślny do codziennych zastosowań i on chyba jeszcze tego nie zrobił (ale może to kwestia czasu i większej historii). Z Claude nie mam doświadczenia. Zawodowo mam narzuconego Copilota, bo niby po zalogowaniu z pracowniczego konta Microsoft nie wykorzystuje tego, co mu wklepuję do nauki, ale nie cenię go zbyt wysoko.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 14:43 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2090
Kibicuję: Manchester United

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 kwie 2026, 14:38

Coś w internecie zachowuje informacje użytkownika, chociaż mówi, że nie zachowuje.

Szok i niedowierzanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”