Dla mnie kreatywnosc w pisarstwie polega na tym ze autor przekazuje jakas idee w tym co napisze albo stoi za tym jakies jego doswiadczenie leki uczucia innymi slowy jakis ladunek emocjonalny.
AI moze ci tak ulozyc kolejne slowa ze zamkna sie w bardzo fajne zdanie ktore przeczytasz z przyjemnoscia ale nie ma w tym glebi. Moze ci stworzyc to co wkleil Venomik albo nawet wiersz napisac ale bedzie to plaskie i nie bedzie mozna zadac jakze uwielbianego przez dzieci w szkole pytania "co poeta mial na mysli?". Otoz nic.
Jasne nie wykluczam a wrecz przeciwnie uznaje to zapewnik ze AI moze napisac cos co mnie zachwyci i wywola we mnie jakies emocje ale tylko do momentu kiedy dowiem sie ze napisalo to AI. Jeżeli czytam u Kochanowskiego o Orszulce ktora wielkie uczynila pustki w jego domu to dziala to na mnie poniewaz wiem ze za tym wierszem stoi strata dziecka. A jakby to napisalo AI to co spalilo mu sie GPU? To sa te detale.
Hehe to jest ogolnie tez dobry temat glownie dla socjologow psychologow a moze nawet psychiatrow.Kluchman pisze: ↑09 kwie 2026, 22:40A inteligencja emocjonalna? Ludzie mają "związki" z LLM-ami, bo tak świetnie ich "rozumieją". Mają milion razy więcej empatii niż człowiek, zawsze mają czas, pochwalą, nie krytykują i nie oceniają... (bo ktoś nałożył im hamulce ). Może to niszowe zjawisko, ale istnieje.
AI wyslucha AI pochwali AI nie ocenia AI zawsze ma dla ciebie czas (no chyba ze sie skoncza tokeny i co wtedy? Przeciez nie zmienisz na inny model to by byla zdrada).
To nie jest zadna inteligencja emocjonalna AI nie zywi wobec nich zadnego realnego zrozumienia a tym bardziej uczuc. To oni maja problem jezeli przelewaja swoje emocje na maszyne.
Dobra bo chcialem zeby ten watek byl tez troche praktyczny dlatego zaczynam temat o promptowaniu czyli sztuce rozmowy z AI.
Zaznaczam ze nie jestem zadnym ekspertem to co tutaj opisuje jest wynikiem moich testow obserwacji i tego co wyczytalem.
Zachecam zeby inni tez się swoja wiedza dzielili a jak cos zahalucynuje to czujcie sie w obowiazku zeby mnie poprawic.
Skupie się na wersjach darmowych bo zakladam ze większosc takich uzywa.
Zaczynam od tego ze te wersje nie daja w ogole albo daja w stopniu ograniczonym mozliwosc wgrywania instrukcji i zapamietywania kontekstu miedzy rozmowami. Zaczniesz jeden czat opowiesz w nim AI historie swojego zycia uruchomisz kolejne okno rozmowy i tabula rasa.
Modele z których korzystalem w większości po wgryzieniu się w opcje dawaly pewne mozliwosci w tym zakresie (Grok ma Personalizuj Grok ChatGPT ma Custom Instructions) ale dopiero przejscie na wersje platna sporo pod tym wzgledem zmienia.
Przykladowo Gemini Plus ma cos takiego jak Gemy ktore pozwalaja mocno spersonalizowac okna rozmowy. Bardzo przydatne jezeli chcemy aby AI raz było powiedzmy nauczycielem hiszpanskiego w innej ekspertem który tlumaczy nam zagadnienia technologiczne w przystepny sposob a w jeszcze innej pomagalo nam w gotowaniu. Szczegolnie przydatne przy nauce bo postepy sa zapamietywane i nie trzeba za kazdym razem ich opisywac. Podobne zastosowanie maja Projekty w Claude Pro.
Teoretycznie mozna wprowadzic instrukcje na poczatku rozmowy i nie zaczynac nowej jednak nie wszystkie modele pozwalaja na bardzo dlugie okna rozmowy. Claude juz pare razy na mnie wymusil przejscie do nowego okna. Poza tym taki styl sprawia ze trzeba zmieniac instrukcje w trakcie.
Wazna informacja. Nawet w oknie jednej rozmowy model nie pamieta sam z siebie o czym pisaliscie. Z kazdym kolejnym pytaniem cala rozmowa jest wysylana do modelu dlatego zna jej kontekst. Dlaczego o tym wspominam? Bo ten mechanizm powoduje ze czym dluzsza rozmowa tym kazde kolejne pytanie kosztuje nas wiecej tokenow. Zadałes 10 pytan chcesz zmienić temat i nie zalezy ci za bardzo na tym aby AI pamietalo o czym pisaliscie? Otworz nowe okno rozmowy inaczej mozesz szybko uderzyc w limit.
Jutro napisze w jaki sposob omijam te ograniczenia z zapamietywaniem informacji ktore uznaje dla AI za istotne.