Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2862

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 288
Kibicuję: Juventus

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 10 maja 2026, 2:22

Quercus pisze:
09 maja 2026, 23:24
Sh00t pisze:
09 maja 2026, 18:45
Zaśmiałem przy tym, Putin stoi za wszystkim
Rozbijanie jedności w ramach Unii Europejskiej i NATO jest w oczywistym interesie putinowskiej Rosji. Kiedyś na tym forum pisałem, że przypisywanie administracji Putina jakiejś nieziemskiej przebiegłości jest przesadzone i skądinąd zabawne. Jednak w tym konkretnym wypadku mamy niewiele podmiotów, które skorzystały na Brexicie, a nie są nim na pewno ani Brytyjczycy, ani Unia Europejska.
Mieszkałem w UK parę dobrych lat i wiem, że Brexit to żadna ingerencja Putina. Anglicy pod fasadą bycia miłymi, to generalnie rasiści i chcieli się pozbyć ludzi, którzy "siedzieli u nich". Nie raz zdarzyło mi się usłyszeć, żebym spierdalał do siebie, lub jakieś przytyki w kierunku tego, że jestem Polakiem, co kończyło się potem typową napierdalanką, bo nie pozwoliłem sobie na taki brak szacunku. Te dzbany nie kumały, że jestem tam legalnie, więc to, że nie skumali z czym się ten Brexit wiąże, to już tylko iloraz inteligencji tego narodu, a przeciętny Anglik to przygłup :smoke:

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1945

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 10 maja 2026, 8:40

League pisze:
09 maja 2026, 23:05
Po postach widać że nie wiesz co to komuna bo masz na bank mniej niż 18 lat. A zbanuje cię dlatego bo nie masz kultury tylko i wyłącznie.
Mam tyle lat że mógłbym mieć pełnoletnie dziecko xd

To nie brak kultury, miałem włam na konto po prostu, rozumiesz.

W ankiecie 8:8. Szokujące.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 10 maja 2026, 10:14

Tak na szybko co daje Brexit w kilka lat

Obniżenie PKB 8%
Spadek inwestycji o 18%
Spadek produktywności o 3-4%
Dodatkowo dla ludu słabszy funt a więc droższe życie (import) droższe podróże, stanie w kolejkach na lotniskach, koniec swobody prowadzenia biznesu w innym kraju UE ( stajesz się w wielu sytuacjach osoba drugiej kategorii)
W 2030 taka Polska dogania ( ale duzo ważniejsze przegania i zostawia w tyle) UK bo "Growth over everything". I nie ważne Ty dogonisz ale ważne jakie masz perspektywy a perspektywy UK ma najgorsze w całej zachodniej Europie

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2077
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 maja 2026, 10:16

Sh00t pisze:
10 maja 2026, 2:22
Mieszkałem w UK parę dobrych lat i wiem, że Brexit to żadna ingerencja Putina.
Ale przecież on właśnie tak działa. To samo w Polsce. On nie tworzy tematów, nie chodzi po fabrykach trolli mówiąc ej wymyśliłem Brexit, nagłośnijcie to. Wy tak to sobie wyobrażacie? :D

Rosji (i nie tylko) na rękę jest słaba i podzielona Europa. Taką Europą można łatwo manipulować, robić z nimi lepsze deale, wywierać naciski polityczne, zastraszać, czy szantażować. Szukają więc problemów w społeczeństwie i je podsycają. To nie jest jakiś tam wymysł dziennikarzy, na ten temat powstało wiele reportaży i opracowań naukowych w różnych krajach, różnych niezależnych od siebie instytucji.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 10 maja 2026, 10:20

Mr.Chris pisze:
10 maja 2026, 10:16
Sh00t pisze:
10 maja 2026, 2:22
Mieszkałem w UK parę dobrych lat i wiem, że Brexit to żadna ingerencja Putina.
Ale przecież on właśnie tak działa. To samo w Polsce. On nie tworzy tematów, nie chodzi po fabrykach trolli mówiąc ej wymyśliłem Brexit, nagłośnijcie to. Wy tak to sobie wyobrażacie? :D

Rosji (i nie tylko) na rękę jest słaba i podzielona Europa. Taką Europą można łatwo manipulować, robić z nimi lepsze deale, wywierać naciski polityczne, zastraszać, czy szantażować. Szukają więc problemów w społeczeństwie i je podsycają. To nie jest jakiś tam wymysł dziennikarzy, na ten temat powstało wiele reportaży i opracowań naukowych w różnych krajach, różnych niezależnych od siebie instytucji.
Dobra, to nie ma sensu. Tak, Brexit to Putin 😀

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 maja 2026, 10:31

Wynik referendum w sprawie Brexitu to było około 52:48. Wystarczy, że akcje dezinformacyjne w social mediach przekonały kilka procent społeczeństwa. Zresztą w Polsce też to widać, jak łatwo są łykane narracje antyeuropejskie. A jak ktoś już coś łyknie to zdania łatwo nie zmieni.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 maja 2026, 10:31

Sh00t pisze:
10 maja 2026, 10:20
:suicide:

Ty serio tak to sobie wyobrażasz jak ktoś pisze o ruskich trollach?

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 10 maja 2026, 11:12

Najbardziej realny sondaż autochtonów na dziś odnośnie Brexitu?

https://oko.press/wybory-lokalne-w-wiel ... ia-faragea

reszta to słodkie pierdupierdu pacynek zmanipulowanych przez media. Tam, gdzie EU nie może jawnie skręcić wyborów (np. Rumunia) tam wygrywa na dziś opcja anty EU (poza twardym jądrem, które jest już stracone i skazane na podmianę etniczną). I przyczyną tego nie są mityczne wpływy rus, a po prostu efekty obecnej polityki EU, szczególnie migracyjnej i zielonej.

Przejęcie połowy UA przez RP? PO CO? Nawet jeśli byliby chętni, to zyski nie są większe niż straty - niestety Ukraińcy w RP nie asymilują się tak, jak większość (w tym ja) przewidywała. Komuś druga Irlandia Północna z aktywną IRA się marzy? UA dla nas obecnie ma sens tylko i wyłącznie jako bufor między nami a rus - i to jest polska racja stanu realizowana przez praktycznie każdą opcję w RP, co cieszy.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6672

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 maja 2026, 11:30

Nie asymilują się bo nie muszą, mają ogromną, samowystarczalną diasporę, państwo polskie niczego od nich nie wymaga (przez dwa lata dzieci nie miały nawet obowiązku szkolnego!), Polacy ich nie lubią, no ciężko mieć do nich pretensje w takiej sytuacji.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 10 maja 2026, 12:31

Komuś druga Irlandia Północna z aktywną IRA się marzy? UA
Że co

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 10 maja 2026, 13:54

Mr.Chris pisze:
10 maja 2026, 10:31
Sh00t pisze:

Ja myślę, że pisanie o ruskich trollach w kontekście tego, że ktoś ma inne zdanie, zalicza się do grona niezdrowej obsesji i należałoby się poważnie nad sobą zastanowić, bo najpewniej taka osoba jest zaburzona, poprzez to, że nie jest w stanie zrozumieć innego punktu widzenia niż ten, w którym występuje schematyczne myślenie wykreowane przez propagandę antyrosyjską, w której Ruscy są za wszystko odpowiedzialni.

To pisałem ja, Wladimir Putin.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4400

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 maja 2026, 13:58

+ 1

Jak ktos ma inne zdanie niż w mainstream to na pewno ulega manipulacji Rosji. Nie moze przecież byc inaczej. Sa tylko 2 narracje. Słuszna i rosyjska

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 10 maja 2026, 14:00

@gilardino11 - jeśli RP siłowo rozbierze UA wraz z rus (co sugeruje cloner), to myślisz, że co? Ukraińcy pokornie położą pokornie łeb (szczególnie banderowski zachód UA, który przypadłby RP) czy będziesz miał co chwilę atak terrorystyczny w Warszawie? Nie wiesz czym była IRA i jakie fajne imprezy organizowała to wygoogluj sobie.
Nie wspominając o tym, że stalibyśmy się pariasem w Europie tak jak teraz rus ze wszystkimi tego konsekwencjami. Turcja do tej pory ponosi konsekwencje zajęcia połowy Cypru.
Nie rozumiem sentymentu do tych ziem. Obecnie NIC tam dla nas nie ma, ani za dużo czarnoziemów w porównaniu z resztą UA (które formalnie należą już do Blackrock i pochodnych), ani za dużo surowców (trochę ropy i gazu, NIC co sprawi, że będziemy samowystarczalni). Dostaniemy skrajnie wrogą ludność + na kilkadziesiąt lat będziemy skończeni dyplomatycznie, bez sojuszników, a na tym głownie opiera się dziś nasze bezpieczeństwo. No chyba, że komuś się marzy życie w ruskim mirze (będziemy wtedy SKAZANI na ten sojusz), ja podziękuję. Jedyny scenariusz, w którym ma to sens, to załamanie frontu i 'ratowanie' UA wprowadzeniem wojsk za zgodą, z udziałem i pod kryszą Zachodu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 maja 2026, 14:53

Sh00t pisze:
10 maja 2026, 13:54
Mr.Chris pisze:
10 maja 2026, 10:31
Sh00t pisze:

Ja myślę, że pisanie o ruskich trollach w kontekście tego, że ktoś ma inne zdanie, zalicza się do grona niezdrowej obsesji i należałoby się poważnie nad sobą zastanowić, bo najpewniej taka osoba jest zaburzona, poprzez to, że nie jest w stanie zrozumieć innego punktu widzenia niż ten, w którym występuje schematyczne myślenie wykreowane przez propagandę antyrosyjską, w której Ruscy są za wszystko odpowiedzialni.

To pisałem ja, Wladimir Putin.
?? Czy Ty w ogóle zrozumiałeś, co ja do Ciebie pisałem?

Nie nazywam nikogo tutaj ruskim trollem, nie mówię też tak o osobach, którzy faktycznie wierzą w narrację ruskich trolli. Nazwałbym ich raczej naiwnymi albo pożytecznymi idiotami, ale nie ruskimi trollami. Tak nazywam boty, które napieprzają pewnymi frazesami, bardzo często jako kopiuj-wklej. Takich jest naprawdę sporo jak przejrzysz Twittera, czy komentarze na różnych serwisach informacyjnych.

Przykład działania ruskich trolli z rodzimego podwórka: https://demagog.org.pl/fake_news/ruskie ... nformacja/

I teraz powiedz mi, że Rosjanom to nie na rękę i to na pewno nie oni, bo o co Putin miałby marnować na to pieniądze. To trochę jakbym słuchał Korwina, który mówi, że nie ma dowodów na to, że Hitler nie wiedział o obozach koncentracyjnych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”