Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Książki - recenzje

Post autor: Kluchman » 14 cze 2026, 21:46

Trochę znowu tu nie pisałem, mam dłuższe książki w trakcie czytania, ale coś tam udało się dokończyć.

Obrazek

Mieszane uczucia. Z jednej strony ciekawa i trochę lepiej można tę Afrykę zrozumieć. Z drugiej... autor chyba ma skłonność do przesady w krytykowaniu Europejczyków i Amerykanów. Kolonializm oczywiście do dziś ma swoje negatywne piętno i warto to podkreślać, ale nie zgadzałbym się, że odpowiada za problemy Afryki w aż tak dużym stopniu, jak sugeruje autor. Dobrze to pokazuje inna książka, którą jeszcze czytam i wrzucę następnym razem. :P Na plus na pewno jednak odkłamywanie stereotypów, bo to trochę prawda, że ludzie, którzy nigdy w Afryce nie byli, mają skłonność do niedoceniania stopnia jej rozwoju. W nieoczywisty sposób obrywa się odniesieniom do Afryki w popkulturze (filmy, piosenki, również akcje charytatywne). Jeśli czytać tę książkę to bardziej z myślą, by zyskać nowy punkt widzenia prezentowany przez autora, który stamtąd pochodzi. Pod tym względem książka otwiera oczy. Jednak chcąc podejść do tego, jak do obiektywnej literatury faktu można się nieco zawieźć.

6/10

Obrazek

Modele sztucznej inteligencji mocno wpływają na współczesny świat, więc jak pojawiła się ta książka, szybko dopisałem ją do listy tych, które muszę przeczytać. Autor - fizyk - ciekawie pokazuje możliwości (nieraz zaskakujące) i ograniczenia modeli, ale w sumie duża część z tego jest już mocno nieaktualna. Tak to jest, jak się pisze o czymś, co jest w tak dynamicznej fazie rozwoju. Stara się też rozgryźć, jak to wszystko działa i wytłumaczyć to czytelnikowi, co chyba nie do końca mu wychodzi - cóż, to komplikowane. Przedstawia swoją opinię na temat przyszłości tej technologii, z którą z grubsza się zgadzam, ale żaden ze mnie autorytet. Całościowo książka nierówna, mająca bardzo ciekawe fragmenty i takie, które są raczej męczące. Też trochę niedosyt, choć mniejszy.

7/10

Obrazek

Smutny reportaż o Paragwaju. Smutny, bo pokazuje, jak ten mało znany w Europie kraj położony gdzieś na środku kontynentu utracił swoje zasoby przyrodnicze, jakie ma problemy społeczne, gospodarcze i polityczne. Forma nie do końca mi jednak podeszła. Fragmenty narracyjne bywają bardzo dobre. Relacje z rozmów z lokalną ludnością moim zdaniem są zbyt liczne i nie wnoszą aż tyle wartości. Styl nieco męczący, chaotyczny. Nie do końca wykorzystany potencjał, ale jak ktoś lubi reportaże i interesuje go Ameryka Południowa, to może dać szansę. Paragwaj jest zupełnie innym krajem niż pozostałe na tym kontynencie.

6/10

Obrazek

Krótko i treściwie. Jak wskazuje tytuł, książka skupia się na psychologii pieniędzy z naciskiem na zarządzanie nimi, inwestowanie i często popełniane błędy. Wiele z nich dość prostych w teorii, a jednak dla wielu osób nie tak łatwych do zastosowania w praktyce - w końcu szkoła tego nie uczy. Tematyka inwestowania trochę mnie interesuje, stąd i z wieloma ideami już się wcześniej spotkałem. Przeczytać jednak warto, bo pozwala sobie wiele poukładać w głowie i jest praktyczna. Dla kogoś doświadczonego na giełdzie i rozumiejącego jej specyfikę może nie będzie odkrywcza, ale i tak poleciłbym ją każdemu. Nie sądzę, by ktoś żałował lektury.

9/10

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”