Dobrze wiesz że żaden nauczyciel nie zgodzi sie na 40 h pracy tygodniowo i 26-28 dni urlopu, bo obecny system jest dla nich wygodniejszy. Koniec dyskusji.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2026, 19:09
Dobrze wiesz że żaden nauczyciel nie zgodzi sie na 40 h pracy tygodniowo i 26-28 dni urlopu, bo obecny system jest dla nich wygodniejszy. Koniec dyskusji.
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 19:10
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 19:13
To przykre że wyciągnąłeś z moich postów tylko to ze jedno zdanie napisałem capslockiem, a zupełnie pominąłeś kontrargumentację twoich postulatów
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 19:14
No niestety ale to niech nie płaczą jak im źle
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 19:16
Wyobraź sobie ze ja jestem jedynym KAM w PL i jak idę na urlop to jakoś firma nie upada bo uzgazdniam pewne rzeczy wcześniejsickstick pisze: ↑21 cze 2026, 19:13To przykre że wyciągnąłeś z moich postów tylko to ze jedno zdanie napisałem capslockiem, a zupełnie pominąłeś kontrargumentację twoich postulatówSiedzenie w szkole w wakacje, 26 dni urlopu, 3 nauczycieli pójdzie na urlop w tym samym momencie roku szkolnego i szkoła dosłownie przestaje funkcjonować. Świetny pomysł
![]()
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 21 cze 2026, 19:18
Ty masz gdzieś te bzdury zapisane i co jakiś czas ci się przypomina żeby to wkleić?Eyesmon pisze: ↑21 cze 2026, 19:14No niestety ale to niech nie płaczą jak im źle
Albo urynkowienie zawodu, 40h, 26 dni urlopu, likwidacja KN > wieksze zarobki ale uzależnione od jakości pracy
Albo zostaje jak jest ale koniec płakania
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 19:20
Chłopie w większości szkół jest problem z sensownym ustaleniem planu przy pełnej kadrze nauczycielskiej i każde L4 potrafi rozwalić nawet cały semestr (na 2 tygodnie wypada polonista, klasa w tym czasie ma zajęcia z panią pedagog bo nie ma innego polonisty na zmianę, przez 2 tyg nie realizuje programu i kończy semestr z niezrealizowanym programem - sytuacje notoryczne w szkołach). Nie ma opcji na urlopy dla nauczycieli w roku szkolnym, chyba że dofinansujemy oświatę tak mocno że każda szkoła zwiększy kadrę o dobre 20%. Ale żeby to zrobić najpierw ludzie muszą zacząć chcieć ten zawód uprawiać, a przy obecnych zarobkach o to ciężko.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 21 cze 2026, 19:23
Pelart2
Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 21 cze 2026, 19:30
matt_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 21 cze 2026, 19:32
Swego czasu takich rezerwowych nauczycieli mieli w Niemczech - przynajmniej w Bawarii. Akurat u mnie w rodzinie taka ciocia była co sobie większość czasu siedziała w domu i zarabiała dobrą kasę za to - no ale tam było podejście że na edukacji się nie oszczędza podczas gdy u nas przewijały się kolejne ogłupiające reformy. Nie wiem w sumie jak teraz u nich to wygląda bo nie mamy kontaktu.matt_ pisze: ↑21 cze 2026, 19:30Teoretycznie można zrobić tak żeby nauczycielom przysługiwały 2 tygodnie urlopu w dowolnym momencie roku, ale wtedy szkoła musiałaby zatrudniać jeszcze szerszą kadrę a to kolejne koszty, szczególnie że tym "rezerwowym" też trzeba płacić i niezależnie od tego czy dostaną normalną stałą pensję czy za wejściowe (prowadzenie zajęć, sprawdzanie prac, kontakt z rodzicami, ogólnie wszystko w czasie choroby/urlopu głównego nauczyciela).
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 19:43
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2026, 19:54
Ile dni wolnego ma nauczyciel w okresie wakacyjnym? Wylicz tak z ręką na sercu, nie wspominam o zimowych feriach.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 20:31
2 miesiące wolnego to około 42 dni robocze. Odejmij 7-10 dni jakie nauczyciel musi być w szkole na wspomniane przez Eyesa komisje, egzaminy poprawkowe, rady pedagogiczne, przygotowania do roku szkolnego ect, to daje 32-35 dni roboczych.
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 20:34
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2026, 20:37
cloner
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio