Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2927

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » wczoraj, 22:02

cloner pisze:
wczoraj, 17:18
Miller po prostu na starość nie musi słuchać Moskwy, tylko mówi jak jest, co uważa za słuszne.
Jakoś dziwne że dalej co mówi jest zbieżne z interesem moskwy xD

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » dzisiaj, 0:22

League pisze:
wczoraj, 22:02
cloner pisze:
Miller po prostu na starość nie musi słuchać Moskwy, tylko mówi jak jest, co uważa za słuszne.
Czy Putin stawia na Ukrainie pomniki Bandery? Bo jakby szerzej spojrzeć to banderyzm i UPA dają argumenty właśnie Moskwie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2006
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 1:58

Devourer pisze:
dzisiaj, 0:22
League pisze:
wczoraj, 22:02
cloner pisze:
Czy Putin stawia na Ukrainie pomniki Bandery? Bo jakby szerzej spojrzeć to banderyzm i UPA dają argumenty właśnie Moskwie.
Cóż. Jednym z głównych oficjalnych powodów ataku był właśnie ukraiński nazizm. Aż jestem w szoku, że Korwin mi jeszcze z lodówki nie wyskakuje mówiąc, że j.e.(?) Putin miał rację.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » dzisiaj, 6:10

Trzeba mieć naprawdę ujemne iq by twierdzić że Putin miał rację i powiązać moją wypowiedź ze stawianiem pomników bandery. Na ignora, szkoda czasu

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 150

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » dzisiaj, 10:19

Przecież ty sam nie bardzo rozumiesz o czym piszesz. Jak nie wkleisz jakiegoś mema to masz pod górkę.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » dzisiaj, 10:22

Pelart2 pisze:
dzisiaj, 10:19
Przecież ty sam nie bardzo rozumiesz o czym piszesz. Jak nie wkleisz jakiegoś mema to masz pod górkę.
Kolejny fan Millera? Typ jest populistą i jedzie po Ukraińcach nie ważne co robią jak przekaz z Moskwy. Łykają to wszystko tacy jak ci wyżej. Sam jedyne co umiesz to powtarzać po kolegach

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8621
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » dzisiaj, 10:29

Mr.Chris pisze:
dzisiaj, 1:58
Cóż. Jednym z głównych oficjalnych powodów ataku był właśnie ukraiński nazizm. Aż jestem w szoku, że Korwin mi jeszcze z lodówki nie wyskakuje mówiąc, że j.e.(?) Putin miał rację
Jeśli traktujemy w takiej kategorii działania UPA, no to wychodzi na to że Putin miał rację atakując Ukrainę :lol2:

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » dzisiaj, 14:15

League pisze:
dzisiaj, 6:10
Trzeba mieć naprawdę ujemne iq by twierdzić że Putin miał rację i powiązać moją wypowiedź ze stawianiem pomników bandery. Na ignora, szkoda czasu
Napisałem trochę w uproszczeniu, nie sądziłem, że będe po raz en-ty musiał tłumaczyć bardziej łopatolocznie.

Z perspektywy Ukrainy - będąc państwem położonym między Polską a Rosją chcąć oderwać się od rosyjskiej strefy wpływów i pójść na zachód raczej mało rozsądne było sięganie po takich bohaterów jak Bandera i budowania na tym tożsamości narodowej, ponieważ Europa zachodnia, a zwłaszcza sąsiad Polska będzie to interpretować jako zagrożenie. I w efekcie skończyć jak w czasach powojennych

Z perpektywy Polski - państwo wnoszące prymitywnych nacjonalistycznych rzeźników jako bohaterów narodowych nie budzi zaufania, w dodatku to państwo nie chce porozumienia historycznego i zachowuje się roszczeniowo co budzi dodatkową niechęć.

Z perpektywy Rosji - wzajemna niecheć Polski i Ukrainy jest im na rękę. Teraz dzięki gloryfikacji UPA przez Ukrainę nie muszą w zasadzie nic robić.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2132

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » dzisiaj, 14:30

Mi się miesza trochę Wasza dyskusja. Ktoś twierdzi, że goloryfikowanie UPA to paliwo do rosyjskiej narracji (wiadoma rzecz), ktos inny, że Putin miał rację (nie miał), a pozniej odpowiedzi są jakby to bylo jedno i to samo.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 14:41

Jednym jest mieć rację, a drugim kogoś zaatakować. Mówiąc, że jakaś grupa w danym kraju przejawia nazistowskie zachowanie, można mieć powód do inwazji na prawdopodobnie większą część krajów na świecie, w tym kraje Zachodu. Czyjeś poglądy wewnętrzne mogą być powodem do działań dyplomatycznych lub wewnętrznych działań obronnych (jak my umacniamy granice z Rosją i Białorusią), ale nie do akcji ofensywnych, jeżeli te działania faktycznie nie wychodzą poza granice danego kraju lub nie dążą do osiągnięcia gigantycznej przewagi militarnej.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2132

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » dzisiaj, 14:52

Przede wszystklim to przypominam, że na początku nie było 'Na Ukrainie jest nazizm, musimy tam wjechać czołgami', ale było 'Ukraina jest rządzona przed nazistow lub osoby gloryfiukujące nazizm i rosyjskojęzyczna ludność musi byc przed dzialaniami tego rządu chroniona, bo obecnie dochodzi do ludobójstwa i prześladowania na masową skalę'.
A teraz czytam 'jak uznamy, że UPA to organizacja nazistwoska to Putin w sumie miał rację.
Załamać się można.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1124
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » dzisiaj, 15:25

z niedoszłej prezydent Wrocławia pod tym zdjęciem niezła imba i jeszcze nic złego nie widzi :) :D

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 17:04

venomik pisze:
dzisiaj, 14:52
A teraz czytam 'jak uznamy, że UPA to organizacja nazistwoska to Putin w sumie miał rację.
Załamać się można.
Ale czekaj, kto w ogóle tak tutaj napisał? Przejrzałem tą i poprzednią stronę i nie widzę nikogo przyklaskującego Putinowi. Bo chyba nie uznajesz słów o dawaniu argumentów Moskwie albo o Korwinie wyskakującym z lodówki za przyznawanie racji Putinowi? :D

Edit: tak, widzę wpis clonera, po prostu traktuję go tak samo na poważnie jak moją wypowiedź o Korwinie wyskakującym z lodówki.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 19 min temu

Putin ma racje, jeżeli patrzymy z perspektywy światowego mocarstwa i walki o strefy wpływów. Walka z nazizmem to pretekst, bo celem było obalenie tamtych władz z powodu prozachodniego kursu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”