FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 3095

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 410

FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 14 sie 2026, 16:05

sickstick pisze:
14 sie 2026, 12:56
Moim zdaniem coś musi być na rzeczy w Barcoli za 150mln do Liverpoolu, bo inaczej trudno wyjaśnić po co on PSG. W LM byłby daleko do grania, a w Liguę1 PSG łoi wszystkich po 5:0 grając 16-latkami.
Eyesmon pisze:
14 sie 2026, 13:20
Myślę że odejście Barcoli jest bardzo prawdopodobne szczególnie że poza Torresem PSG kupiło przecież do przodu tego Akliouche
Ferran przychodzi za Ramosa, Akliouche przychodzi za Liu Kanga - a za Barcolę przychodzi Mika Godts z Ajaxu.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2398

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 14 sie 2026, 16:43

Eyesmon pisze:
14 sie 2026, 13:20
Nigdy bym nie pomyślał że to napiszę ale dzisiaj PSG to jest świetnie i bardzo mądrze prowadzony klub
no z ta swietnoscia to jednak wzialbym pod uwage fakt, ze normalny klub "bez szejka" jak wyskautuje i postanowi wydac 250 baniek w jednym okienku na kolo muaniego, goncalo ramosa i ugarte i tak spudlugje jak paryzanie, to jest ugotowany na pare lat, a psg wczytuje save i w nastepnym roku oddaje zeszloroczne niewypaly ponizej wartosci bo w sumie maja koszty to w dupie i wydaje nastepne 200 baniek na kolejnych trzech/czterech gosci. i tak do skutku. wiec jest nieco latwiej

sickstick pisze:
14 sie 2026, 12:41
Nie sprawdził się w City, więc trafił do Barcy.
Nie sprawdził się w Barcy, więc trafił do PSG.

Albo gość ma wybitnego agenta, albo daje swoim drużynom coś czego nie potrafimy zauważyć :P
no on takim calkowitym dziadem nie jest. co by nie mowic drugi sezon z rzedu strzela te ok. 20 bramek na sezon nie majac nawet podstawowego miejsca w skladzie, w kadrze hiszpanii tez jest juz w top 10 strzelcow w historii mimo mlodego wieku. on jest irytujacy, bo jego bramki bardziej wynikaja z efektu skali niz skutecznosci (swietnie gra bez pilki, dochodzi do mnostwa sytuacji, mnostwo marnuje, ale tez cos sporo wpada), ale na rezerwowego napastnika idealny. na barce obrazony ze nie chcieli postawic na niego jako podstawowa dziewiatke, ale cos czuje ze w psg wcale wiecej nie pogra

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 14 sie 2026, 17:06

moody pisze:
14 sie 2026, 16:43
no z ta swietnoscia to jednak wzialbym pod uwage fakt, ze normalny klub "bez szejka" jak wyskautuje i postanowi wydac 250 baniek w jednym okienku na kolo muaniego, goncalo ramosa i ugarte i tak spudlugje jak paryzanie, to jest ugotowany na pare lat, a psg wczytuje save i w nastepnym roku oddaje zeszloroczne niewypaly ponizej wartosci bo w sumie maja koszty to w dupie i wydaje nastepne 200 baniek na kolejnych trzech/czterech gosci. i tak do skutku. wiec jest nieco latwiej
PSG, wiadomo, państwo-klub - ale za tercet Ramos-Muani-Ugarte ostatecznie zarobiło 180 mln euro* (zapłacili 220-230), Barcola kupiony za 45 ma iść za +120 milionów, emeryci Neymar i Verratti sprzedani za 135 milionów, Simons przejęty za drobne sprzedany za 50 mln - i jak się potem pozlicza te 6 ostatnich okienek to jeśli sprzedadzą Barcolę to się okaże, że na czysto wydali ~400-450 mln. Sprzed tego okresu jest chyba tylko Marquinhos w składzie. Jak na standardy obecnej piłki to jednak super ratio im wychodzi, bo zbudowali za to potężny team, taki Biedapool jak kupi tego Barcolę to za dwa ostatnie okienka 'na czysto' wyda więcej. :P

* no, na papierze, bo pewnie jakieś % i inne takie to zmniejszyły

Już pisałem parę razy w różnych tematach, że świetnie PSG sprzedaje tych graczy, jak dodamy jeszcze Lee i Etykietę to się okaże, że w sumie te ~285 mln za szóstkę Muani-Ramos-Ugarte-Etykieta-Liu Kang-Simons z jednego okienka (2023) właściwie 'odzyskali', a żaden z nich kariery w Paryżu nie zrobił. Barcola w kluczowych meczach jednak rezerwowy, a po trzech sezonach też odejdzie z 80/90-milionową przebitką.

PSG wg raportów UEFA na kontrakty miało zaksięgowane największą kwotę w Europie (pewnie jeszcze pozostałość premii po Messich i Mekambech albo/i premie za te Ligi Mistrzów), ale pod względem kosztu składu było 6. w Europie, a to okienko chyba skończą 100 milionów na plusie, jak na ekipę, która wygrała dublet LM to jednak fajnie.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 14 sie 2026, 17:29

zwracam honor - po doglebniejszej analizie wyglada to rzeczywiscie lepiej niz myslalem, a na pewno na ruchy finansowe ktore bylyby osiagalne dla kilku innych zespolow w europie :P

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 14 sie 2026, 17:40

moody pisze:
14 sie 2026, 17:29
zwracam honor - po doglebniejszej analizie wyglada to rzeczywiscie lepiej niz myslalem, a na pewno na ruchy finansowe ktore bylyby osiagalne dla kilku innych zespolow w europie
Nom, UEFA im wyliczyła 'koszt kadry' 40 mln większy od Poolka, 10 mln mniejszy od Realu, 110 mln mniejszy od Arsenalu, 190 mln mniejszy od United, 380 mln mniejszy od City i 740 mln od Chelsea - bogole, ale w granicach przyzwoitości. :P

Za to ciekawe ile oni tak naprawdę wydają na pensje, bo w oficjalnych zestawieniach mieli zaksięgowane +130 mln względem City i +150 mln względem Realu, ale tam chyba mieli jakieś zaległe bonusy względem Mekambe, więc jeszcze za ten okres gdzie robili katarskoszejkowskopaństwoklubowskie cyrki. Ale to już chyba nie do zweryfikowania, bo dane z Capology też średnio godne z zaufania, myślę jednak, że wydają też w granicach przyzwoitości na obecną kadrę pod względem kontraktów.

Teraz - z tych samych względów - dużo bliżej im do Bayernu niż City i Chelsea tak na oko.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4392
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 14 sie 2026, 17:56

Czyli tak napisałem. Za w miarę rozsądne pieniądze zbudowali super sklad

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1166
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 16 sie 2026, 20:46

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 311

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 16 sie 2026, 21:54

Miałem dziś wpisać się w sprawie sparingu z Bazyleą gdzie praktycznie wszyscy nowi zagrali fajne zawody. I Gordon i Adeyemi i Hamza i Bisiwu, ale to może zostawimy na jutro bo wszystko przyćmiewa dziś naturalnie to Here we go Rodriego.

Nie myślałem o nim przed startem tego okienka ale skoro sprawy się tak potoczyły to przyjmuję to z dużym zadowoleniem. Może 30 lat to już nie młodzian ale na jego pozycji taki 4 letni pobyt u nas to może być strzał w 10-kę. Myślę że teraz Barca ma już zdecydowanie najsilniejszą drugą linię w Europie. Nawet bez Rodriego była silna ta formacja u nas a co dopiero teraz będzie z nim.

Rodri & Pedri, Pedri & Rodri, lalalallalala!!!! waka waka!!!! tiki taka!!!! Pedri % Rodri, Rodri % Pedri :)

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 17 sie 2026, 14:10

Pytanie jak ten Rodri będzie się trzymał. Na start pauzuje 2 miesiące po operacji pleców a potem modlenie się by go nie spotkał żaden nowy uraz lub nie odnowił stary. Zobaczymy. Gordon mnie nie przekonuje ale transfer Adeyemiego wyjdzie Barcelonie na plus, fajnie się pokazał też młodzian Bisiwu. Jednak nie zmienia to faktu, że Barcelona nie ma napastnika... Ten Abdelkharim się z dobrej strony pokazuje a na Diallo sobie Barcelona jeszcze poczeka nim zadebiutuje w pierwszej drużynie. Wątpię by udało się Barcelonie z tym Alvarezem a widać Katalończycy wszystko na to postawili.

Mnie ten Rodri tak nie boli, chyba nawet wolę by Real ściągnął Zubimendiego lub Smita niż wchodził w ryzykowną inwestycje z Rodrim.

Zobaczymy jak to zagra w Barcelonie.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 17 sie 2026, 23:24

Samuraj pisze:
17 sie 2026, 14:10
Pytanie jak ten Rodri będzie się trzymał. Na start pauzuje 2 miesiące po operacji pleców a potem modlenie się by go nie spotkał żaden nowy uraz lub nie odnowił stary.

Mnie ten Rodri tak nie boli, chyba nawet wolę by Real ściągnął Zubimendiego lub Smita niż wchodził w ryzykowną inwestycje z Rodrim.

Zobaczymy jak to zagra w Barcelonie.
Jakoś mam odczucie że gdyby trafił do Realu na co się zanosiło jeszcze tak z 3 tygodnie temu to nie napisałbyś nawet pół zdania takiej retoryki że to jakiś ryzykowny transfer. Pewnie byś się wówczas skupił na tym że to bądź co bądź niedawny zdobywca złotej piłki oraz filar drugiej linii świeżo upieczonych mistrzów świata Hiszpanów.
Samuraj pisze:
17 sie 2026, 14:10
Wątpię by udało się Barcelonie z tym Alvarezem a widać Katalończycy wszystko na to postawili.
Ciężko tak do końca przewidzieć jakie to na szanse, ale kojarzę Twój post sprzed paru dni bodaj w temacie o Realu gdzie napisałeś że wątpisz by Barcelona dała radę sfinalizować tego Rodriego.

Tak więc trzymam kciuki by Twoja "skuteczność" przewidywania została utrzymana.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 17 sie 2026, 23:44

Leszek pisze:
17 sie 2026, 23:24
Jakoś mam odczucie że gdyby trafił do Realu na co się zanosiło jeszcze tak z 3 tygodnie temu to nie napisałbyś nawet pół zdania takiej retoryki że to jakiś ryzykowny transfer. Pewnie byś się wówczas skupił na tym że to bądź co bądź niedawny zdobywca złotej piłki oraz filar drugiej linii świeżo upieczonych mistrzów świata Hiszpanów.
W temacie ciągle podkreślałem, że Rodri to transfer podwyższonego ryzyka ale jednocześnie wspominałem, że na rynku obecnie nie ma tak jakościowych zawodników na daną pozycję których można pozyskać i że Real potrzebuje gracza o takiej charakterystyce.

Więc zaznaczałem to, że jest to ryzykowny transfer i nie byłem co do niego przekonany.

Co do finalizacji jego transferu, to wątpiłem, że Barcelona wyłoży te 80 mln za Hiszpana zwłaszcza, że oferowała na wstępie 2x mniej.

Zobaczymy czy Real dobrze zrobił nie walcząc do końca o ten transfer czy źle. Sam Rodri stwierdził, że miał dosyć czekania na ruch Realu Madryt, że od dłuższego czasu nic w kwestii transferu się nie działo i sam Perez faktycznie nie był jakoś zdeterminowany do realizacji tego transferu i jak widać, ostatecznie do niego nie doszło za to pojawił się temat Zubimendiego i Smita którzy są młodzi, kosztować mogą zbliżone pieniądze ale są gwarancją sporej jakości i przede wszystkim przyszłości, bez ryzyka przewlekłych kontuzji... Może wyjdzie to Realowi na lepsze?

Czas pokaże jak Rodri odnajdzie się w Barcelonie i czy Realowi nie odbije się czkawką pasywność przy tym transferze.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 sie 2026, 0:22

Samuraj pisze:
17 sie 2026, 23:44
pojawił się temat Zubimendiego i Smita którzy są młodzi, kosztować mogą zbliżone pieniądze ale są gwarancją sporej jakości i przede wszystkim przyszłości, bez ryzyka przewlekłych kontuzji...
No mimo wszystko bym ich nie wrzucał do tego samego worka. Zubi ma 27 lat a Kees Smit 20.

No przyznaję że też jestem ciekaw kariery zwłaszcza młodej pomarańczki bo do takich mam zawsze słabość.

A wracając jeszcze do Rodriego to jednak uważam że te 30 lat na tej pozycji akurat to jeszcze nie tak dużo i najwięksi pomocnicy futbolu często wtedy dopiero zaczynali swój "prajm". Uważam że jak była szansa to dobrze że Barca skorzystała. Teraz mamy na Camp Nou praktycznie całą pomoc mistrzów świata Hiszpanów bo jak wiadomo Pedri i Olmo też tu są.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 18 sie 2026, 19:08

no i teraz sa dwie opcje - albo zgarnelismy najlepszego defensywnego pomocnika swiata ostatnich lat, albo stalego bywalca gabinetow fizjoterapeutycznych. osobiscie uwazam, ze warto zaryzykowac. ciekawy efekt motyla, czyli gdyby jelop de jong nie zagral na mundialu na blokadzie i nie rozwalil sobie kolana, to barcelona nawet by sie rodrim nie zainteresowala i pewnie skonczylby w realu, mimo ze ani real, ani on sam chyba nie byli do konca przekonani do takiego dealu

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 288
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 19 sie 2026, 10:49

Rodri to piękny transfer, ale Barca nadal nie ma środkowego napastnika. Mają zamiar grać bez?

Gordon/Raphinha/Bisiwu/Adeyemi/Yamal.

No troszeczkę dramat :smoke:

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2793
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 sie 2026, 15:45

Nasze transfery w tym okienku:

Obrazek
Ściągnięte z Facebooka.

Najbardziej cieszy przyjście Rodriego no i Cancelo :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”