Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10717

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1505
Kibicuję: od czasu do czasu

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 sie 2026, 11:12

Od ostatniej wyprawy do biedry jest jakaś poprawa :whistle:

Obrazek

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2158

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 sie 2026, 11:14

futbolowa pisze:
24 sie 2026, 10:44
Dla mnie wakacje nad morzem to i tak głównie łażenie, nie znoszę plażowania
To wlasciwie po co jechać nad morze - zamiast na przykład gdzieś do parku narodowego/krajobrazowego. Kompromisy rodzinne?

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2194
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 11:30

To ja się poskarżę w innym temacie. Wykończą mnie w tej Akademii, bez kitu. Po ubiegłorocznej podwyżce o stówę mieliśmy najwyższe opłaty w lidze, a teraz podnieśli o kolejną stówę i mam płacić za treningi 2x więcej niż na Legii i prawie 3x więcej niż w innych klubach w regionie. A w piśmie takie kwiatki, jak „będziemy zatrudniać więcej ludzi, więc zapłacimy wyższe podatki”. Już pomijam fakt, że dziewczyny mają gorsze warunki treningowe i pozatreningowe niż chłopaki, to taka stawka (350 zł) na warunki częstochowskie jest absurdalnie wysoka. Do tego jeszcze trzeba doliczyć koszt strojów Adidasa – w cenach wyższych niż w sklepach. Tymczasem główne rywalki w lidze: stroje dostają za darmo (poza korkami, rzecz jasna), na turnieje jeżdżą za darmo (i jeszcze mają ich wielokrotnie więcej niż my), płacą 200 zł mniej miesięcznie i jeszcze mają perspektywę gry w seniorkach, bo u nas nawet nie ma tego w planach.

O infrastrukturze już szkoda nawet wspominać – brak toalet na stadionie, ostatnio znowu nawet toi toie zabrali, szatnie w kontenerach, dzielone na kilka drużyn – tak że dziewczynom kiedyś chłopcy zawinęli stroje i nikt nie został pociągnięty do odpowiedzialności. A opłaty jakbyśmy co najmniej szkółkę Barcelony opłacali.

W niedzielę pierwszy mecz, z Bielskiem. I już mi wstyd na samą myśl, że przyjadą ludzie taki kawał drogi i znowu będą robili kilometry do Maka, żeby móc się w ogóle wysikać, bo pewnie obleśne toi toie znowu nie wrócą na czas.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4403
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 sie 2026, 11:32

cloner pisze:
24 sie 2026, 11:11
Eyesmon pisze:
24 sie 2026, 11:02
Morza szuk, ptaków spiew i jest pięknie:)
Wiadomo, bo w Grecji, Turcji czy na Cyprze tego nie ma
:lol2:
Jest inaczej
Wydm i tego zapachu lasu sosnowego nie znajdziesz w morzach południowych

Ja tam kocham polskie morze (3 dni w roku)
Kocham też włoskie czy azjatyckie ale inaczej

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 11:35

venomik pisze:
24 sie 2026, 11:14
To wlasciwie po co jechać nad morze - zamiast na przykład gdzieś do parku narodowego/krajobrazowego. Kompromisy rodzinne?
Dziecko chce zobaczyć morze, ja milionowy raz chcę pozwiedzać Gdańsk :D I pogapić się na morze – też. Jedyne, czego nie lubię, to leżenie na plaży, źle się wtedy czuję.

Parki odwiedzamy, zamki odwiedzamy, ogólnie lubimy zwiedzanie. Ale morze ma swój klimat.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 331

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 24 sie 2026, 11:36

futbolowa pisze:
24 sie 2026, 11:30
To ja się poskarżę w innym temacie. Wykończą mnie w tej Akademii, bez kitu. Po ubiegłorocznej podwyżce o stówę mieliśmy najwyższe opłaty w lidze, a teraz podnieśli o kolejną stówę i mam płacić za treningi 2x więcej niż na Legii i prawie 3x więcej niż w innych klubach w regionie. A w piśmie takie kwiatki, jak „będziemy zatrudniać więcej ludzi, więc zapłacimy wyższe podatki”. Już pomijam fakt, że dziewczyny mają gorsze warunki treningowe i pozatreningowe niż chłopaki, to taka stawka (350 zł) na warunki częstochowskie jest absurdalnie wysoka. Do tego jeszcze trzeba doliczyć koszt strojów Adidasa – w cenach wyższych niż w sklepach. Tymczasem główne rywalki w lidze: stroje dostają za darmo (poza korkami, rzecz jasna), na turnieje jeżdżą za darmo (i jeszcze mają ich wielokrotnie więcej niż my), płacą 200 zł mniej miesięcznie i jeszcze mają perspektywę gry w seniorkach, bo u nas nawet nie ma tego w planach.

O infrastrukturze już szkoda nawet wspominać – brak toalet na stadionie, ostatnio znowu nawet toi toie zabrali, szatnie w kontenerach, dzielone na kilka drużyn – tak że dziewczynom kiedyś chłopcy zawinęli stroje i nikt nie został pociągnięty do odpowiedzialności. A opłaty jakbyśmy co najmniej szkółkę Barcelony opłacali.

W niedzielę pierwszy mecz, z Bielskiem. I już mi wstyd na samą myśl, że przyjadą ludzie taki kawał drogi i znowu będą robili kilometry do Maka, żeby móc się w ogóle wysikać, bo pewnie obleśne toi toie znowu nie wrócą na czas.
Czyli wypisujesz córkę i przenosisz ją do klubu, który jest tańszy i ma lepszą infrastrukturę?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8732
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 sie 2026, 11:38

johny batonik pisze:
24 sie 2026, 11:36
Czyli wypisujesz córkę i przenosisz ją do klubu, który jest tańszy i ma lepszą infrastrukturę
+1
U nas wśród kumpli właściwie żadne dziecko nie trenuje w Polonii, za niski poziom, są inne lokalne kluby.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 11:39

johny batonik pisze:
Czyli wypisujesz córkę i przenosisz ją do klubu, który jest tańszy i ma lepszą infrastrukturę?
Nie, idę na bitkę z dyrektorem, bo nie zgadzam się na podwyżki.
Nie mamy w Częstochowie alternatywy. Była Skra z bardzo dużym potencjałem, która oddzieliła się od drużyny męskiej, a po doprowadzeniu do rujny – przeniosła do innej jednostki. Ale tam warunki są obecnie tak kiepskie, że zawodniczki się stamtąd zawijają – część do nas, część na Śląsk, część całkiem z piłki rezygnuje.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2079
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 24 sie 2026, 11:48

johny batonik pisze:
W przypadku chłopaka pewnie by tak było, bo każde większe miasto ma po kilka albo i kilkanaście szkółek. Sekcji żeńskich jest po kilka i to na całe województwo.
futbolowa pisze:
24 sie 2026, 11:39
Nie, idę na bitkę z dyrektorem, bo nie zgadzam się na podwyżki.
Jesteś pewna, że dodatkowe obciążanie serca ma sens dla stówki miesięcznie? Nie zdziwiłbym się, gdyby robili tak specjalnie, żeby jak najwięcej wydoić, a jak będą rodzice rezygnować, to też wygrana, ponieważ będą mogli zamknąć szkółkę z czystym sumieniem, mówiąc, że nie było chętnych.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 12:04

Mr.Chris pisze:
24 sie 2026, 11:48
Jesteś pewna, że dodatkowe obciążanie serca ma sens dla stówki miesięcznie? Nie zdziwiłbym się, gdyby robili tak specjalnie, żeby jak najwięcej wydoić, a jak będą rodzice rezygnować, to też wygrana, ponieważ będą mogli zamknąć szkółkę z czystym sumieniem, mówiąc, że nie było chętnych.
Z bitką to był oczywiście żart :D Na razie poprosiliśmy o spotkanie i rozmowy w tym temacie. No i jest taki plus, że udało nam się zgadać z rodzicami chłopaków, którzy też nie zgadzają się na podwyżki. Więc to już trochę inna pozycja niż gdyby znowu tylko nasza strona była oburzona (tak jak to było z zamknięciem seniorek).

Ja już i tak jestem w klubie na najczarniejszej liście z czarnych list, ale mogę powiedzieć, że przez te lata osobiście wykłóciłam się o stroje meczowe dla dziewczyn, o obozy dla nich, o to, żeby wspomniano o nich czasem w social mediach. Uważam, że spróbować pogadać warto, tym bardziej że teraz mamy wśród rodziców nieco większą grupkę tych, którzy są gotowi naprawdę o swoje dzieciaki powalczyć.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1948

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 24 sie 2026, 13:00

Masakra, w takim wieku (nie wiem ile córka ma lat, z tego co kojarzę to z 10) to powinien być fun i radość z tego, a tu takie nie dość że inwestycje - rocznie ładnych parę tysi taka zabawa kosztuje, to jeszcze warunki tragiczne. A później zdziwienie, że poziom sportowy Polaków jest słaby, że dzieci są otyłe, niesprawne i wolą scrollować tiktoka. A takich Częstochow jest w Polsce więcej, skoro w takim dość średnim mieście nie ma za bardzo warunków, to w mniejszych, powiatowych dziurach jest jeszcze gorzej.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 331

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 24 sie 2026, 13:08

Piłka nożna kobiet to nie jest coś powszechnego, więc oczekiwanie, że każde miasto będzie mieć warunki pod hobby dziecka, jest odrealnione. Zgaduje, że w Częstochowie też będzie ciężko znaleźć szkołę baletową dla chłopca, czy gimnastykę artystyczną. Trzeba było posłać córki na siatkówkę. Przecież to rodzic wybiera hobby dziecka w pewnym wieku, czy to będzie kopanie piłki nogą, czy odbijanie rękami, to zależy już tylko od opiekuna. Wybrali niszowy sport, który nikogo nie obchodzi w Polsce.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1948

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 24 sie 2026, 13:15

Co ty pierdolisz xd piłka nożna kobiet jest może niszowa, ale piłka nożna już nie i skoro takie są tam warunki to pewnie dla każdego, nie tylko dla dziewczyn. Zresztą wystarczy włączyć mecz Rakowa, stadion z rurek by Ikea do rozłożenia i złożenia w parę dni to idealny obraz infry piłkarskiej w tym mieście.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 24 sie 2026, 13:19

futbolowa pisze:
24 sie 2026, 11:30

Zabawne jest to że w sporcie dziecięcym to zawsze matki kręcą awantury.

Płacisz mało, ewentualnie 300 zł to jest standardowy miesięczny koszt za taką zabawę.

Tak żebyś miała porównanie:

Koszt treningów mojego syna 250 zł
Koszt licencji 100 rocznie(jeszcze chwile temu było 60),licencja europejska 140 wszystko na sezon
2 obozy: 1 współfinansowany przez ministerstwo sporu 1700 , prywatnie do czech około 4500
koszt dresów 180 (dresy klubowe częściow pozyskana dotacja od miasta)
Generalnie każdy klub orze jak może, jakjest dotacja z miasta i uda siepozyskać sponsorów to jest w miarę ok, ale sport dziecka to są kosmiczne koszty.

Mnie we Wrzesniu czeka zakup nowej maski i 2 kling , jakoś 2400 nie moje.

Masz po prostu złą perspektywę. Rozważ inny sport dla dziecka z piłki i tak nic nie będzie.

Wyjazdy na turnieje , jak można coś taniej to klubn dokłada , jak nie koszt biorą rodzice na siebie. W zeszłym rku jakoś 12000 mnie wyszły

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2079
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 24 sie 2026, 13:21

johny batonik pisze:
24 sie 2026, 13:08
Przecież to rodzic wybiera hobby dziecka w pewnym wieku, czy to będzie kopanie piłki nogą, czy odbijanie rękami, to zależy już tylko od opiekuna.
Tjaaa.... Jeżeli dziecko nie ma kolegów, to może i tak. Kolejna mądrość z wykopu. Takie podejście później kończy się na tym, że rodzic traci kontakt z dzieckiem, bo dziecko woli kopać w piłkę z kolegami czy koleżankami i to właśnie robi w wolnym czasie, a uprawianie takiego narzuconego sportu brzmi jak kara. Druga sprawa, to żeby zaszczepić dziecku pasję, to samemu trzeba być pasjonatem, a nikt nagle nie zostanie pasjonatem tenisa, czy siatkówki, jeżeli przez całe życie się tym nie interesował.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”